Skip to main content

Grøn livsglæde og klimahåb på omstillingsdagen


Bålsang

Tak for en rigtig god omstillingsdag. Godt 80 hverdagsaktivister tog temperaturen på klimaet i Ruderdal og vi fik ny inspiration til en grøn livsstil i vores foreninger, institutioner og private liv med hjem.

Udgangspunktet er alvorligt. FNs Generalsekretær Antonio Guterres holdt en tale om klima nødtilstanden i april, hvor han slog fast, at vi er hastigt på vej mod klimakatastrofer. Og så gav han de dystre tal om, at vi er på vej mod en global opvarmning på mere end det dobbelte af grænsen på 1,5°C, der blev aftalt i Paris. Men han gav også håb – for sådan behøver det ikke være.

Grønt håb

Og det er det er præcist det håb, som vi gav liv på temadagen. Vi kan ikke gøre det alene. Men vi kan alle hver for sig og sammen tage skridt i den rigtige retning.

I Frivilligcentret har vi sagt at et af vores seks vigtigste indsatsområder i år er at arbejde for at omstille med udgangspunkt i FNs verdensmål. Vi gør det med arrangementer om bæredygtig omstilling. Med vores cykel Fri Willy. Med at mindske engangsemballage. Men vi er ikke gode nok. Dagen har givet os vigtig inspiration til at gøre mere.

Madbod

Omstilling i praksis

Dagen bød på omstilling i praksis. Dansk-syrisk Kulturforening gav smagsprøver på mindst ti forskellige retter med bælgfrugter som hovedingrediens og tilsat det syriske køkkens krydderier og opskrifter. Biavlerne gav smagsprøver på honning fra egne stader.

Urtevandring

En gruppe gik på urtevandring med Kulnatur-foreningen Skodsborg, der står for kultur, natur samt motion, og fik lært, hvordan man bruger alle de lækre planter fra engen og skoven i køkkenet. Fattigmandsasparges som Dueurt og skvalderkål i stedet for Rucola er lige til at tage med i det nye nordiske og klimavenlige gourmetkøkken. Viden om urteriget har været kendt af vores formødre og forfædre og den viden kan vi genlære og bruge til gavn for klimaet.

Repair Café Rudersdal var klar med værktøjskassen og mange kunne gå hjem med nyt brugt tøj fra bytteboden som Kræftens Bekæmpelse Rudersdal og Røde Kors Søllerød Afdeling, Rudersdal stod bag.

Der var tips til grønne bøger fra Rudersdal Bibliotekerne, som også fortalte om deres arbejde med verdensmålene, som de netop er blevet verdensmålscertifikat for. Blandt de mange initiativer er inspirerende foredrag om forbrug og miljø for børn og voksne, genbrug af slidte bøger og 30 % reducering af papirforbrug.

Flere tog turen forbi de alvorlige klimagrafer, som Klimabevægelsen i Nordsjælland udstillede. Andre fik planter og frø med hjem. Alle fik god grøn livsglæde.

Klimataler og historier ved bålet

Vi havde besøg af Trine Krarup, der fortalte levende historier om klima og kærlighed og genbrug i røgen fra bålet, mens regnen trommede på taget.

Klimaforedrag

Rudersdal Kommunes klimamedarbejder Stinne Maria Thomassen viste plancher om kommunens arbejde med en meget ambitiøs klimaplan, hvor målet er at reducere udslippet med klimagasser med 85% i 2030 og at være helt klimaneutrale i 2040.

Dagen sluttede med vidnesbyrd fra foreningerne, der gav inspiration til postkort speed-dating, hvor alle delte erfaring med bæredygtigt liv.