Hvad skal I overveje, når I inviterer flygtninge indenfor


Tjekliste: 9 ting klubber og foreninger, der ønsker at invitere flygtninge indenfor, kan overveje.


Hvor mange flygtninge vil I invitere ind i første omgang?

Overvej hvor mange pladser I har kapacitet til at tilbyde. Alt gør en forskel, uanset om I tilbyder 2 pladser eller 22.    


Har I en kontaktperson eller ’velkomstgruppe’, der kan hjælpe flygtningene med at falde til de første par måneder?
Det er en god idé at finde nogen, der kan hjælpe med at introducere til klubben og fortælle om, hvordan tingene foregår. Den sociale kontakt er med til at skabe tryghed og fastholde de nye medlemmer.


Skal flygtningene deltage på etablerede hold, eller kan I oprette ’indslusningshold’ kun for flygtninge, hvor de lærer sporten og klubben at kende først?
Erfaringer viser, at det sidste kan være en fordel, dels hvis det kræver en særlig teknik at kunne deltage, dels fordi det giver tryghed at starte sammen med andre i samme situation. Der bør i så fald være en dansk træner og en plan for at sluse folk ind på de etablerede hold efterfølgende.  


Er der behov for særligt udstyr for at deltage?
Hvis ja, hvordan kan I som forening hjælpe med at skaffe det? Mange foreninger indsamler brugt udstyr blandt deres medlemmer. Nogen har mulighed for at få sponseret udstyr og der er også puljer, der kan søges (se hjemmeside: Støtte til kontingent og udstyr).


Kan I tilbyde en prøveperiode uden kontingent?
En del foreninger vælger at tilbyde en periode uden kontingent, fx 6 eller 12 måneder, da flygtningenes økonomi er meget stram. Hvis ikke klubbens økonomi er til det, er der forskellige muligheder for at søge om støtte til kontingent (se hjemmeside: Støtte til kontingent og udstyr).


Hvad har I af regler og forventninger til medlemmer i jeres forening?
Skriv regler og forventninger ned og få dem oversat til engelsk/arabisk, så I undgår misforståelser. Det kan fx være i forhold til tilmelding og fremmøde. Det er vigtigt, at I får forventningsafstemt, når der starter flygtninge i foreningen. Ting I opfatter som en selvfølge, kan være helt nyt, hvis man kommer fra en anden kultur.


Kan I inddrage nogle af jeres medlemmer som frivillige?
Nogle klubber oplever at medlemmer, der ikke før har gjort en frivillig indsats i klubben, har lyst til at engagere sig i forhold til flygtningemedlemmer, fx som hjælpetrænere, deltage i en velkomstgruppe, som kaffebryggere, frivillige chaufører eller andet.


Hvad har I af muligheder for at skabe socialt samvær i forbindelse med træningen?
Det er ofte de sociale relationer, der fastholder engagementet over tid. Samtidig gør det en stor forskel i forhold til sprog og kulturforståelse. Det kan være, at man samles over kaffe og småkager efter træning, eller at man jævnligt holder nogle arrangementer i klubben.


Kan I arrangere transporthjælp den første tid?
Hvis det er muligt, kan det være en god idé, at frivillige den første tid henter og bringer flygtningene, fx den første måned, indtil flygtningene er faldet til i klubben. Det giver en tryghed, at der er nogen at følges med derhen.


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794