Skip to main content

Fra sofa til Praktivist

Grønnenabofællesskaber BentMariager Generalforsamling Artikel Nyhed

Bent Mariager fra Grønne Nabofællesskaber fortalte om sin egen rejse fra sofaen til aktivist for den grønne omstilling på et oplæg for knap 50 deltagere på Frivilligcentrets Generalforsamling.

Af Sofie Elton Rubini Jensen, Frivilligcentret

Bent Mariager er initiativtager til Grønne Nabofællesskaber. Han brød med sin egen følelse af modløshed og ”vågnede op” i 2018 og valgte at gøre noget lokalt.

Grønne Nabofællesskaber handler om mikrohandlinger i nabofællesskaber, dette kan være spise grønt sammen, plante en miniskov, lave vilde fælleshaver, bygge kvashegn, arrangere bytte markeder, lave grøn strøm og varme i fællesskab, Repair cafeer og meget mere.

I dag er der 250+ lokale gruppe i alle 98 kommuner, tæt 19.000 folk, og i 7 kommuner mobiliserer Grønne Nabofælleskaber mere end 1% af befolkningen, i Rudersdal er det 0,1%.  ”Men I gør en masse andet godt andre steder end i grønne nabofælleskaber, som Klimabevægelsen i Rudersdal” indskød Bent. I Rudersdal er der også to Repaircafeer en i Birkerød og en i Kulturcenter Mariehøj og et nyt omstillingsnetværk i Frivilligcentret samler 34 grønne ildsjæle og foreninger.

Lokale Grønne Naboskaber
Man kan helt selv bestemme i sit eget grønne nabofællesskab hvad man vi gøre sammen, det handler nemlig om at gøre noget sammen lokalt. Grønne Nabofællesskaber er sat sådan op at man ikke har lokale bestyrelser eller for personer, på den måde for frivillige lov til at have fokus på det vigtige nemlig at handle sammen.

Grønne Nabofællesskaber vandt i 2022 Folkeoplysningsprisen, de fik disse fine ord som begrundelse for at de vandt: ”de skubber til udviklingen af det danske demokrati, skaber reelle forandringer ude i landet, folkeoplysning på øverste hylde, aktivt medborgerskab når det er bedst”.

Klimahandledag
Grønne Nabofællesskaber er også initiativtager på Klimahandledag som i år er d. 25. april – mission er at få en national samtale i gang om hvad der skal til for skabe et klimavenligt samfund. Alle kan være med, det kan være, man kan spise grønt den dag sammen med familie og venner, holde bytte dag eller andet. I 2023 deltog 5.000, og i år regner de med 50.000 deltager d. 25. april.

Kom med
Når man er med i et Grønt Nabofællesskab eller starter et, får man et lokalt fællesskab med sine naboer, man få nye venner i alle aldre. Så i stedet for at føle sig handlingslammet, negativ i forhold til klimaet, så snakker man sammen i sit grønne nabofællesskab om hvad vi skal gøre med hinanden og får gode positive samtaler.

Til sidst rundede Bent Mariager af med at sige ”Der er ingen tid at spilde, hvis I har lyst til være med”

Man kan læse mere om Grønne Nabofællesskaber her: https://www.omstilling.nu/groennenabofaellesskaber

Du kan læse mere og tilmelde dig Klimahandle dag her: https://www.klimahandledag.dk/

Se mere om Frivilligcentrets Grønne Omstillingsnetværk her: https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=1476&catid=88

Repair Café Rudersdal: https://repaircaferudersdal.dk/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1L3budA2fceHgTtd2Ly5oX1ds_wPKNUb3YN2l7bwrL_01qJqadjuNjmo4_aem_ATpBcLuFS_Kx5-E911ch6ACuwSOnz0p3VK_fkza2FCQBkl1_JpxKs5002gJ29NaAR1YXruwgQYjfR-EfmdEahatI


Antal visninger 81