Naturen kalder


    naturen kalder2

Friluftsliv er godt for både den mentale og fysiske sundhed og der var masser af inspiration til at flytte fællesskabet udenfor på Frivilligcentrets temaeftermiddag ’Når Naturen Kalder’, som samlede godt 40 børn og voksne til urtevandring, let træning, snobrød og gå-tur.

Studier viser, at man kommer sig hurtigere efter stress, sygdom og skader, hvis man er eksponeret for naturlige omgivelser. Hjernen får ro til at slappe af og restituere i naturen, fordi der ikke er en masse indtryk, man skal være opmærksom på hele tiden. En nyere undersøgelse af danskernes friluftsliv viser, at ophold i naturen og friluftsliv har stor betydning for ens mentale sundhed og livskvalitet. 84 % af undersøgelsens deltagere oplever, at friluftsliv øger deres psykiske velvære og forbedrer humøret.

På dagen fortalte Rikke Engell, psykiater og overlæge på Psykiatrisk Center København, om videnskabelige studier, der påviser naturens helbredende effekt, fordi naturens omgivelser påvirker vores hormoner og signalstoffer.

 • Sanseindtryk i fredelige naturomgivelser er med til at øge niveauet af serotonin i hjernen. Serotonin spiller en afgørende rolle i forhold til regulering af følelser som tristhed, angst og vrede. Herunder har naturens stimulation af synssansen via dens grønne, brune og blå farver en beroligende effekt på nervesystemet. Fra mit perspektiv som psykiater ville det i høj grad give mening at supplere de etablerede behandlingstilbud med mere ”natur på recept”.

Træn med naturen 

Stifter af skovfit.dk Jeanett Debb, har i foråret udgivet en bog kaldet ’Træn med naturen’, hvor hun viser, hvordan man kan komme i gang med at træne med naturen i praksis og giver masser af forklaringer på, hvorfor naturen er en god helbreder.

 • Gennem de sidste seks år har jeg haft en del, der har valgt at gå til skovfit, mens de var sygemeldt med stress. Det, jeg kan se, skoven gør, har fået mig til at hungre efter at gøre endnu mere sammen med skoven – for folk, der har fået stressen ind under huden, ind i livet.

Jeanetts træning i naturen handler for hende også om at føle sig forenet med naturen som en helhed af krop, sjæl og natur.

 • I dag kan man helt konkret forklare, hvorfor man bliver en smule gladere i låget, når man er ude i naturen, ser farven grøn, mærker naturen tæt på kroppen – og hvorfor folk, der er tættere på træer, har et bedre immunforsvar osv. Og så er der de lag, der ikke helt kan forklares. For mig handler det om, at vi i naturen er tættest på vores ophav.
 • Det giver mere mening nu end nogensinde at opsøge alt det, naturen kan tilbyde os. I denne tid hvor corona-smittetallet stiger, og vi ikke ved hvor længe, vi skal leve et liv med pandemien, er det bare om at få nye udendørs vaner, forklarer Jeanett Debb.

Linda Elvira har skrevet digtet Moder Jord, som hun delte med os andre ved en oplæsning:

 • Kom med og mærk hvor urkraften drager, 
 • Når skovens hjerteslag du genopdager.
 • Lad os mødes ved fællesskabets bord
 • Og danse i takt til pulsen fra vor moder jord.

Rudersdal går sammen – vil du gå med?

Mette Jersild Olsen er gå-vært og frivillig aktivitetsleder for Rudersdal Går Sammen – Vil du gå med, og hun gav god inspiration til hvordan man kan finde gå-ture og fællesskab i facebook-gruppen, som giver overblik over ture, som gå-grupper i hele Rudersdal slår op

 • Kom med, når vi går næste gang. Det er så hyggeligt at gå sammen, og vi får set en masse dejlig natur i Rudersdal, opfordrer Mette Jersild Olsen.

Rudersdal Rutens Univers

Der er mange gode ruter i Rudersdal Kommunes natur. Projektleder Lars Wiskum præsenterede RudersdalRutens Univers, som er et motions-, oplevelses- og naturunivers, som skal gøre det nemmere og sjovere for alle at leve et sundt og aktivt liv i Rudersdals natur. RudersdalRutens Univers er et sammenhængende stiforløb, der snor sig gennem Rudersdal Kommune. Lars fortalte til arrangementet, at der findes en række temaruter, som gør skovturen eller motionsturen til en anderledes oplevelse. Der findes blandt andet tusindbensruten, som er en rute på 1000 meter, der med forskellige indbyggede historier for hver 100 meter er god at tage børn med på. RudersdalRutens Univers har utallige forskellige tilbud, som gør det nemmere at finde på ting at lave i naturen.

 • I Rudersdal er der meget dejlig natur, og vi er så heldige at kommunen har masser af tilbud, der giver skønne og stressfrie oplevelser i naturen, hvor alle kan være med, sagde han.

Bæredygtige fællesskaber

Temaeftermiddagen markerede starten på Frivilligugen, hvor frivillige foreninger åbner dørene med en kavalkade af arrangementer.

 • Bevægelse i naturen er et rigtigt godt eksempel på bæredygtige fællesskaber, der peger fremad og giver plads til, at alle kan være med. Vi gør noget sammen, vi gør noget aktivt og vi gør noget meningsfyldt, og det er jo opskriften på, hvordan vi kan skabe trivsel og styrke den mentale sundhed, siger Lisbeth Eckhardt-Hansen, leder af Frivilligcenter Rudersdal.

Se mere her:

Find facebook-gruppen ’Rudersdal Går Sammen – vil du med”, hvor du kan finde nogen at gå tur med, når gå-værter i Rudersdal slår ture op i hele Rudersdal 

Se hvordan du kan komme i gang med træning med naturen på skovfit.dk 

Se film med Jeanett Debb som fortæller om den nye bog ’Træn med naturen’ 

Rudersdal Rutens Univers findes også som app, som gør det nemt at navigere i de mange ruter. 

       naturen kalder1


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794