Skip to main content

Gode erfaringer med sociale seniorfællesskaber

Projekt ’Vores Seniorfællesskaber’ er evalueret med gode resultater og entydig anbefaling om at etablere sociale fællesskaber for seniorer i boligforeningerne

Frivilligcenter Rudersdal har med udgangen af 2023 afsluttet projektet ”Vores Seniorfællesskaber”, hvor vi med støtte fra først Sundhedsstyrelsen og siden TrygFonden fik etableret 6 seniorfællesskaber i boligområderne i løbet af de seneste fire år.

Gode resultater
Vi er glade for alle de gode resultater, som Vores Seniorfællesskaber har skabt.

2345 gæster til møderne i seniorfællesskaberne de seneste to år taler for sig selv. Dertil kommer flotte evalueringer, hvor deltagerne anbefaler andre boligforeninger at etablere sociale fællesskaber og kaffehygge i boligområderne, fordi det giver bedre trivsel, styrker naboskab og giver mere viden om foreningslivet.  Kaffehygge, fællessang og besøg fra foreningerne får trivsel og livskvalitet til at blomstre på møderne og mellem møderne og gør boligområdet til et rart og trygt sted at bo.

Evaluering
En evaluering på de sidste møder i seniorfællesskaberne i Birkerød, Bistrup og Nærum viser, at 97 % af respondenterne anbefaler seniorfællesskaberne til andre. Lige så mange har været tilfredse med møderne og prioriteret at deltage. 73 % mener at seniorfælleskaber styrker trivsel og 78 % har fået bedre kontakt med naboerne. 65% har fået ny viden om foreningerne og 78 % har fået inspiration fra foredrag. 70 % af respondenterne oplyser ligefrem, at de er blevet mere aktive.

Seniorfællesskaberne lever videre
Heldigvis har seniorfællesskaberne slået rødder og lever videre i kraft af frivillige aktivitetsledere eller boligadministrationen. Alle 6 seniorfællesskaber lever videre i boligområderne i Holte, Birkerød, Bistrup og Nærum. Boligselskaberne i Birkebo og Gl. Holte har overtaget Frivilligcenter Rudersdals rolle og er blevet medlem af Frivilligcentret som en forening.

Tættere samarbejde på tværs
Med projektet, har der været grobund for at skabe endnu tættet bånd mellem Frivilligcenter Rudersdal, foreningslivet, boligselskaberne, frivillige og Rudersdal Kommune.

Seniorfællesskaberne er blevet til i samarbejde med aktive beboere, boligselskaberne, Ældre Sagen i Rudersdal og Rudersdal Kommune og mange foreninger har været på besøg og inviteret seniorerne til at følges ud i foreningslivet.

Aktivitetskatalog
Som led i projektet er der udarbejdet et aktivitetskatalog for seniorer i Rudersdal, som giver seniorer overblik over de mange tilbud fra foreningslivet og kommunen.

Stor interesse for seniordagen
Undervejs blev der afholdt en velbesøgt udviklingsdag for seniorer med 200 seniorer, hvor

borgmesteren deltog og Vedbæk Garden, Pilekoret og Holte Kammerkor kom med musikalske indslag. Det var en dag hvor deltagerne fik viden om sundhedsprofilen og foreninger havde stande så deltagerne kunne møde de foreninger er lokalt.

Forebygger ensomhed
I en tid hvor ensomhed er kommet på den nationale dagsorden, hvor især seniorer i samfundet rammes af ensomhed, har seniorfællesskaberne været et projekt med mening og nødvendighed. En af deltagerne i et seniorfælleskab fortæller ”Vi snakker om alt og ingenting, nogle gange strikker vi. Man føler sig aldrig ensom.”, seniorfællesskaberne har været med til at bekæmpe den ensomhed som alt for mange føler.

Drejebog til nye seniorfællesskaber
Hvis du får lyst til at starte dit eget seniorfællesskab, så kan du få inspiration til arbejdet i

en drejebog for frivillig i Seniorfællesskaberne. Her bliver erfaringerne overleveret, så det er nemt for frivillige at starte et seniorfællesskab i boligområdet. Frivilligcenter Rudersdal er også klar til at hjælpe nye seniorfællesskaber i gang.

Farvel og tak til projektleder
Med afslutningen af projektet har Frivilligcentret og desværre været nødt til at sige farvel og tusind tak til Anette F Helland, der har været projektleder og drivkraft bag Seniorfællesskaberne.

Mere information
Se den kvantitative evaluering her

Se aktivitetskatalog for seniorer som pdf her

Du finder en bladrevenlig mulighed på ISSUE her

Filmen ’Vores Seniorfællesskaber’ se her
Drejebog for frivillige i et seniorfællesskab se her

Billed taget af Ture Andersen 


Antal visninger 598