Skip to main content

Nyhed -Frivilliges mange ansigter

Nyhed -Frivilliges mange ansigter

Vedbæk Garden blev anerkendt på fornemste vis. Formand gennem 5 år, Christine Mohr, modtog Kulturprisen i Rudersdal til Frivilligfesten på Frivillig Fredag.

Kulturprisen er en anerkendelse af den ekstraordinære frivillige indsats, som bidrager til et rigt, kvalitativt og alsidigt kulturliv i kommunen.

Borgmester Ann Sofie Orth gav Christine Mohr prisen for at være den entusiastiske og velorganiserede drivkraft bag Vedbæk Gardens opblomstring som gør, at alle føler sig værdifulde og uvurderlig del af holdet.

’I er blevet synlige langt ud over Vedbæks grænser. Jeg møder Garden på Holte Loppemarked, på Vedbæk Havnefest, til Birkerød Kulturnat. I er her og der og alle vejne. I er blevet en kulturinstitution, der samler os alle’, sagde hun.

Frivilligcentret ønsker et kæmpe stort tillykke med Kulturprisen til Christine Mohr. Det er så fortjent! Vi❤️Vedbæk Garden, musikken, pigernes fællesskab og al den vidunderlige feststemning, som er omkring jer. Prisen er en vigtigt markering af alt det frivillige arbejde, der går i at drive Garden, ikke bare fra Christine Mohr, men også fra ledelse, lærerne, medlemmerne og andre gode venner af Vedbæk Garden. Uden den store indsats kunne det ikke lade sig gøre.

Christine Mohr kvitterede for prisen fra scenen: ”Tusind tak til alle jer fantastiske mennesker. Tak til jer som indstillede mig. Tak til jer som har gjort det muligt at være ildsjæl i så mange år i Vedbæk Garden. Tak til frivillige, fonde og samarbejdspartnere. Tak til kommunen. Tak til forældre der anerkender frivilliges indsats med en hjælpende hånd, en buket til afslutning, et kram. Det lever vi længe på. OG tak for alle jeres lykønskninger. Jeg er rørt, ydmyg og beæret på en og samme tid”, sagde Christine Mohr.

Kulturprisen Christine Mohr og Ann Sofie Orth

Frivillige

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 816
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Ungdomslederprisen gives til en frivillig ungdomsleder, som har ydet en særlig ledelsesmæssig indsats i Rudersdal Kommune inden for det organiserede forenings- og kulturliv.

Ungdomslederprisen gives til en frivillig ungdomsleder, som har ydet en særlig ledelsesmæssig indsats i Rudersdal Kommune inden for det organiserede forenings- og kulturliv.

Prisen går til Josephine Barfod Damgaard fra Birkegruppen for sit engagement og sin meget aktive deltagelse i spejdergruppens ledelse.

Josephine startede sit lederskab med at være assistent for mikrospejderne. Allerede som 17 årig kom hun med i bestyrelsen. Siden er det gået slag i slag som del af ledelsen af klanspejderne og til korpsrådsmødet i Det Danske Spejderkorps, som er spejdernes generalforsamling.

Borgmester Ann Sofie Orth overrakte prisen og sagde ’Du er en person der gør en forskel. Tak for dit store engagement i spejderbevægelsen og for mikrogrupperne”

Frivilligcentret siger stort og varmt tillykke med prisen og et kæmpestort TAK for alle de frivillige timer du lægger i at skabe gode spejderoplevelser.  Du er lige sådan en ildsjæl, som vi ser op til. Et kæmpe Tjikkelikker til dig Josephine!

Frivilligfest 2024 5

Frivilligfest 2024 4

Fællesskab , Frivillige

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 819
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Karen Bonnesen fik overrakt Rudersdal Kommunes Frivilligpris af Borgmester Ann Sofie Orth på Frivilligfesten den 27. september.

Kæmpestort tillykke til Karen Bonnesen der får Rudersdal Kommunes Frivilligpris for at værne om fællesskabet som en grundstamme i Holte IF Volley

Karen Bonnesen fik overrakt Rudersdal Kommunes Frivilligpris af Borgmester Ann Sofie Orth på Frivilligfesten den 27. september.

