Birkerød Flygtningekontakt gør nytårsstatus


Niels Helmø Formand Birkerød Flygtningekontakt 

Niels Helmø - Formand

På bestyrelsens vegne ønsker jeg dig og din familie et godt nytår.

Tak for din indsats og for at du stadig holder ved trods coronaen. Vi gør alle en væsentlig indsats med lektiehjælp, cykeltræning, udflugter, hjælp og vejledning eller andet engagement for flygtningene.

Frivillige

2021 var året hvor vi måtte sige farvel til Thorkil som formand. Stor tak til ham og for at han satte streg under at ”kompetenceudvikling” er et hovedfokus for vores forening.

Vi har også måtte sige farvel til enkelte andre frivillige af forskellige grunde. Heldigvis er der kommet nye til. Et særligt velkommen til jer. Vi kan stadig bruge flere lektiehjælpere, så kender nu en, må du gerne lade et ord falde.

Bestyrelsen har måtte se sig decimeret pga. personlige forhold men har nu fundet bestyrelseskandidater, som forhåbentlig bliver valgt ind i det nye år.

Andre frivillige i Rudersdal

Vi er ikke den eneste organisation i kommunen, der hjælper flygtninge. Vi samarbejder med Nærum Kultur og Lektiecafe, Dansk Syrisk Kulturforening, Eritreansk Forening, Røde Kors og forskellige Venligbogrupper gennem Integrationsnetværket. Alle yder en væsentlig indsats, hver på deres måde.

Aktiviteter

Desværre har vi i årets løb måtte sige farvel til vores svømmeaktivitet, fordi kommunen tog tiden fra os.

Det lykkedes os på trods af de usikre tider igen i år at deltage med en aktivitet på Kulturnatten i Birkerød. Et panel stillede op til diskussion af kulturer og religion. Desværre måtte vi undvære vores populære aktivitet med glasmaling for børn.

Vi har i 2021 støttet individuelle udflugter hvor en lektiehjælper sammen med sin elev og evt. familie har besøgt en seværdighed. Jeg kan opfordre til at bruge denne mulighed.

Personligt har jeg haft den glæde at kunne støtte en flygtning, som var truet af at få frataget sin opholdstilladelse. Det blev heldigvis omgjort i Flygtningenævnet.

Sommerlejr og højskole

Vi har gennem mange år haft tradition for at kunne sende unge afsted på sponserede fripladser på Røde Kors sommerlejr. I år sendte vi 4 drenge afsted. Det er en meget populær aktivitet for de unge. Desværre har vi ikke lykkedes med at få piger afsted.

I 2021 har vi støttet en ung flygtning økonomisk, så han kunne deltage i et højskoleophold, som løber frem til næste år.

Ekstraordinære aktiviteter

Vi har i årets løb fået økonomisk støtte til særlige aktiviteter fra hhv. Kulturministeriet og den erhvervsdrivende fond Væksthuset. For disse penge har vi kunnet indkøbe et antal bærbare PCere til udlån til flygtninge samt i samarbejde med andre frivillige afholdt et ”gensynsarrangement” for frivillige og flygtninge på Mariehøj Kulturcenter.

Eksterne samarbejder

Vi har indgået aftale med Dansk Flygtningehjælp, kommunen og DGI om at gøre en indsats for at få flere unge flygtninge til at dyrke frivilligaktiviteter. Ca. 50% af de unge dyrker i dag noget mod 80-85% af de unge danskere i kommunen. Så kender du en, som har lyst til fodbold, svømning, tennis osv. så sig til.

Formanden for Dansk Syrisk Kulturforening og jeg har sagt ja til at deltage i et forskningsprojekt i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp og forskere fra Professionshøjskolen og Københavns Universitet. Kommunen skulle have været med men kunne desværre ikke afse tid. Frivillige i andre kommuner deltager også. Formålet er at skabe viden om hvordan det er at være frivillig og flygtning i en verden med meget omskiftelige vilkår.

Jeg håber, at 2022 bliver mere normalt, og at der vil vise sig en mulighed for at vi kan ses i det nye år.

GODT NYTÅR


Frivilligcenter Rudersdal
Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte, tlf: 4589 0056
mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., facebook, CVR: 26449294, konto: 2253 0722534794