Ensomhed er en frygtelig fjende


 March 1

Tale til Ensomhedsmarchen af Preben Etwil, formand for Frivilligcenter Rudersdal

Ensomhed rammer mange mennesker – både unge og gamle. Derfor er det også befriende at se et initiativ som March mod Ensomhed. Det synliggør problemet, og gør opmærksom på et forhold, der lever i det skjulte. March mod Ensomhed får ensomheden op på lystavlen. Og det er ikke et lille problem.

380.000 danskere oplever alvorlig ensomhed – hvilket svarer til ca. 8 pct. af befolkningen. Vi kan simpelthen ikke trives, hvis vores sociale behov ikke bliver dækket i en længere periode. Langvarig ensomhed skader vores mentale og fysiske sundhed på linje med stress og fedme og kan forkorte vores levetid.

Der må gøres noget

Der må gøres noget! Men det er ikke helt let, da Danmark er et foreningsland. Mennesker går sammen i de grupper, som de på en eller anden måde føler fællesskab med.

Frivillige foreninger er fællesskab for de aktive og de udadvendte. Det er svært eller direkte umuligt at bede en ensom om bare at melde sig ind i en forening. Det kan de ikke. Det er derfor, at de er ensomme. Set fra foreningernes synspunkt er det heller ikke en let opgave. Foreningerne har travlt med bare at sikre, at deres egne medlemmer er aktiveret. Det kræver mange frivillige ressourcer for at organisere det frivillige arbejde. Så mange at man ofte glemmer – bevidst eller ubevidst - at tage hånd om dem, der ikke viser sig i foreningen.

Opgaven består derfor i, at man udvikler åbne fællesskaber, hvor der ikke kræves medlemskab og hvor man også er opsøgende blandt ikke-medlemmer.

Det er opgaver som ofte er for store, til at den enkelte forening selv kan løse det. Derfor må foreningerne også gå sammen. Og her ville det være en god idé, at Frivilligcenter Rudersdal var med til at koordinere denne indsats. Jeg har ingen patentløsning på udfordringen, men jeg ved, at den skal løses.

Frivilligcenter og foreninger slår følge med ensomhedsmarchen

Frivilligcentret og foreningerne støtter op om kampen mod ensomhed og slår følge med Partick Cakirli. Det er naturligt for os at gøre kampen mod ensomhed til en fælles sag. Frivilligcentret samler mere end 80 foreninger, som på hver deres måde viser vejen ud af ensomhed og ind i fællesskabet. Mange foreninger og frivillige har allerede besluttet at gå med en strækning.

Vi er her i Rudersdal en god lille flok, der giver garanti for følgeskab på dele af ruten. Det er frivillige fra:

  • Kræftens Bekæmpelse
  • Aktive Birkerød Seniorer
  • Det Rullende Korps
  • Birkerød Stavgang
  • Mariehøjkoret (til fællesspisning)

Walk the talk med March mod Ensomhed

Foreningerne må dog som udgangspunkt regne med, at de ensomme ikke selv opsøger foreningerne. De skal kontaktes og opfordres – ikke en gang, men mange gange. Men vi skal jo starte et sted, og det er, at foreningerne i højere grad end i dag arrangerer åbne fællesskaber, og er langt bedre til at opsøge mennesker, som man ved lever i ensomhed.

Derfor skal initiativet bag March mod Ensomhed hilses velkommen. De sætter fingeren, der hvor det gør ondt. De gør det samtidig på en sjov og medrivende måde. De er øjenåbner for mange mennesker, der ikke kender til ensomhed. Deres aktion i form af walk and talk er bevidsthedsudvidende for mange mennesker.

Derfor skal March mod Ensomhed ønskes al mulig held og lykke med deres videre vandring.

March 3 fllesspisning


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794