I spidsen for en brugerstyret fødselar


Anne Bakkehuset

Foreningen Bakkehuset fejrer et års fødselsdag med brugerstyre i år. Bestyrelsesformand Anne Grete Swainson glæder sig over, at fødselaren lever godt med brugerstyret, der har givet flere aktiviteter og mange nye medlemmer.

Anne Grete Swainson kommer i Bakkehuset næsten hver dag, og sådan har det været, siden hun blev bestyrelsesformand for foreningen Bakkehuset for halvandet år siden.

Første januar kunne brugerstyret fejrer et års fødselsdag.

  • Det har været en stor omvæltning at gå fra at være kommunalt drevet aktivitetscenter til at være et selvstændigt og brugerstyret hus for seniorer. Sådan en proces kræver både tid og engagement hos alle involverede, men det har været umagen værd, og i dag er der mere liv og flere aktiviteter i huset end nogensinde, siger Anne Grete Swainson.

På egne ben

Den 1. januar 2018 overtog bestyrelsen ansvaret for alle aktiviteter i Bakkehuset fra kommunen. Foreningens bestyrelse har siden løftet opgaver, de var forberedt på, og en masse andre. Det er sket i et frugtbart fællesskab med arbejdsgrupper for økonomi, aktiviteter og arrangementer, kommunikation, reception, indretning, haven, caféen og værksteder. Samarbejdet inkluderer også frivillige og de professionelle aktivitetsledere.

  • Der var desværre en masse startvanskeligheder. Danske Bank ville f.eks. ikke lade os overtage den hidtidige konto for Bakkehuset. De var bange for, at der var tale om hvidvask, fordi vi modtager mange kontanter fra café- og billetsalg mv. Og så måtte vi bøvle med en oversvømmelse, nedbrud af varmesystemet og en elevator, der gik i stykker. Det var en hård begyndelse på at skulle stå på egne ben, husker Anne Grete. Pudsigt nok tog både medlemmerne og de øvrige besøgende alle problemer i stiv arm, og det skabte hurtigt en følelse af samhørighed.

Styr på huset

Kommunen har stillet bygninger og haveanlæg vederlagsfrit til rådighed for foreningen. Der er blevet ansat en husleder, som er ansvarlig for bygninger og haveanlæg og chef for to køkkenmedarbejdere, der fortsat er i cafeen. Kommunikationen er i vidt omfang blevet digital. Bakkehuset har reduceret antallet af årlige programmer fra tre til et og sparet en masse penge, tid og overflødigt arbejde. Til gengæld er det blevet til et medlemsblad “BakkehusNyt”, der foreløbig er udkommet syv gange, og der udsendes løbende aktuelle mails om nye aktiviteter og arrangementer. Bakkehuset holder møder med de flere end 70 frivillige og medlemsmøder for de flere end 400 medlemmer af foreningen, som har glæde af det meget omfattende program.

Der er aktiviteter for enhver smag. Bevægelse og motion er i høj kurs med alt fra store udendørs hold til cykelhygge, yoga og stolemotion. Andre medlemmer holder til i de kreative værksteder, hvor man kan strikke, sy, tegne, male, lave keramik og arbejde med skind, træ og metal mm. Årsprogrammet for 2019 byder også på sang og musik og studiekredse om sprog, litteratur samt foredrag. Spis sammen-aftener med huslederen som primus motor er meget populære.

  • Det har været sjovt at være med til at bygge noget op helt fra grunden, og det er særligt sjovt, når det lykkes at fylde huset med glade mennesker. Der er desværre venteliste på flere aktiviteter, siger Anne Grete, men vi prøver at oprette nye hold efter behov. Hun glæder sig lidt særligt over, at der er så mange ældre, der kommer i huset flere gange om ugen for at spise et varmt måltid og nyde fællesskabet og den flotte udsigt fra caféen.
  • Vi var meget spændt på, hvordan vores økonomi ville udvikle sig, men nu, hvor regnskabsåret 2018 er afsluttet, kan vi glæde os over et overskud og over, at det ikke har været nødvendigt at bruge det sikkerhedsnet, som kommunen spændte ud under os i form af 400.000 kr. Det betyder, at vi nu har mulighed for at iværksætte en række af de tiltag, som foreningen ønsker sig, og det bliver spændende.

Ældrestyrken

Det er blevet til mange timer i den smukke patriciervilla, der ligger på toppen af bakken lige ud til Vedbæk Havn. Man mærker tydeligt, at alle kender Anne Grete. Alle vil lige hilse og mange vil give hende en kompliment for den nye korthårede frisure, som husets frisør er mester for.

Så mange frivillige timer kan man kun lægge, når man ikke længere har et lønarbejde.

  • Jeg har altid arbejdet meget. Det gør jeg stadig. Og nu kan jeg gøre det, fordi jeg kan leve af min pension og bruge tiden på noget nyt, der giver mening for mig, og er til glæde for både andre og mig selv, siger Anne Grete.

Hun ærgrer sig over, at der ikke er flere, der anerkender det store engagement, som mange seniorer lægger i lokalsamfundet

  • Det er lidt forstemmende med al den snak om ældrebyrden. Vores nærmeste samarbejdspartner i kommunen, centerchef Susanne Tronier, lancerede på vores seneste medlemsmøde et noget mere passende begreb “ældrestyrken” som betegnelse for de mange frivillige, som løfter opgaverne, for de fortjener anerkendelse for det store arbejde, de gør for fællesskabet.

 

Frivillighedens mange ansigter

Ny serie med fortællinger om frivilligt virke. Bliv inspireret og rørt og bidrag selv til at fortælle historier om frivillighedens mange ansigter. Send historien og et godt billede til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794