”Du har været med altid. Du har været aktiv spiller, træner, vundet DM og Pokal, været en del af landsholdet og været aktiv i bestyrelsen. Du har været formand i to omgange. Du er en ildsjæl, der udgør grundstammen i Holte Volley’” sagde borgmesteren.

Karen Bonnesen er en af den slags frivillige, som sætter spor. Holte Volley har fx høstet medaljer i 34 år i streg og deltaget i 130 Europacup kampe. Det sker kun med en stærk frivillig organisation ved roret, der kan holde styr på logistik, spillere og trænere.  Karen har været en central del af klubben siden 1979, og uden hende ville klubben ikke være nået så langt. Stort tillykke til Karen, og tusind tak for indsatsen.

Karen Bonnesen kvitterede med et kæmpe smil:

”Jeg er stolt, glad og ydmyg. Allermest glad fordi jeg ved, at det er en forældre til en af vores unge spillere, der har indstillet mig”, sagde hun og fortsatte med at fortælle et par anekdoter:

”Da jeg kom til Holte i 1979 var jeg allerede inde i det frivillige arbejde, og det har jeg været i rigtig mange år som træner, spiller, aktiv i bestyrelse, formand. I 2000 blev jeg valgt som årets idrætsleder i det daværende Søllerød Kommune. Dengang holdt jeg en tale for daværende borgmester Erik Fabrin. Jeg sagde, at nu ville vi gerne snart ville have en ny idrætshal i Holte. Det er 25 år siden. Det betaler sig at være vedholdende. Og jeg glæder mig til, at den snart står der, så vi kan tilbyde alle vores medlemmer og alle dem fra de andre idrætsgrene mere haltid” sagde hun.

”Frivillighed er mange ting. Det er sammenhold og samarbejde også på tværs af foreninger og med kommunalebestyrelsen og forvaltningen og andre kllúbber. Det betyder enormt meget at se børn udvikles og trives. Jeg har været med i mange år, og jeg har fået rigtigt meget forærende, sagde hun. Og så huskede hun, at der engang var en der sagde:

” Karen,  hvis du ikke giver noget af dig selv, så får du heller ikke noget igen.”  Det udsagn stemmer godt på frivillighedsprincippet, mener hun.

”Det vigtigste for frivilligheden fremover er, at vi sammen finder ud af, hvad frivilligheden skal være i et samfund, der ændrer sig så hurtigt, som det gør for tiden. Det er en diskussion, som jeg meget gerne deltager i. Tak for prisen. Jeg er meget meget glad.”

Fællesskab , Frivillige

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 834
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Lone Sandberg overtager posten efter et generationsskifte, hvor den tidligere formand, Sri Sai Das, takker af efter næsten 16 år. Ved det seneste bestyrelsesmøde i Lokalforeningen Kræftens Bekæmpelse Rudersdal er Lone Sandberg blevet udnævnt som ny forperson

Lone Sandberg overtager posten efter et generationsskifte, hvor den tidligere formand, Sri Sai Das, takker af efter næsten 16 år.

Ved det seneste bestyrelsesmøde i Lokalforeningen Kræftens Bekæmpelse Rudersdal er Lone Sandberg blevet udnævnt som ny forperson. Lone Sandberg har været en del af Kræftens Bekæmpelse siden 2013 og har en solid baggrund inden for frivilligt arbejde og sundhedsområdet. Hun ser frem til at fortsætte det gode arbejde og skabe nye initiativer, der kan støtte kræftpatienter og deres pårørende i Rudersdal Kommune.

"Jeg er meget taknemmelig for tilliden og ser frem til at arbejde sammen med vores dygtige frivillige og bestyrelse. Sammen kan vi gøre en forskel for dem, der er berørt af kræft," udtaler Lone Sandberg. "Min vision er at få vores dejlige forening til at blomstre via det gode samarbejde imellem de aktive bestyrelsesmedlemmer, så vi bliver mere synlige og igennem blandt andet netværk med kommunen, andre foreninger her i Rudersdal og ikke mindst de mange medlemmer, der er i vores forening. Derudover at vi øger vores kendskab til Kræftens Bekæmpelse via de mange kampagner og aktiviteter, som står mit hjerte meget nært."

