Skip to main content

Demensvenner og nye tilbud til demente og deres pårørende


Demens billede

Frivilligcenter Rudersdal samarbejder med Rudersdal Kommune om et nyt projekt, der skal aflaste borgere med demens og deres pårørende over de næste 3 år. Projektet er finansieret af en bevilling fra Sundhedsstyrelsen.

Når demens rammer, er det ikke kun udfordrende for den ramte, men også i særlig grad for familie og venner. Men nu vil Frivilligcenter Rudersdal i samarbejde med Rudersdal Kommune komme demensramte og pårørende til hjælp med en række nye tilbud, der udvikles over de næste 3 år.

Længere åbningstider
De nye initiativer betyder bl.a., at et af kommunens dagtilbud får forlænget åbningstid og dermed giver de pårørende mulighed for et lidt længere frirum.

Dagtilbuddene har samværsgrupper for borgere med demens, hvor der foregår forskellige aktiviteter alt afhængig af deltagernes interesser og fysiske aktivitetsniveau. Åbningstiden på dagtilbuddet Skovvang udvides til kl. 17 fire dage om ugen, hvilket giver plads til, at otte borgere kan blive i længere tid end i dag.

Demensvenner
Frivilligcenter Rudersdal vil udvikle en ordning med frivillige besøgsvenner, som tilbyder aflastning for den pårørende i hjemmet. Dermed kan den pårørende få et frirum og kan være tryg ved at gå ærinder, tage til bridge eller være sammen med venner.

Der er gode erfaringer med besøgsvenner i det frivillige miljø i Rudersdal, og det er dem, der nu skal danne udgangspunkt for demensvenner, som vil hygge om demente, gå ture, spille musik eller hvad, der nu matcher.

Frivillige bliver klædt på til opgaven med kursus, der giver dem indsigt i demens og der etableres et forum for frivillige demensvenner, hvor de kan udveksle erfaringer og udvikle ideer til aktiviteter i fællesskab. Frivillige får også adgang til temadage og efteruddannelse i Frivilligcentret.

Gymnastik of fællesspisning
Når Covid-19-situationen tillader det, starter et gymnastikhold for borgere med demens, som bliver tilpasset deltagerne, samt en månedlig fællesspisning for ægtepar. Fællesspisningen skal være med til at skabe fælles gode oplevelser og få sygdommen lidt i baggrunden.

Demenskoordinator i Rudersdal Birgitte Steen Grønnebæk, er glad for at de nye initiativer også tilgodeser de pårørende:

  • ”Hverdagen med et familiemedlem, som har en demenssygdom, kan være meget udfordrende. Det menneske man kendte, glider langsomt væk. Samtidig er der en masse praktiske opgaver, man som pårørende må overtage det fulde ansvar for. Derfor er vi rigtig glade for nu at kunne tilbyde endnu flere muligheder og fælles aktiviteter, som kan sætte fokus på livet og få sygdommen lidt i baggrunden”, fortæller Birgitte Steen Grønnebæk.

Projektleder i Frivilligcentret Anette F. Helland glæder sig til at komme i gang:

  • ”Jeg har tidligere arbejdet med frivillighed på demensområdet og har rigtigt gode erfaringer med at etablere et miljø, som får frivillige til at trives og giver demente og deres pårørende hyggelige stunder i en svær tid” siger hun.

Du kan læse mere om kommunens tilbud og rådgivning om demens her.

Bliv demensven
Hvis du vil være frivillig demensven, kan du kontakte projektleder Anette F. Helland på m
ail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på telefon: 2883 4326.