Skip to main content

Nyhed -Frivilliges mange ansigter

Nyhed -Frivilliges mange ansigter

 • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Elisabeth Ildal har levet i 10 år med Parkinson. I dag er hun verdensmester i bordtennis og ildsjæl der engagerer sig i at forbedre forholdene for Parkinsonramte lokalt og internationalt

Elisabeth Ildal har levet i 10 år med Parkinson. I dag er hun verdensmester i bordtennis og ildsjæl der engagerer sig i at forbedre forholdene for Parkinsonramte lokalt og internationalt

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

Fotos: Jan Andersen og Elisabeth Ildal

 

Chok og fornægtelse var de første reaktioner, da Elisabeth Ildal for 10 år siden fik konstateret den uhelbredelige sygdom Parkinson.

I dag har den 63-årige konservative politiker fra Rudersdal et godt liv med sygdommen, og hun er netop blevet verdensmester i bordtennis for Parkinson-patienter. Ved VM på Kreta fik hun også en sølv- og en bronzemedalje.

Elisabeth Ildal bruger en meget stor del af sin tid på det frivillige arbejde, både lokalt og internationalt, for at forbedre forholdene for Parkinson-patienter.

”Jeg kan slet ikke forstå, at jeg er blevet verdensmester. Det var en meget stor oplevelse,” siger Elisabeth Ildal. Hun har spillet bordtennis, siden hun var 13 år, og sporten er en meget vigtig faktor årsag til, at hun i dag har en meget bedre funktionsniveau som Parkinson-patient.

Elisabeth Ildal 3 FrivAns 

Den stolte guldvinder på sejrsskamlen på Kreta med sin guldmedalje.

Elisabeth Ildal 2 FrivAns

Tre medaljer blev det til ved VM på Kreta, guld, sølv og bronze for Elisabeth Ildal, der har spillet bordtennis siden hun var 13 år. Sporten hjælper hende i en svær hverdag med Parkinson.

 

”Recept på bordtennis”

Derfor kæmper hun for, at Parkinson-patienter populært sagt kan få en recept på bordtennis i stedet for kun til fysioterapi. Hun træner selv bordtennis tre gange om ugen.

”Både kroppen og hjernen udfordres ved bordtennis. Det handler om koordination mellem øjne, hånd og balance. Det er dokumenteret, at bordtennis er rigtigt godt for Parkinson-patienter. Alle, der spiller, har forbedret sig. Mange holder op med at ryste, når de får et bat i hånden,” siger Elisabeth Ildal.

Hun har arbejdet med frivilligt arbejde, siden hun var spejder, og er stifter og formand i foreningen Cure4Parkinson og formand for Rudersdal Neuro Bordtennis Center i Rundforbihallen, hvor den de daglige aktiviteter ledes af to ildsjæle, Peter Zimmermann og Rashid Hajbib.

 

Håber på lokalt rehabiliteringscenter

Elisabeth Ildal vil meget gerne have etableret det første kommunale Neuro Rehabiliterings Center i Rudersdal: ”Det er min største drøm. Det skal være for alle hjernesygdomme, ikke kun Parkinson, men også sclerose, demens og alzheimers,” siger hun.

”Behandling af neurologiske lidelser er afgørende for menneskers værdighed og livskvalitet – og vi kan redde mange ressourcer, hvis mennesker ramt af disse lidelser får kvalitetsmæssig behandling i nærmiljøet. Rudersdal må og skal på Danmarkskortet, som en af de fremsynede kommuner, der ikke bare lader stå til,” siger hun.

Et neuro-rehabiliteringscenter skal kunne tilbyde træning, viden, coaches, fysioterapi og en vifte at både velkendte og eksperimenterende behandlingsformer som musik, bordtennis, dans, cykling, padel, yoga og boksning.

Mange Parkinson-patienter bliver socialt isoleret, og det gør noget ved ens psyke. Det vil et rehabiliterings-center også hjælpe på.

Elisabeth Ildal har også engageret sig i det internationale arbejde for parkinsonpatienter.

Elisabeth Ildal 4 FrivAns

Det frivillige arbejde for Parkinson-ramte fylder meget i Elisabeth Ildals liv. Hun arbejder blandt andet for at få et lokalt neuro-rehabiliteringscenter i Rudersdal.

 

”Sad i et sort skab i tre år”

I juli 2013 fik hun besked fra lægen om, at hun havde Parkinson. Hun var netop kommet tilbage fra bordtennisklubbens sommerlejr med 65 børn.

”Det har jeg i hvert fald ikke!” udbrød hun.

”Jeg fik et chok. Jeg kørte rundt i to timer i min bil, før jeg ringede til min mand og fortalte det,” siger Elisabeth Ildal.

