Skip to main content

Frivillige giver enlige i Rudersdal en hyggelig juleaften

Juleaften – her fra Søllerød Sognegård sidste år – er et tilbud til alle i Rudersdal, som ikke har nogen at fejre jul med. En gruppe frivillige står for festerne i Søllerød og Birkerød.

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

Fotos: Carsten Thaarup

Juleaften kan være svær for enlige, unge som ældre, der ikke har nogen at fejre julen med.

Derfor har frivillige i mere end 20 år sørget for at holde jul for ældre og ensomme i Rudersdal Kommune, og julen 2023 er ingen undtagelse.

De første to gæster har allerede tilmeldt sig, og inden december ventes der at være mindst 120 tilmeldte til de to juleaftener i Gernersalen ved Bistrup Kirke i Birkerød og i Søllerød Sognegård i Holte.

Det er en stor opgave for de frivillige at sørge for, at alle får en god juleaften.

Søges: Frivillige – gerne unge

Derfor søger ”Juleaftengruppen i Rudersdal” nye frivillige i alle aldre, også meget gerne unge mennesker, der vil give en hånd med - og som vil fejre julen sammen med en masse mennesker, som de ikke kender. Men som med stor glæde og taknemmelighed tager imod oplevelsen.

Carsten Thaarup og Margit Albertus er to af de frivillige, der får alt til at klappe juleaften.

”Sidste år var vi cirka 60 deltagere hvert sted, men vi har plads til op til 72, så vi vil gerne være lidt flere. Vi har brug for flere frivillige, gerne 15-20 stykker, og meget gerne unge i 18-19-års alderen, som har den rette indstilling til, at det bliver en hyggelig aften for gæsterne,” siger Carsten Thaarup.

Foruden frivillige til selve juleaften er der brug for frivillige til ”styregruppen”, som planlægger arrangementerne i månederne op til juleaften.

Eneste krav til julegæsterne er, at man er selvhjulpen. Men man er velkommen til at tage et familiemedlem eller en ven med, som kan hjælpe.

Carsten Thaarup og hans hustru meldte sig som frivillige en jul for et par år siden, hvor deres børn havde andre aftaler: ”Det var en kæmpestor oplevelse,” siger Carsten Thaarup.

En stor planlægning

Inden juleaften mødes de frivillige tre gange fra november for at planlægge alt det praktiske. Den traditionelle mad, and, flæskesteg og risalamande med mandelgave, leveres af genoptrænings- og rehabiliteringscenter Hegnsgården i Nærum.

De frivillige sørger også vin til maden og en julegave til hver gæst, doneret af private velgørere eller butikker. Og aftenen rundes af med kaffe og julegodter, før der siges tak for i aften ved 22-tiden.

I løbet af aftenen er der julehygge og stemning og juleevangeliet læses op. I år har borgmester Ann Sofie Orth lovet at komme for at ønske god jul til gæsterne i Gernersalen i Bistrup.

De to arrangementer kan lade sig gøre takket være donationer fra fonde og private. Lokalerne stilles gratis til rådighed af kirkerne i Bistrup og Søllerød.

Forberedelserne for de frivillige starter ved 13-tiden juleaften, og inden oprydningen og opvasken er klar, bliver det som regel midnat.

I starten af det nye år holdes en fælles middag for de frivillige, hvor gruppen evaluerer aftenen og arbejdet.

De frivillige skal ”kunne tage fra” og være ”selvstartere”, som Carsten Thaarup siger, fordi der er meget at se til med 60-70 gæster hvert sted. Derfor kommer alle, der melder sig som frivillige, til en samtale først hos Margit Albertus, der har været med fra starten for mere end 20 år siden, så de er klar over, hvad der venter af opgaver.

Alle sidder ved otte-personers borde med en frivillig ved hvert bord.

”En del gæster har været med i flere år. Der er et stort behov, for ellers sidder folk alene derhjemme juleaften,” siger Carsten Thaarup.


