Man skal give noget tilbage


Sri Sai Das Krftens Bekmpelse

Sri Sai Dass bruger det meste af sin fritid på at være formand for Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal og som ildsjæl i lokalsamfundet.

 

Formanden for Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal har frivillighed i generne. Sri Sai Das mener, det er helt naturligt at give noget tilbage til samfundet, når man er så heldig at have det godt. Han bruger en stor del af sin fritid på frivilligt arbejde, for sådan gør man i hans familie, og sådan har han lært det igennem sin barndom i Indien.

Formand for ca. 5000 medlemmer af Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal
Sri Sai Das er altid optaget af at gøre noget godt for lokalsamfundet. For tiden er han i gang med at organisere den store indsamling til Kræftens Bekæmpelse, hvor han regner med at mobilisere omkring 400 indsamlere til den store indsamlingsdag den første weekend i april. Der er meget, der skal på plads. Ruterne skal tilrettelægges, indsamlingsbøsserne bestilles, lokalerne i frivilligcentret og i Birkerød skal bookes. Men det forskrækker ikke Sri Sai Das, som har en god gruppe nøglefrivillige at arbejde sammen med og masser af erfaring at trække på.

  • Det er jo en vigtig sag at støtte, så derfor meldte jeg mig som indsamler i sin tid, og siden da er det vokset. Jeg er nemlig god til at række hånden op, når der er brug for frivillige hænder, og på den måde har den ene opgave taget den næste med, fortæller han.

Kræftens Bekæmpelse har ca. 5.000 medlemmer i Rudersdal og er den næststørste forening i kommunen. Foreningen driver genbrugsbutikken Igen i Birkerød. Lokalforeningen gennemfører en række kampagner, hvor lyserød lørdag med fokus på brystkræft og solkampagnen for at forebygge hudkræft er de mest kendte. Men Das er også med, når kommunens ca. 4.000 unge samles til Hop og Rock, og så sidder han i Regionsudvalg for Kræftens Bekæmpelse.

Født til frivillighed
Kræftens Bekæmpelse er bare en af de mange frivillige opgaver, som Das har gang i for tiden. Han er også frivillig indsamler for Røde Kors,  Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp. Han er bestyrelsesmedlem af Birkerød Flygtninge Kontakt og lektiehjælper for børn og voksne samt ansvarlig for cykelundervisning for indvandrerkvinder og piger og er en aktiv frivillig i Birkerød Torvedag. Inden da var han formand for ejerforeningen og formand for en firma fodboldklub, selvom han faktisk ikke selv har spillet fodbold.

  • Jeg har været i gang som frivillig hele livet. Min familie er også engageret i lokalsamfundet, der hvor de bor, så da jeg kom fra Indien til Danmark for at få en videreuddannelse i arkitektur og senere et job som civilingeniør, så var det helt naturligt at finde ud af, hvordan jeg kunne bruge min frie tid til at bidrage til samfundet. Det er bare om at komme i gang. Der er mange ting, som regeringen og kommunen ikke kan klare, og så er det godt, at vi kan hjælpe med at gøre tilværelsen lidt bedre for mennesker, der har brug for det. Staten og kommunen sørger for, at mennesker i Danmark overlever, men det er i høj grad de frivillige, der får mennesker til at leve og trives, mener Sri Sai Das, som selv bliver glad af at hjælpe andre.

Han glæder sig lidt ekstra over at være med i Røde Kors besøgstjeneste, hvor han er besøgsven for en 102 år gammel dame.

  • Jeg har besøgt hende to timer hver torsdag de seneste 6 år og hjulpet hende med lidt af hvert. Jeg har fx lært hende at bruge en computer, da hun var 98 år og jeg introducerede hende til brugen af iPad og smartphone. Vi er faktisk blevet venner med hendes familie, og min kone og jeg var for 2 år siden med til hendes fødselsdag, hvor vi fandt ud af, at hun var 100 år gammel, fordi der lå brev fra dronningen, der ønskede hende tillykke, fortæller Sri Sai Das.

Vejen til integration
Engagementet i foreningerne har også været en god vej til integration i det danske samfund for Sri Sai Das, som har fået stort dansk netværk, nye venner og indblik i samfundets opbygning. De gode erfaringer med integration bruger han nu i Birkerød Flygtningekontakt, hvor han er med i lektiecaféen og bruger sine mangeårige faglige erfaringer som civilingeniør til at hjælpe unge studerende på DTU med deres ingeniøruddannelser. Og det er bestemt umagen værd, mener han.

  • En af de studerende fik fx 10 med pil op ad i sin afsluttende opgave, og det glæder mig, at han samt de andre nu er i gang med deres arbejde, siger han.

Savner det multikulturelle
Sri Sai Das brænder for frivilligheden, og han glæder sig over, at der er et stort og engageret frivilligt miljø i Rudersdal, men han kunne godt tænke sig, at der blev mere samarbejde mellem de mange forskellige foreninger.

  • Jeg savner det multikulturelle. Vi har jo mange danske foreninger og mange etniske grupper, men der mangler noget multikulturelt samarbejde, der fremmer integration, siger han.

 

Frivillighedens mange ansigter

Ny serie med fortællinger om frivilligt virke. Bliv inspireret og rørt og bidrag selv til at fortælle historier om frivillighedens mange ansigter. Send historien og et godt billede til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794