Nyheder

Frivilligcentret har valgt ny bestyrelse

Frivilligcentret har valgt ny bestyrelse

Frivilligcenter Rudersdals nye bestyrelse fra venstre: Annette Marschal Wedel-Heinen, Erik...

Verdenskultur i Nærum

Verdenskultur i Nærum

                         ...

Påskeferie

Påskeferie

  Frivilligcentrets sekretariat holder påskeferie fra mandag den 15. april til og med...

Velkommen til Spiren

Velkommen til Spiren

  Frivilligcentret byder velkommen til foreningen Spiren, der driver en socialøkonomisk...

Gruppeleder til Kom Videre Mand

Gruppeleder til Kom Videre Mand

Har du lyst at være gruppeleder i Kom Videre Mand? Frivilligcentret søger en gruppeleder,...

 • Frivilligcentret har valgt ny bestyrelse

  Frivilligcentret har valgt ny bestyrelse

 • Verdenskultur i Nærum

  Verdenskultur i Nærum

 • Påskeferie

  Påskeferie

 • Velkommen til Spiren

  Velkommen til Spiren

 • Gruppeleder til Kom Videre Mand

  Gruppeleder til Kom Videre Mand

Verdenskultur i Nærum

                           Amal

Frivillige i Nærum Kultur- og lektiecafé lærer hele tiden noget nyt i samværet med mennesker fra alverdens kulturer

Det summer af liv i skolekøkkenet på Nærum Skole, hvor 60 mennesker fra Syrien, Eritrea, Afghanistan og Danmark er bænket ved langborde og i gang med at nyde et måltid syrisk mad, som Amal har tilberedt sammen med kvinderne fra Syrien.

Nærum Kultur- og lektiecafe er rammen om aftenens fællesspisning. Kultur-cafeen driver også en lektie-cafe for børn og voksne og arrangerer sportsbegivenheder, udflugter og fisketure for nyankomne flygtninge i Rudersdal.

30 år med kulturcafé er det blevet til, så Nærum Kultur-cafe er ikke et nyt fænomen. Nogle af drivkræfterne bag cafeen har være med lige fra starten.

 • I 80’ene var det de tamilske flygtninge, som vi tog imod i caféen, husker Tove Thomsen.

De tamilske flygtninge boede på Næsseslottet, og de frivillige var med til at arrangere fællesspisning og fest i forbindelse med højtiderne.

 • Jeg blev besøgsven i 90’erne. Dengang var det Libanesere og siden kom de fra X-Jugoslavien og Bosnien, husker Bodil Østergaard.

Gabriele Salmuth kom til i 87 og var med til at åbne lektie-cafeen og til at stifte Dansk Eritreansk Forening og arrangere udflugter. Hun og Lillian Holm står sammen for sportsaktiviteter for de nye danskere.

Eva Sverdrup kom til i 2013. Først som besøgsven i Røde Kors. Siden mødte hun Gabriele og sammen gav de også en hånd i Dansk Syrisk Kulturforening.

 • Vi er en del frivillige, som er med i mange forskellige aktiviteter. Vi er der, hvor der er behov for det, og der er meget, der flyder lidt sammen. Det har givet rigtigt gode oplevelser over årene, fortæller Eva og Gabriele.

I dag har Nærum Kultur-Cafe fyldt 7 ringbind med billeder og minder fra tiden med afghanere, libaneserne, kurderne, iraner og irakere, somalier og eritreanere og netop nu rigtigt mange fra Syrien.

Nære venskaber

Engagementet har skabt en tæt kontakt mellem mennesker med forskellige vilkår og forskellig kultur.

 • Man kommer selvfølgelig ikke lige tæt på alle. Men nogle gange bliver det meget nært. Det var fx noget helt særligt at være med da Millen fødte sin lille vidunderlige datter Efren sidste år, fortæller Gabriele.

Der er meget hverdagsfællesskab forbundet med det frivillige arbejde i Nærum Kultur Café.

 • I dag har vi fået dejlig middag fra Syrien. Det var en god anledning til at sludre lidt med de fleste. Der var nogle stykker, som var meget urolige over paradigmeskiftet i udlændingepolitikken og bange for at blive sendt hjem, og så må vi lige samle op på, om vi måske kan hjælpe dem med at forstå detaljerne i lovgivningen og få overblik over konsekvenserne for dem. Men aftenen går også med at sludre om, hvordan det står til i familien, udviklingen i deres hjemlande og den slags. Vi er jo deres danske venner og næsten en slags familie for mange af dem, og det er dejligt at følge med, fortæller Helle Buel Nielsen.

Konstant udvikling

Der sker hele tiden noget nyt på området.

 • I de seneste år har vi haft mange enlige syriske mænd, som lærte dansk og altid var gode for en kædedans. Siden er deres familier kommet, og nu ser vi dem ikke så meget. De har travlt med uddannelse og arbejde og med at forsørge familien. Nogle flytter. Andre bliver i Rudersdal og bliver selv frivillige i caféen. Det står aldrig stille, så man må gribe livet der, hvor det er, siger Helle.

Friske kræfter

Kvinderne i Nærum Kultur-café brænder for det multikulturelle. Det giver dem mening, at introducere alle de nyankomne til den danske kultur, hjælpe børnene i gang i skolen og hjælpe de vokse til at forstå det danske samfund, og de lærer hele tiden noget nyt i samværet med mennesker fra alverdens kulturer. Men de kunne godt tænke sig, at der kom nye kræfter til.

 • Vi savner friske kræfter med ressourcer og netværk, som vil være med i cafeen. Vi er en god flok kvinder, men det ville være dejligt med ny energi, siger Gabriele.

 Helle og Gabriele

Frivillighedens mange ansigter

Fortællinger om frivilligt virke. Bliv inspireret og rørt og bidrag selv til at fortælle historier om frivillighedens mange ansigter. Send historien og et godt billede til info@frivilligcentret.dk