Unge vil gerne gøre en forskel for verdensmålene i Rudersdal. De er bl.a. optaget af at få flere med, få verdensmålene ud i skolerne og skabe en festival eller events sammen.
Unge i Rudersdal er engagerede i verdensmålene. Nogle vil gerne gøre det nært og konkret, så man mærker det i hverdagen i Rudersdal. Andre er optaget af at ændre verden og få indflydelse på institutioner og systemer. Det viser erfaringen fra projekt Unges Verdensmål, som har involveret 161 unge i samtalesaloner om verdensmål og 12 tilmeldte til en workshop med rådslagning om verdensmålene. Undervejs har de unge brugt deres mobiler til at skrive deres konkrete forslag og ideer til en bedre fremtid ind på det digitale værktøj Mentimeter. Ideerne er samlet i et katalog til fælles inspiration for det videre arbejde med verdensmålene og er givet videre til Rudersdal Kommunes Borgerpanel. Projektet er gennemført i et partnerskab mellem Frivilligcenter Rudersdal, Ung i Rudersdal, Rudersdal Biblioteker og foreningen Verdensmål i Hverdagsliv og unge verdensmålsambassadører har været inviteret til at holde foredrag undervejs.
I Rudersdal er der kommet mange indspark fra de unge selv. Unge på den længevarende workshop samlede sig om at få flere engageret i unges verdensmål. En generel pointe hos de unge i workshoppen var at ’alle stemmer skal høres’, alle skal med, vi skal fokusere på bæredygtighed og mindske ulighed. Særligt fire konkrete temaer samler unge på tværs af verdensmål og de arrangementer de har deltaget i.
Samtalesalon på Frivilligcenter Rudersdal Rådslagning på Frivilligcenter Rudersdal
Verdensmålene ud i skolerne
Mange var optaget af at få verdensmål ud på skolerne, så alle børn og unge lærer verdensmålene at kende. Der var også konkrete forslag om ung til ung aktiviteter, om at gøre verdensmålene konkrete og håndterbare for skoleelever, holde trivselsdage på skolerne, der kan forebygge mobning.
Samtalesalon på Birkerød Gymnasium Elever fra Birkerød Gymnasium taster deres ideer ind
Festival og events
Unge på rådslagningen samlede sig om konkret forslag til at lave en festival, som er de unges vej til at vise noget nyt, men det kunne også være med til pop-up events. Unge vil skabe noget selv og alle stemmer skal høres. Blandt de konkrete forslagene var alt fra politiske debatter, bytteboder til poetry-slam, reparationsværksteder, bygge insekt-hoteller, lave genbrugskunst og klimarigtig mad.
Sociale fællesskaber
Flere unge var optaget af at skabe sociale fællesskaber, som kan inkludere unge med udfordringer både i skolerne og udenfor skolerne. Det kunne være åbne aktiviteter hvor alle kan være med.
Klima
Rigtigt mange har klimaet i fokus og peger på hvordan man selv kan gøre noget ved at få flere ud på cyklen, få kompost, affaldssortering og genbrugsstationer til pantsystemer på skolerne, mere vegetarmad i kantinerne m.v.
Verdensmål 13: Klimaindsats, fylder hos de unge At skabe forandring i ens egen hverdag står højt på dagsordenen
Ide-katalog og film
Alle ideerne er opsamlet i et ide-katalog og der er lavet en lille film, hvor udvalgte unge fra en af samtalesalonerne selv fortæller, hvad de brænder for. Begge dele er nu givet videre til Rudersdal Kommunes Borgerpanel, som over de næste måneder arbejder med verdensmålene i Rudersdal.
Se film om hvad de unge brænder for her.
Om projektet
Unges Verdensmål er inspireret af de 17 verdensmål, som blev vedtaget i 2015 af alle verdens ledere og som skal finde fælles løsninger på mange af jordens største problemer inden 2030.
Projektet er gennemført i efteråret 2020. Partnerne bag er Frivilligcenter Rudersdal, Ung i Rudersdal, Verdensmål i Hverdagsliv og Rudersdal Biblioteker. Projektet er støttet af partnerskabspuljen i Rudersdal Kommune.
Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794