Skip to main content

Samtalegruppe for voksne børn af demente

Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.

Mange børn af demensramte oplever, at der er brug for at træde mere til og give en hjælpende hånd med betaling af regninger, holde en fødselsdag eller hjælpe med indkøb. Når demens sniger sig ind i din familie, så vil du kunne nikke genkendende til at relationen ændrer sig. Pludselig er de ramt på deres funktionsevne, så hverdagen bliver svær at klare. Måske har dine forældre ikke længere styr på hverken deres arbejds- eller privatliv.

Efterhånden som sygdommen skrider frem, vil behovet for hjælp blive større – især, hvis den demensramte bor alene. Evnen til fx at lave mad eller bare at huske at spise, kan lige så stille forsvinde. Voksne børn får flere opgaver at se til, og på et tidspunkt bliver behovet for hjælp så stort, at det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen. Rollerne er byttet rundt, og nu er det børnene, der må tage sig af deres forældre.

Det er en stor opgave at finde ud af, hvordan du hjælper bedst og samtidig bevarer en balance i eget liv. Dertil kommer den mentale belastning og sorgen over at se sin pårørende forsvinde stille og roligt. De er her, men alligevel er de væk. Hvordan skal vi forholde os til det? Og hvad stiller vi op med alle følelserne, der følger med: uro, bekymringer, afmagtsfølelse, vrede, frustrationer, stress, sorg etc.

400.000 personer i Danmark lever med en demenspatient i familien, og der konstateres ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år, så rigtig mange af os vil få sygdommen tæt ind på livet (Alzheimer.dk).

Hvad er en samtalegruppe?

Samtalegruppen består af 5 - 8 deltagere. Alle deltagere kan komme med ønsker til samtaleemne. Tema kan fx være: dårlig samvittighed, balancen mellem ønsket om at hjælpe og tid til sig selv og egen nærmeste familie, magt og afmagt, hvordan passer vi på os selv, kvalitet i vores pårørendes eget liv, etc.

Samtalen med andre pårørende i lignende situationer er udgangspunktet for gruppen. Her har vi fælles erfaringer og du kan opleve en forståelse, som kan være meget forskellig fra den, du kan opnå i familie og vennekreds. Samtalegruppen er et trygt og fortroligt rum, hvor vi deler erfaringer, lytter til og lærer af hinanden. Der er ikke tale om et terapiforløb.

Vi opretter en facebookgruppe til de deltagere, der er interesserede, så vi kan nå hinanden mellem møderne.

Hvem kan deltage?

Samtalegruppen er for voksne med en forælder med demens. Der er plads til voksne børn med forældre der har forskellige former for demens på forskellige stadier af sygdommen.

Hvem styrer gruppen?

Samtalegruppen faciliteres af Henrik og Carina, som begge er frivillige i Frivilligcenter Rudersdal. De er begge pårørende og har egen erfaring med, hvor svært det kan være og så er de trænet i at facilitere selvhjælpsgrupper af Frivilligcentre i Danmark.

Hvornår?

Samtalegruppen mødes en gang om måneden fra kl. 19 - 21 i Frivilligcenter Rudersdal i Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246A, 2840 Holte.

Datoer er den 14. marts, 11. april, 9. maj og 6. juni (lokale 215 ) 15. august, 12. september (lokale 202), 3. oktober (lokale følger) 7. november og 5. december (lokale 202)

Information og tilmelding

Du er velkommen til at tilmelde dig på NemTilmeld

Du vil blive kontaktet til en forsamtale af en af de frivillige gruppeledere.

 



Antal visninger 830

Seneste artikler

Velkommen til Boligafdelingen Stenager

Velkommen til AI-praktikant Line Frederiksen

Tak for en god generalforsamling