Sådan melder du dig som frivillig juleaften

Ser her, hvis du vil være frivillig juleaften og give unge som ældre, par eller enlige, der bor i Rudersdal Kommune, og som ikke har nogen at fejre julen sammen med, en god juleaften.

Juleaften holdes i Gernersalen, Birkebakken 1, Bistrup 3460 Birkerød og i Søllerød Sognegård, Søllerødvej 13, 2840 Holte

Kontakt Margit Albertus på telefon 45 80 50 64 (bedst mellem kl. 18 og 19) mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Har du ingen at fejre julen med, er du velkommen som gæst et af de to steder. Tilmelding senest 3. december til Margit Albertus på ovenstående telefon og mail.

Egenbetalingen er kr. 175 pr. person.

Se mere her, hvor du også kan tilmelde sig juleaften i Bistrup eller Søllerød


Unge frivillige: ”Megafedt” og en ”fantastisk aften”

Frivilligjul 1 Artikel Nyhed

Maria (tv) og Cecilia siger, at det var en kæmpe oplevelse at være frivillig juleaften sidste år. De opfordrer andre unge til at få den oplevelse, at gøre noget vigtigt for andre mennesker.

For to 20-årige veninder var det en kæmpe oplevelse, at de meldte sig som frivillige til at holde juleaften 2022 for enlige og ældre i Gernersalen i Bistrup.

Maria og Cecilia er begge parat til at gøre det igen, og de anbefaler klart andre unge til at melde sig som frivillige juleaften og gøre en forskel for andre mennesker. Det er meget givende, siger de begge.

Cecilia meldte sig, da hendes 86-årige mormor på grund af corona måtte holde jul alene i sin lejlighed i julen 2020, og hun døde to måneder senere.

Mormors sidste jul

”Det blev hendes sidste jul, og hun var alene. Vi holdt forbindelsen med hende på Facetime juleaften, men det sad rigtigt meget i mig, og jeg kom til at tænke på, at for mange mennesker ser julen sådan ud hvert år, at de er alene,” siger Cecilia.

Hun synes, at juleaften 2022 som frivillig var en kæmpe succes: ”Det var en fantastisk aften. Der var primært ældre mennesker, og jeg tror, det gjorde meget for dem, at vi unge var der. Jeg var meget ”mærket” af det, da jeg kom hjem,” siger Cecilia.

Hun vil helt klart melde sig igen, men måske skal hun rejse i år. Hun opfordrer andre unge til at melde sig som frivillige juleaften: ”Hvis man er lidt usikker, vil jeg anbefale at man tager en ven med ligesom jeg og Maria meldte os sammen. Det blev en super hyggelig aften med dejlige mennesker,” siger Cecilia.

Veninden Maria fortæller, at det var Cecilia, som hun har gået i skole med, der opfordrede hende til at være med: ”Det blev en virkelig fed oplevelse, og jeg kan klart anbefale det,” siger Maria.

”Det føltes lidt underligt at være væk fra familien juleaften, og det syntes de også. Så i år holder jeg jul med familien, men jeg kan sagtens finde på at melde mig igen. Det var megafedt og meget givende at se, hvor glade folk blev,” siger Maria.

Frivilligjul 2 Artikel Nyhed

Plejecentret Hegnsgården leverer den gode mad i termokasser til de to julefester, og de frivillige sørger for serveringen

Frivilligjul 3 Artikel Nyhed

Der er arrangeret juleaften for enlige i mere end 20 år i Rudersdal.

Frivilligjul 4 Artikel Nyhed

Der er en gave til hver gæst. Gaverne skaffer de frivillige fra sponsorer og butikker og pakker dem pænt ind.

Frivilligjul 5 Artikel Nyhed

Gæsterne sidder ved otte-personers borde og ved hvert bord sidder en frivillig, der er med hele aftenen.


Antal visninger 1683