Det frivillige arbejdes finansieringsvanskeligheder


Preben Etwil 2020 7

Det er yderst vanskeligt at trænge i gennem til både offentlighed og politikere, at det frivillige arbejde behøver mere permanente offentlige tilskud for at kunne fungere og udvides.

Er det frivillige arbejde da ikke frivilligt, og dermed gratis?

Jo, selve det frivillige arbejde er naturligvis gratis, men det forholder sig sådan, at hvis de frivillige og dets brugere ikke skal flyve og fare rundt som fluer i en flaske, uden mål og med, er det nødvendigt at organisere arbejdet professionelt.

Det frivillige arbejde skal naturligvis både initieres og planlægges. Det sker ikke af sig selv, og kan ikke udelukkende baseres på frivillig arbejdskraft.

Den offentlige støtte er derfor helt nødvendig. Men den måde det frivillige arbejde i dag bliver støttet på, har yderst uheldige konsekvenser.

For det første gør midlertidig støtte, det svært eller umuligt at tænke langsigtet. Derudover lægger det beslag på mange ressourcer, der går fra det frivillige arbejde, så længe den frivillige organisation befindes sig i en permanent søgeproces.

For det andet findes der meget uklare kriterier for offentlig støtte til frivillige projekter, der bliver til efter politiske forhandlinger.

For det tredje oplever de frivillige organisationer meget store administrative byrder ved både at ansøge og administrere midlertidige offentlige støttekroner.

Hvis politikerne vil være med til at støtte og udvide de frivillige aktiviteter, bliver de nødt til at nytænke deres støtteordninger fra midlertidige og periodeafhængige projektbevillinger, til mere langsigtede og strategiske støtteordninger, der kan løbe over flere år.

Preben Etwil

Formand for Frivilligcenter Rudersdal

    


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794