Hvorfor være inde, når alt håb er ude? Naturterapi og frivilligt socialt arbejde


 Billede1

Gratis kursus for frivillige den 20. november fra 9.30-15.00

Hør om naturens indvirkning på menneskers velbefindende, og lær hvordan I kan bruge naturterapi og beslægtede metoder i jeres arbejde med forenings brugere. Dette kursus præsenterer viden og værktøjer, der hjælper brugere og udsatte mennesker med at forstå værdien af frisk luft, bevægelse og fysisk aktivitet.

I det frivillige sociale arbejde møder vi ofte brugere, der sidder meget inde, bevæger sig alt for lidt og som virkelig trænger til at komme ud i grønne eller blå omgivelser og være mere fysisk aktive. Spørgsmålet er, hvordan vi bærer os ad med at give dem det der kærlige skub op af stolen og ud i naturen, så de kan få det bedre?

Kurset præsenterer viden og værktøjer fra naturterapi og giver blandt andet svar på spørgsmål som fx:

  • Hvordan kan naturen afhjælpe stress, angst og depression?
  • Hvordan virker naturen?
  • Hvem virker naturen bedst på?
  • Hvor stor en dosis natur skal der til?
  • Hvad kan man gøre rent praktisk for at hjælpe brugerne?

Hvem henvender kurset sig til?

Kurset er målrettet frivillige og ansatte i foreninger, frivillige organisationer, Frivilligcenter Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk. Kursusdeltagerne har brugerkontakt, og møder inaktive brugere, som de gerne vil hjælpe til at komme mere ud i den skønne natur. Kurset kræver ingen særlige forudsætninger, men det er vigtigt, at deltagerne forbereder sig og deltager aktivt i øvelser og diskussioner.

Varighed og form

Kurset er tilrettelagt som et heldagskursus, der byder på oplæg fra underviser, praktiske øvelser og fælles drøftelser. Undervejs udveksler deltagerne egne erfaringer. På dagen vises nogle få korte videoklip på engelsk. Underviseren forklarer og kommenterer dem på dansk, så deltagerne behøver ikke være gode til engelsk for at kunne følge med.

Inden kurset skal deltagerne besvare et spørgeskema, som underviseren skal have retur inden kursusdagen. Her bliver deltagerne blandt andet bedt om at nævne en konkret udfordring med brugerne fra deres frivillige arbejde. Efter kurset løser deltagerne en selvalgt opgave.

Kursusindhold

Kurset præsenterer viden og værktøjer til at hjælpe foreningens brugere med at komme ud under åben himmel og derigennem få det bedre fysisk og psykisk. Kurset bygger på forskning og redskaber fra psykologi og naturterapi. Vi arbejder med konkrete metoder og sætter erfaringer og eksempler fra de frivilliges hverdag i spil, så de får kompetencer til at bruge det, de lærer på kurset, i deres frivillige arbejde.

Efter kurset ved deltagerne blandt andet:

  • Hvorfor bør brugere komme ud i naturen
  • Hvad ved vi om naturens effekter på menneskers fysiske og psykiske sundhed - og mekanismer bag
  • Hvordan kan man helt konkret inddrage naturen i det frivillige arbejde

Supplerende viden om naturen som ”medicin”:

  • Hansen, Regner (2016). Natur giver ro i sindet. Magasinet P, nr. 7, s. 26-31.

Underviser

Ebbe Lavendt er autoriseret psykolog og leder af Center for Positiv Psykologi og har stor erfaring som psykolog, underviser, supervisor, rådgiver, coach og terapeut. Ebbe har blandt andet arbejdet med hjemløse på herberget Skiftesporet og har i øvrigt været tilknyttet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Som den eneste danske psykolog har han gennemført uddannelsen Master of Applied Positive Psychology.

Sted: Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A, Holte.

Bemærk! Der kan være max 16 deltagere på dette kursus. Alle deltagere skal medbringe tøj og fodtøj efter årstid, vind og vejr, da en del af kurset foregår udendørs.

Tilmelding via Nem Tilmeld her 


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794