Frivillig? Frivillig!


Anna2013

Anna er en af de frivillige unge, som store dele af den frivillige sociale verden hele tiden taler om. Men hvem er de frivillige unge og hvordan tænker de? Læs her om Annas vej ind i den frivillige sociale verden.

Af Anna Bernsen Jakobsen

Jeg havde egentlig alle intentioner om at arbejde frivilligt mens jeg gik i gymnasiet. Fordelene ved at udføre frivilligt arbejde er jo mange; frivilligt arbejde ser rigtig godt ud på CV’et og det giver unge, som jeg selv, en fordel i form af erhvervserfaring, når vi engang rammer arbejdsmarkedet. Og så er glæden ved at lave frivilligt arbejde slet ikke medregnet.

Jeg fik i midlertidig aldrig meldt mig som frivillig da jeg gik i gymnasiet – hvilket jeg har fortrudt mange gange efterfølgende. I øjeblikket holder jeg et halvt sabbatår inden jeg skal begynde på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus til februar. Sabbathalvåret skulle bruges til noget ”fornuftigt”, men efter mere end 40 afleverede jobansøgninger stod jeg stadig uden fuldtidsjob. Frustrationen over de mange afslag fik mig til at indse at jeg ikke ville kunne få et arbejde, medmindre jeg fik noget erhvervserfaring først. Jeg så i retning af den frivillige verden og så at Frivilligcenter & Selvhjælp Rudersdal søgte en frivillig kontorpasser. Jeg sendte derfor en ansøgning og fik jobbet.

I dag kommer jeg i frivilligcentret fast en gang om ugen, hvilket jeg er rigtig glad for. Mit ”arbejde” består i at hjælpe de ansatte med alt muligt forskelligt. Der findes ikke to ens dage, som frivillig i frivilligcentret. Dette skyldes primært, at centerleder Lotte og projektmedarbejderne Charlotte og Dorte er rigtig gode til at give mig sjove og interessante opgaver. Jeg har derfor både fået til opgave at skrive en pressemeddelelse og flere tekster til hjemmesiden. Og dette er jo rigtig spændende for en kommende journaliststuderende som mig.

Lidt om mig selv – jeg er jo en af de meget omtalte frivillige unge. Min alder – jeg er 19 år – hvilket gør mig til en sjældenhed i det frivillige sociale Danmark. Jeg har kun mødt ganske få frivillige på min egen alder, hvilket jeg synes er ærgerligt. At blive inviteret ind i det frivillige Danmark er en fantastisk øjenåbner. Som frivillig møder man en masse dedikerede og utroligt søde mennesker, der alle brænder for at gøre livet bedre for deres medmennesker. Jeg vil derfor opfordre andre unge – og alle andre for den sags skyld – til at gøre en indsats i det frivillige Danmark. Mange tror måske, at det er enormt tids- og energikrævende at være frivillig, men virkeligheden ser helt anderledes ud. Mange frivilligjobs kræver bare, at du har nogle få timer tilovers én gang om ugen og hvem har ikke det?

Jobbet i Frivilligcentret gav mig lyst til at arbejde endnu mere frivilligt. Derfor meldte jeg mig som frivillig i Kulturcaféen på Nærum Skole. Kulturcaféen er et mødested for flygtninge og indvandrere og der er derfor en skøn blanding af folk fra hele verden. Brugerne af Kulturcaféen har enten brug for lektiehjælp, eller hjælp til at finde rundt i det til tider uoverskuelige danske samfund, med alt hvad det indebærer af forskudsopgørelser og fleksydelser. Kulturcaféen benyttes dog også som et hyggeligt mødested, hvor man bare kan sætte sig ned og få en kop kaffe og en hyggelig samtale. Arbejdet her bringer mig endnu tættere på de nye danskere, som er meget glade og ydmyge over for den hjælp de modtager fra de frivillige.

Det frivillige arbejde sætter også ens eget liv i perspektiv. I Kulturcaféen har jeg flere gange hjulpet en ung pakistansk dreng, som blev sendt alene til Danmark af sin far, da han var 16 år gammel. Han kæmper nu med næb og klør for at lære det danske sprog og de danske skikke og normer. Når man lærer et menneske at kende, som ikke har set sin familie i snart to år, sætter man langt højere pris på samværet med sin egen familie. Jeg tror derfor, at det er sundt, især for unge, at komme ud af deres komfortzone og se livet fra en anden vinkel. Og dette kan jo passende gøres ved at finde et frivilligt arbejde. Så frivillig? Ja, selvfølgeligt frivillig!


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794