Lone Sandberg er gift med Kurt Sandberg gennem mere end 37 år og har to voksne sønner. Hun beskriver sig selv som en teamplayer, dygtig til at samarbejde, udadvendt, engageret og altid parat til at give et ekstra nap. Professionelt har Lone været sælger i mere end 30 år og de sidste 13 år som selvstændig møbelagent, hvilket har givet hende erfaring i at navigere blandt alle typer af mennesker og skabe stærke relationer.

Hendes frivillige arbejde startede i Kræftens Bekæmpelse som indsamler i 2013. I 2021 blev hun en del af lokalforeningen i Rudersdal og har siden også været aktiv i Frivilligcenterets bestyrelse, hvor hun bygger bro mellem Kræftens Bekæmpelse og Frivilligcenteret. Lone deltager i mange arrangementer om bæredygtighed, ulighed i sundhed, trivsel hos unge og selvhjælp, og samarbejder tæt med kommunen og lokalpolitikerne.

Veldrevet forening
Efter næsten 16 år som formand for lokalforeningen for Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal har Sri Sai Das valgt at trække sig som formand og overlade roret til Lone Sandberg. Han bliver som næstformand, og han giver en veldreven forening videre.

Ved kommunesammenlægning mellem Birkerød og Søllerød blev en ny lokalforening for Kræftens Bekæmpelse etableret i den nye Rudersdal Kommune. Stille og roligt blev aktiviteterne udvidet fra kun at være en forlænget arm for Kræftens Bekæmpelse ved Landsindsamlinger, en gang om året, til at være en aktiv oplysnings- og forebyggelsesorganisation.

Sri Sai Das kan fortælle mange anekdoter fra tiden

  • En af vores første politiske indsatser var at henvende os til borgmester Erik Fabrin og kommunalbestyrelsen for at få slukket solarier i kommunens regi i de tre idrætscentre. Kommunen så velvilligt på vores argumenter for at undgå, at borgere unødigt pådrages hudkræft, og solarierne blev slukket, husker Das.

Siden da har Kræftens Bevægelse samarbejde med Rudersdal Kommune om at forebygge hudkræft gennem solkampagner i børneinstitutioner.

  • Vi er nu den første lokalforening, der fik etableret “solsikre” golfklubber, tennisklubber og idrætscentre, siger Das.

For 16 år siden var Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal en af de første fem kommuner i landet til at igangsætte oplysning om brystkræft gennem Lyserød lørdag. Lyserød lørdag er nu en af de vigtigste aktiviteter for Kræftens Bekæmpelse landet over.

Kræftens Bekæmpelse engagerer sig også sammen med Rudersdal Kommune og Senior Rådet i at forebygge mave- og tarmkræft og andre kræftformer gennem kampagnen 7 tegn på kræft.

  • Vi var med i planlægning af Rudersdal ruten og de forskellige aktivitetsruter i forbindelse med Verdensmesterskaberne i cykling, der foregik i Rudersdal, fortæller Das.

Siden 2017 har lokalforeningen deltaget aktivt i forebyggelsen af kræft grundet tobak og røg, der er årsag til ca. 16.000 dødsfald om året. Målet er en røgfri generation senest 2030. Lokalforeningen henvendte sig til hver eneste skole i Rudersdal og blev senere hjulpet af lovgivning mod rygning i skoletiden for børn. Birkerød Gymnasium blev en af de første gymnasier i Danmark til at indføre røgfri skoletid. Foreningen har også sat fokus på alkohol og rusmidler og været i dialog med kommune og ungdomsuddannelser om dette.

Senest har foreningen engageret sig aktivt i at forbedre pårørendepolitikken i kommunen og Kræftens Bekæmpelse deltager aktivt i at komme med bidrag til den kommende sundhedspolitik.

For mere information, kontakt: Kræftens Bekæmpelse Rudersdal Email: info@kræftensbekæmpelse-rudersdal.dk Telefon: 1234 5678

Lederskab, Frivillige

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1247
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Jeanett Debb er jazz-sangerinde. Men en alvorligt syg lille datter og en diskusprolaps satte for 10 år siden hendes musikkarriere på pause – men blev samtidigt starten på noget helt andet, foreningen ”KulNaturHuset” og ”Skovfit.dk” i Skodsborg, som netop har fejret 10-års fødselsdag.

