Skip to main content

Unge engagerer sig i lokalsamfundet


Unge engagerer sig i lokalsamfundet

Flere unge engagerer sig i lokalsamfundet med et nyt samspil mellem det frivillige foreningsliv og skolelivet på Birkerød Kostskole

32 elever fra Birkerød Kostskole har meldt sig som frivillige og engageret sig i lokalsamfundet i dette semester.

Et nyt samspil mellem Frivilligcenter Rudersdal og Birkerød Kostskole skal gøre det lettere for gymnasieeleverne at komme i gang som frivillige, og eleverne skal have øje for at der er mange muligheder for at engagere sig lokalt.

  • Kostskoleeleverne har alle en familiær tilknytning til Danmark, men har typisk boet en årrække i udlandet. Derfor har de brug for at lære Danmark bedre at kende og engagere sig i omverdenen, noget som også understøttes på den internationale gymnasieuddannelse, vores elever tager. Her er et særligt program, som eleverne skal gennemføre ud over den almindelig undervisning. Med programmet skal eleverne involvere sig kreativt eller fysisk og engagere sig frivilligt i lokalsamfundet som en del af deres uddannelse. Derfor er det også spændende at samarbejde med Frivilligcentret og foreningslivet om at gøre det nemt for eleverne at komme i gang, siger Karoline Foss, der er ungerådegiver på kostskolen.

Eleverne møder foreningerne
Det hele begynder med et møde mellem foreninger og kostskoleelever kort efter semesterstart. Frivilligcentret præsenterer det lokale foreningsliv og fortæller om frivillighedens betydning og udvalgte foreninger fortæller om deres virke og inviterer grupper af unge til at være med i aktiviteterne. I år inviterede Kræftens Bekæmpelses eleverne til at være med i genbrugsbutikken i Birkerød gågade. Dansk Syrisk Kulturforening og Dans Eritreansk Forening inviterede eleverne til at være med til ’Leg og Læring’ for børnene i Birkerød og Holte og Frivilligcentret inviterede en gruppe elever til at være med til at forberede en fest for fællesskaber. Eleverne kunne også vælge at starte med egne projekter og en gruppe besluttede at starte kulturklub på Kostskolen.

Gruppefrivillige
Kostskoleeleverne inviteres til at deltage i grupper og det er faktisk noget helt nyt at engagere frivillige på den måde.

  • Det er vores erfaring, at mange unge gerne vil i gang. Men det kan være lidt svært at komme afsted alene. Derfor prøver vi nu med gruppefrivillige, så flere unge følges ad ind i foreningslivet, siger Lisbeth Eckhardt, leder af Frivilligcenter Rudersdal.
  • Foreningslivet sukker efter at engagere unge i det frivillige arbejde, men flere foreninger oplever at unge er meget ustabile i fremmødet. Det håber vi også at råde bod på ved at involvere grupper, som så selv kan dele frivillig-opgaverne imellem sig, fortsætter hun.

Festforberedelser
Syv kostskoleelever meldte sig til at høre mere om mulighederne for at være med til at forberede en fest for fællesskaber og fire endte med at engagere sig i opgaven. Eleverne var med i forberedelser af festen og den praktiske gennemførsel af arrangementer for 250 mennesker. De havde egne aktiviteter som online quizzen Kahoot, fælles fødselsdagssang på flere sprog og international stoledans og flere unge gik med humor og smil med i Kræftens Bekæmpelses genbrugs-cat-walk.

  • Despite the big job, I was able to see the benefits of the party through the joy the multicultural community expressed while working with them. The Volunteer Center gave me my first taste of planning a large event, and I cannot thank them enough for that, siger Christian Heimann som er en af de fire kostskoleelever, der hjalp med festen.

 

Frivilligcentret var også glade for unges indspil.

  • Det er så sjovt at have unge med på holdet. Der kommer ny energi, nye slags aktiviteter og en kæmpestor praktisk hånd med at gennemføre festen. Det gør vi meget gerne igen, siger Lisbeth Eckhardt.

Frivilligcentret og Birkerød Kostskole evaluerer ordningen i det nye år og vurderer hvordan samspillet kan justeres og fortsætte.