Skip to main content

Ny viden om at rekruttere og fastholde frivillige

Ny forskning viser at frivillige vil have klare rammer, tydelige forventninger, anerkendelse og indflydelse hvis de skal engagere sig.

Hvad skal der til for at skabe et godt match mellem organisationer og frivillige? Det spørgsmål stiller mange organisationer sig i en tid, hvor antallet af brugere og dermed også behovet for flere frivillige stiger.

Et nyt 2-årigt forskningsprojekt Match, som er afsluttet i december 2022, føjer nye perspektiver til arbejdet med at rekruttere og fastholde frivillige. Forskningen stiller blandt andet skarpt på potentialet i at arbejde målrettet med anerkendelse af de frivillige allerede, når de træder ind ad døren, og på det potentiale, der ligger i at udvikle mere mangfoldige frivilligfællesskaber, som flere potentielle frivillige kan spejle sig i. Forskningsprojekt Match er gennemført af Aalborg Universitet i samarbejde med CFSA med støtte fra VELUX Fonden.

Rekruttering

Kvinderne fylder mest i det frivillige sociale arbejde. Faktisk er hele 75 % i projektet kvinder. Forskningen peger på, at det går fint med at rekruttere både unge og ældre. Det er sværest med midaldrende. Det er sværere at rekruttere mænd end kvinder. Og det er særligt svært at rekruttere etniske frivillige.

De største udfordringer er at rekruttere faste frivillige og frivillige til at lede opgaverne. Mens det ikke opleves som et problem at rekruttere frivillige til praktiske eller sociale opgaver.

Forskerne peger på den baggrund på, at der er potentiale i at skabe et mere mangfoldigt frivilligt miljø, som flere kan spejle sig i.

Fastholdelse

Undersøgelsen fokuserer på rekruttering og fastholdelse som en sammenhængende proces. Forskerne kan se at god introduktion, god forventningsafstemning, god oplæring og sparring samt supervision og fællesskaber virker positivt på frivlliges tilfredshed og organisationens evne til at fastholde.

De frivillige vil have tydelige rammer og klare forventninger og anerkendelse fra foreningerne, men de vil samtidigt også have indflydelse på de opgaver, de engagerer sig i. Det stiller store krav til de frivillige foreninger, der skal balancere mellem tydelige forventninger til de frivillige og samtidig skabe rum for udfoldelses- og udviklingsmuligheder for det frivillige engagement.

Særligt fire elementer har afgørende betydning for fastholdelse:

- Tydelige forventninger. Frivillige vil gerne vide, hvad organisationerne forventer og hvad opgaven går ud på. Det viser at der er en velorganiseret forening, som ved, hvad den vil.

- Den indledende oplæring er vigtig, og frivillige vil gerne have at foreningen investerer tid i at præsentere foreningen.

- Løbende sparring og supervision så frivillige får mulighed for at få en tættere kobling til hele foreningen.

- Praksisfællesskaber med andre frivillige er en vigtig motivationsfaktor. Frivillige fremhæver, at det er godt at have et arbejdsfællesskab med andre frivillige og at sidemandsoplæring og samvær med andre frivillige om opgaven opfattes positivt.

Mere information

'Den korte vej til et godt MATCH', som er en pixiudgave af forskningsrapporten fra Matchprojektet, præsenterer de vigtigste fund og pointer i en kortere og mere praksisrettet udgave. Du kan downloade pixiudgaven på siden her.

Forskningsrapporten: MATCH - Rekruttering og fastholdelse af frivillige i civilsamfundsorganisationer. En undersøgelse på området for socialt udsatte af Lars Skov Henriksen, Ane Grubb, Hans-Peter Y. Qvist og Elisabeth Lilleøre Holstein. Du kan læse rapporten her.

Center for frivilligt socialt arbejde har udarbejdet en øvelse, der kan gøre det nemmere at matche foreningen med frivillige. Se øvelsen her.

 


Antal visninger 2140