Skoven er deres motionscenter:

Først var det ”mystisk” – nu er det trendy

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

Jeanett Debb er jazz-sangerinde. Men en alvorligt syg lille datter og en diskusprolaps satte for 10 år siden hendes musikkarriere på pause – men blev samtidigt starten på noget helt andet, foreningen ”KulNaturHuset” og ”Skovfit.dk” i Skodsborg, som netop har fejret 10-års fødselsdag.

Fire gange om ugen mødes medlemmerne til motion i skoven ved Skodsborg Station, og der er hold til både ”blød” skovfit, rygtræning og ”turbo”.

Samtidig nyder deltagerne samværet og fællesskabet, og nogle gange er der fællesspisning, musik og lidt rødvin i det lille røde murstenshus ved Skodsborg Station, som foreningen lejer af DSB, og som er ”KulNaturHusets” hovedkvarter. Navnet står for kultur, natur og motion, og foreningen har i dag cirka 130 medlemmer.

Det var lidt ”mystisk

”Da vi startede for 10 år siden, blev det hele betragtet som lidt ”mystisk”, det her med den grønne natur, grønt fællesskab og motion i skoven. I dag er det alment accepteret, nærmest trendy, at træne i naturen og spise af naturen, siger Jeanett Debb, der er daglig leder og træner i Skovfit.dk.

Hun er forfatter til flere bøger om grøn træning og vilde urter. Hun lærte at finde og bruge naturens fødevarer af sin mormor, og den viden bruger hun stadig.

Jeanett Debb er vokset op i en lejlighed på den fredede Skodsborg Station, hvor hun stadig bor med sin datter, og den store skov omkring Bøllemosen er lige rundt om hjørnet, så hun har altid benyttet skovens mange muligheder.

For eksempel producerer hun sin egen grankaffe, der foruden gode kaffebønner består af formalede grannåle fra skoven, syrisk kommen og kanel. Kaffen smager lidt af jul, og er fuld af sunde C-vitaminer.

Trænede diskusprolaps væk

Da hendes datter blev syg som spæd, gik hun ture med hende i klapvognen i skoven, og da Jeanett Debb fik en diskusprolaps, besluttede hun at træne den væk i skoven. Flere beboere i området spurgte, om de måtte træne med hende, og det blev så starten på Skovfit.dk i 2014.

”Jeg opdagede, at der ikke var grund til at bruge penge på et motionscenter, når skoven er lige der,” siger Jeanett Debb.

Deltagerne bruger det, de finder i skoven, som motionsredskaber. Det kan være store grene og væltede træstammer. Det eneste, der bliver bragt med fra huset ved Skodsborg Station, er kraftige reb, der også bruges til træningen.

Brand var tæt på at standse projektet

Ildsjælen Jeanett Debb bruger gerne 50-60 timer om ugen på sit frivillige projekt, som ikke er noget hun bliver rig på.

Indimellem giver hun en jazz-koncert, og indtægterne fra koncerterne går også til foreningen KulNaturHuset, hvor hun selv får en lille løn for sit administrative arbejde, mens timerne med skovfit i skoven er frivillige timer. DSB skal jo også have husleje for det lille murstenshus, hvor foreningen holder til.

Skovfit kører hele året rundt. Motionsturene i skoven bliver kun aflyst, hvis det stormer meget, og det bliver farligt at færdes i skoven. Turene afsluttes altid med urtete eller en skovsodavand.

”Det hele skal gerne være lidt ”rustikt”, smiler Jeanett Debb.

En brand i foreningens daværende ”skur” ved Skodsborg Station for nogle år siden, var tæt på at sætte en stopper for Skovfit.dk

”Alt var brændt. Vores tøj, bøger og udstyr og det var ikke forsikret. Så jeg vidste ikke, om jeg orkede at starte helt forfra. Det var ikke til at overskue, men folk blev ved med at opfordre mig til at fortsætte, og efter en lang snak med DSB fik vi lov til at leje huset, hvor der tidligere har været et snedkerværksted for stationen, fortæller Jeanett Debb.

