Skip to main content

Hanne er ukrainske flygtninges fortrolige ven

Tre af de ukrainske piger, som Hanne Kaarsberg (til højre) hjælper hver tirsdag på Holte Rideskole. Forrest fra venstre Lera, Slava og Sasha. Foto: Jan Andersen

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

”Det er utrolige historier, jeg hører. Jeg ved ikke, hvordan vi danskere ville håndtere det, hvis vi stod i samme situation som ukrainerne. Det er uhyggeligt at tænke på.”

I to år – siden starten på krigen i Ukraine – har Hanne Kaarsberg været frivillig for ukrainske fordrevne i Rudersdal. Hun vidste slet ikke fra starten, om hun kunne klare det, blandt andet følelsesmæssigt, men i dag er hun en af de ukrainske flygtninges mest betroede danske venner.

”Kom Hanne. Vi skal ud at ryge,” lyder det ofte på bostedet Egebæk, og det er koden for, at en ukrainsk flygtning har behov for at snakke om noget svært.

”De betror sig på tomandshånd. Hvad har de været udsat for? Hvad har de af aktuelle problemer? Hvilke tanker har de for fremtiden?”, fortæller Hanne Kaarsberg, men samtalerne kommer ikke videre, for også de frivillige har tavshedspligt.

Får ofte en krammer

”Børnene er udsatte. De har set ting, som ingen i den alder bør se,” siger Hanne Kaarsberg.

Hun gør som andre Ukraine-frivillige, hun udfritter aldrig flygtningene eller stiller personlige spørgsmål, men overlader det til dem selv at tage kontakt og fortælle, hvis de gerne vil.

”Det er voksne mennesker, der lever deres eget liv ligesom os andre. Det ligger mig fjernt, at begyndte at udspørge dem, men de er velkommen til selv at tage kontakt og betro sig, hvis de vil,” siger Hanne Kaarsberg.

”Jeg får ofte en krammer. Det er også det, der gør, at jeg fortsætter,” siger Hanne Kaarsberg.

Ordene ”jeg kommer hjem med mere, end jeg giver,” er ikke hendes, men sagt af en anden Ukraine-frivillig, men det tilslutter hun sig fuldkommen.

”Mange af ukrainerne har mistet alt. Deres hjem, deres arbejde, familie og venner. Nogle af dem er blevet dræbt,” siger hun.

Seje kvinder

De fleste ukrainske flygtninge i Rudersdal er kvinder og børn, og Hanne Kaarsberg er imponeret over de stærke kvinder:

”De er seje. De tager de jobs, de kan få. Sygeplejersker gør rent, bankuddannede smører smørrebrød. Den taknemmelighed, de udviser, er imponerende,” siger Hanne Kaarsberg.

Hun har været med til at skaffe jobs til en række ukrainere i rengøringsbranchen, og det er også med til at udvikle deres danske sprogkundskaber, når de er på en dansk arbejdsplads.

Snart starter også en koordineret dansk sprogundervisning på bostedet Egebæk foruden sprogskolerne, som kommunen tilbyder.

Hanne Kaarsberg er som 71-årig pensioneret fra IT-branchen, hvor hun var projektleder og udvikler, og nu går op mod 20 timer om ugen med at arbejde frivilligt for Røde Kors, hvor hun er aktivitetsleder på bostedet Egebæk, og Frivilligcenter Rudersdal.

Blev inspireret af rumænske ”kattevenner”

I marts 2022, kort efter krigen brød ud, gik hun og tænkte på, hvad hun kunne gøre for de ukrainske fordrevne. Hun blev inspireret at et par rumænske ”kattevenner” hun har, som begyndte at køre store mængder kattemad fra Rumænien til de nødstedte dyr i Ukraine. Hanne Kaarsberg har i mange år arbejdet med katte og katteudstillinger.

