Skip to main content

Portræt af Tilka

Tilka har selv mærket livets modgang: Nu hjælper hun andre, som har det svært.

Af Jan Andersen

”Jeg har altid tænkt på at engagere mig i frivilligt arbejde, når engang jeg forlod arbejdsmarkedet”, siger Tilka Schneider. Hun måtte ufrivilligt stoppe sit aktive arbejdsliv, da hun fik konstateret PTSD og blev tilkendt førtidspension, og derfor bruger hun nu sin tid til at hjælpe andre mennesker, der har det svært, hos Frivilligcenter Rudersdal.

Tilka Schneider er netop fyldt 60 år, og er en af frivilligcentrets ildsjæle. Hun kan nu bruge sin egen livserfaring, sine uddannelser og sine mange år på arbejdsmarkedet som blandt andet underviser, vejleder og tillidsmand for fysioterapeuter, ergoterapeuter og socialrådgivere til at hjælpe borgere i Rudersdal Kommune, som er i en svær livssituation.

Selvhjælpsgruppe for pårørende

Hun arbejder som bisidder og livscoach og fra 16. maj til 27. juni 2023 er hun facilitator på et nyt tilbud, en selvhjælpsgruppe for pårørende til mennesker med langvarig, kronisk eller alvorlig sygdom.

Selvhjælpsgruppen mødes syv gange og 9. maj er der en informationsaften i Frivilligcentret fra klokken 17 til 19 for interesserede pårørende.

I invitationen lyder det: ”Har du så meget at gøre med at passe på en af dine kære, at du glemmer at passe på dig selv? Så er du bare en af mange pårørende, som er under så stort pres, at der er risiko for, at du selv brænder ud.”

”Måske kender du til at føle dig overbebyrdet, alene, rådvild og magtesløs? Måske kan du nikke genkendende til følelser som uro, sorg, vrede, skam og frustration, og måske fylder bekymring for fremtiden rigtigt meget?”

Adskillige undersøgelser viser, at pårørende til alvorlig syge er under pres.

Skaber et trygt rum

Tilka Schneider fortæller, at formålet med selvhjælpsgruppen er at skabe et trygt rum for de pårørende, hvor man skal kunne tale om alt det, der er svært.

Selvhjælpsgruppen er for voksne, der er tæt på et menneske med alvorlig sygdom, om det er fysisk eller psykisk.

”Vi lytter og giver plads til pauser, for det er dér, hvor refleksionerne kommer,” siger hun.

Tilka Schneider er uddannet retoriker, ergoterapeut og har også en uddannelse i systemisk anerkendende coaching fra Metropol/KP. Hun er aktiv i SIND og i Forum For Recovery i Region Hovedstadens psykiatri, og hun sidder i Handicaprådet i Rudersdal Kommune og i Danske Handicaporganisationer.

Hun kom ind i frivilligt arbejde for cirka to år siden, da hun deltog i kurset ”Lær at tackle hverdagen som pårørende”. Hun blev spurgt, om hun ville være instruktør på kurset, og da hun for godt to år siden blev førtidspensionist, besluttede hun at bruge alle sine kræfter på det frivillige arbejde.

”Menneskesynet tiltaler mig”

”Det giver en ligeværdighed og en magtfrihed at arbejde som frivillig. I det frivillige arbejde ses mennesker som mål og ikke som midler. Det menneskesyn tiltaler mig. Man bliver glad i låget af at anerkende andre mennesker,” siger Tilka Schneider.

Hun har selv fundet gnisten igen gennem det frivillige arbejde efter en lang, svær periode med sygdom, og hun kan kun anbefale andre at tage et frivilligt arbejde, hvor man yder og anerkendes efter evne, og hvor ingen presser eller stresser én, som det kan ske på arbejdsmarkedet.

”Duk op, hvis du synes, der er noget som lyder spændende,” er Tilka Schneiders råd.

Frivilligt arbejde forebygger også ensomhed, fordi man får et netværk, og man bliver ved med at føle, at man er i live ved at have meningsfyldte aktiviteter.

”Man både giver og modtager som frivillig, og man møder gensidighed, glæde og håb,” siger Tilka Schneider.

Livscoach

Hun er også en af Frivilligcentrets fire livscoaches, der tilbyder borgere i Rudersdal individuelle samtaler og gratis samtaler, der skal hjælpe én videre i livet.

Coach-samtalerne er ligeværdige samtaler med fokus på nutiden og fremtiden, som hjælper dig med at forbinde dine indre styrker og tage ansvar for det, du gerne vil opnå.

Coachingen giver træning i at realisere dine drømme eller løse de udfordringer, du går og bikser med.

Tilka 2

Tilka Schneider, der netop er fyldt 60 år, bruger sin tid på at hjælpe andre borgere, der har det svært. Hun er fra maj facilitator for en selvhjælpsgruppe for pårørende til alvorlig syge. Foto: Jan Andersen

Tilmeld dig til temadagen 9. maj 17-19 for pårørende her:

og selvhjælpsgruppe for pårørende her

Selvhjælpsgruppen mødes syv tirsdage med start 16. maj og sidste gang 27. juni 2023.05.04 Tilmeld dig via Nem Tilmeld


Antal visninger 2465