I dag kan hun slet ikke slippe ideen bag Skovfit.dk og KulNaturHuset. Hun arrangerer for eksempel også sanketure, hvor deltagerne plukker urter i skoven og holder teambuilding-kurser for virksomheder.


Det gør skoven for dig

Sænker dit stressniveau

Styrker dit immunforsvar

Sænker dit blodtryk

Giver naturlig lykkefølelse

Optimerer din hukommelse

Forøger din livskvalitet

Læs mere om Skovfit.dk og KulNaturHuset i Skodsborg her:

https://www.skovfit.dk/

Motion og fællesskab

Det er ikke kun den gode motion, men også fællesskabet, der betyder meget for de faste deltagere hos Skovfit i Skodsborg.

Det fortæller deltagerne over en kop opfriskende urtete efter en onsdags motionstur i skoven bag Skodsborg Station.

Benedikte, 74, der blandt blot kaldes ”B” hos deltagerne i skovfit, flyttede til Skodsborg i 2018, da hendes mand var død og huset solgt, og hun kendte ingen i området til at starte med. Hun meldte sig til Skovfit, og det har betyder alt for hende.

”Jeg har fået det så meget bedre med helbredet, og jeg har tabt mig. Vi hygger os sammen og Jeanett giver os god energi,” fortæller Benedikte, der deltager i Skovfit to-tre gange om ugen.

Har sit eget hold

Søren, 66, gik i motionscenteret på sit arbejde tre gange om ugen men det sluttede, da han gik på pension.

”Jeg skulle finde på noget andet, og ville gerne fortsætte med at motionere tre gange om ugen,” fortæller han. Derfor meldte han sig til Skovfit, og fællesskabet blandt motionisterne betyder også, at han har lært nye mennesker at kende.

Han er blandt de seks, som er blevet uddannet til instruktører af Jeanett Debb, så han kan afløse hende, og han har også fået sit eget fredagshold, der tager en tur i løb eller hurtig gang på tre kilometer rundt i skoven med tre-fire stop undervejs med øvelser.

Jette, 64, var pædagog i en skovbørnehave, men er holdt op med at arbejde. Hun ville gerne fortsætte med at komme ud i skoven i den friske luft, og hun startede på Skovfit for kun få uger siden.

”Jeg synes, det er dejligt. Der er en god stemning blandt deltagerne, og jeg er blevet taget godt imod. Det er skønt at være udendørs og gøre noget sammen med andre,” siger Jette.


Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0512

På broen over jernbanen ved Skodsborg Station laves armbøjninger som opvarmning til skovfit-turen i skoven. Foto: Jan Andersen
 
Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0516
 
Skovfitterne bruger naturens egne "redskaber". Her en væltet træstamme. Foto: Jan Andersen
 
Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0525
 
Skovfit.dk har hold til både de lette øvelser og "turbo" og styrke". Foto: Jan Andersen
 
Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0541
 
Jeanett Debb bruger hver uge mange timer på at træne med holdene og arbejde med foreningen KulNaturHuset i Skodsborg. Foto: Jan Andersen
 

Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0536

Jeanett  Debb startede for godt 10 år siden med at træne sin diskusprolaps væk i skoven. Det fik flere til at spørge, om de måtte træne sammen med hende, og det blev starten på Skovfit.dk. Foto: Jan Andersen

Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0538

Skoven byder på mange gratis motionsmuligheder. Turene gennemføres hele året i al slags vejr. Kun hvis det stormer meget aflyses, fordi det kan blive farligt at færdes i skoven. Foto: Jan Andersen

Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0544

For 10 år siden blev skovfit betragtet som lidt "mystisk". I dag er det trendy at træne sammen med andre i skoven og Skovfit.dk i Skodsborg har i dag cirka 130 medlemmer. Foto: Jan Andersen

 Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0551 2

Tre af "skovfitterne". Fra venstre Søren, Jette og Benedikte blot kaldet "B". Fællesskabet blandt skovfitterne er lige så vigtigt som motionen. Foto: Jan Andersen

Jeanett Debb Skovfit FrivAns IMG 0504

Motionen starter med opvarmning på pladsen foran Skovfits lille hus ved Skodsborg Station. Foto: Jan Andersen

Frivillige

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1581