Når kattemaden var afleveret i Ukraine, tog vennerne flygtninge med retur til Rumænien, og da Hanne Kaarsberg så en annonce fra Frivilligcenter Rudersdal, hvor der blev søgt frivillige til de såkaldte ”cafeer” på bostederne, ansøgte hun.

På ”cafeerne” kan ukrainerne få hjælp til for eksempel at skrive ansøgninger om opholdstilladelser, MitID, sygesikring, hjælp til tandlæge, læge, briller, søge arbejde og alt andet praktisk.

”Det var et par timer hver mandag og tirsdag, men så gik det slag i slag indtil jeg – i øvrigt uden at blive spurgt – blev udpeget af Røde Kors til aktivitetsleder,” fortæller Hanne Kaarsberg med et smil.

Hun var med, da lokale danskere donerede masser af nødvendige ting til ukrainerne. Bostederne er møbleret med donationer, og i dag mangler ukrainerne for eksempel ikke tøj, mens der stadig kan bruges køkkenting.

Mange er i arbejde

Der er fem bosteder for ukrainske fordrevne i Rudersdal. Presset på de frivillige er aftaget i forhold til i starten i 2022, fordi mange ukrainere nu er kommet i arbejde og fungerer godt i dagligdagen.

Tidligere kom alle ukrainere også direkte til kommunen, mens nye flygtninge i dag alle først kommer til Center Sandholm, hvor de bliver hjulpet i gang og visiteret til de enkelte kommuner.

”Der er ikke så stort behov for os frivillige mere, selvom flere bosteder dog stadig mangler frivillige. Men vi holder fast, fordi ensartethed og stabilitet er vigtig. De skal vide, at vi er der, når de har behov for det,” siger Hanne Kaarsberg.

I dag laver hun for eksempel også regnskaber for de donationer, der kommer fra fonde og virksomheder. Sidste år kom der 14 donationer, og der skal redegøres for hver en krone. Puljer bliver øremærket til forskellige formål, for eksempel udflugter for de ukrainske seniorer, så de ikke går på bostederne og keder sig.

Piger går til ridning

Også børnene er i fokus. For eksempel har fem ukrainske piger fået chancen for rideundervisning på Holte Rideskole, som de er så begejstrede for, at de kommer dagligt på rideskolen for at give en hånd med, selvom de kun selv rider en gang om ugen.

Hanne Kaarsberg har selv haft hest, så hver tirsdag møder hun på rideskolen for at hjælpe de ukrainske ridepiger, og deres forældre er lykkelige for, at deres døtre får den chance i Danmark.

Rideundervisningen er kommet i stand takket være foreningen Broen Rudersdal.

Foreningen hjælper lokale børn og unge, hvis forældre ikke har de sociale eller økonomiske ressourcer til at støtte deres børns deltagelse i fritidsaktiviteter.

Røde Kors er også god til at arrangere aktiviteter for børnene. Der har for eksempel været skøjteløb og en udflugt til H.C. Andersens Hus i Odense. Børnene spiller også volleyball og Røde Kors yder ”vinterhjælp” til de trængte familier med kontante beløb.

Hanne Kaarsberg gør sig også tanker om, hvis russerne vinder frem i Ukraine, og det udløser en ny flygtningestrøm. Kan Danmark, kommunerne og de frivillige klare presset?

”Det bliver svært, men vi må forsøge at klare det,” konstaterer Hanne Kaarsberg.

Hanne Kaarsberg 10 FrivAns

De ukrainske piger er glade for den chance som foreningen Broen Rudersdal har givet dem, så de kan få ridetimer på Holte Rideskole. Foto: Jan Andersen


Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig et par timer om ugen eller mere på et af bostederne for ukrainske flygtninge i Rudersdal, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Har du kendskab til et ledigt job:

Hvis du har en ledig stilling til besættelse af en medarbejder, som ikke nødvendigvis kan tale dansk eller engelsk, kan du skrive til Frivilligcenter Rudersdal på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


 


Antal visninger 606