Derefter satte hun sig ind i ”et sort skab i tre år” og fortalte kun de nærmeste om sin sygdom.

Hun blev valgt til kommunalbestyrelsen i Rudersdal for Liberal Alliance, men sagde ikke noget om sin sygdom hverken før eller efter valget. Først i 2016 valgte hun at fortælle kommunalbestyrelsen, at hun var syg. Hun ringede til Frederiksborg Amts Avis og så var nyheden ude.

”Det var en lettelse,” siger Elisabeth Ildal, der i dag er medlem af Konservative og næste år stiller op som kandidat til europaparlamentet. Hun har siddet 10 år i kommunalbestyrelsen i Rudersdal, de første seks år for LA, og de sidste fire år for Konservative.

 

Seks års ventetid

Det tog seks år, før Elisabeth Ildal fik stillet diagnosen Parkinson, selvom hun var ude og inde af hospitalerne og tre gange var indlagt på neurologisk afdeling på Glostrup Hospital.

”I 2006, da jeg kom hjem fra en træningslejr i Kina, følte jeg, at der var noget galt. Min ene arm ”hang og dinglede”, fortæller hun. Mange Parkinson-ramte har ondt i skulderen, begynder at ryste, man taber ting og ens håndskrift begynder at ændre sig, så man ikke selv kan læse, hvad man har skrevet.

”Der er faktisk 60 forskellige symptomer på Parkinson. Sygdommen har ry for kun at blive værre. Den køber jeg ikke. Men det kræver en personlig indsats, hvor man både træner og arbejder med det mentale. Det er ikke en option bare at give op,” siger Elisabeth Ildal.

 

Ny bog om Parkinson på vej

Hun arbejder i dag frivilligt kun for Parkinson-ramte. Gennem Cure4Parkison er hun med til at rejse penge fra blandt andet fonde. Foreningen har blandt andet en ambition om at få personale på plejehjem og hjemmehjælpere bedre uddannet til at tage sig af Parkinson-patienter. De skal have medicin på de rigtige tidspunkter og i de rigtige doser.

Det er for eksempel en udfordring hvis Parkinson-patienter bliver indlagt på hospitalet, som typisk ikke har medicinen på lager. Derfor har mange deres egen medicin på sig 24-7.

Medicinen mod Parkinson, Levopoda, er udviklet i 1967, og forskerne har ikke fundet et nyt middel siden da.

”Medicinen gør en stor forskel for ens bevægelighed,” siger Elisabeth Ildal.

Næste år til marts udkommer hendes bog ”Styr dig”, som hun skriver sammen med professor Lars Larsen, der er psykolog og hjerneforsker på Aarhus Universitet.

”Bogen handler om sygdommen og om, hvad man selv kan gøre, og hvad jeg har gjort,” siger Elisabeth Ildal, der også er begyndt at male, fordi det også hjælper mod symptomerne.

Elisabeth Ildal 1 FrivAns

Borgmester Ann Sofie Orth (K) lykønskede Elisabeth Ildal, der også er borgmesterens partifælle, med verdensmesterskabet i bordtennis for Parkinson-ramte.

 


Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig hjælper et par timer om ugen eller mere i Rudersdal, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Der er mange foreninger og sårbare mennesker, der har brug for din hjælp.

Læs mere på Frivilligcenterets hjemmeside: https://frivilligcentret.dk/

Årsagen til Parkinson er ukendt

Cirka 12.000 danskere lever med sygdommen Parkinson. På verdensplan har mellem syv og 10 millioner mennesker sygdommen.

Det er en kronisk lidelse, som langsomt tiltager. Patienterne mister flere og flere af de nerveceller i hjerne, som indeholder signalstoffet dopamin. Det er forklaringen på de motoriske symptomer.

Parkinson er hyppigere hos mænd end kvinder. De fleste rammes i 60 - 62 års alderen, men cirka fem procent rammes før 50 år.

Årsagen til Parkinson er ikke kendt. Forskere skønner, at cirka fem procent har en arvelig form for Parkinson. Ukrudtsmidler mistænkes for at kunne øge risikoen.

Påfaldende mange landmænd i USA får sygdommen. Men historisk er Parkinsons sygdom beskrevet før pesticider blev taget i brug, hvorfor andre forhold også må gøre sig gældende.

Parkinsons sygdom påvirker især bevægeevnen. Det største problem er langsomme bevægelser og små bevægeudslag. Til trods for at man har normal kraft i musklerne, får man svært ved at bevæge sig. Kroppens naturlige bevægelser ‘krymper’, bliver mindre og langsommere.

Senere kan der også komme gang- og balanceproblemer, og tale- og synkeproblemer.


Elisabeth Ildal 5 FrivAns

Billedtekst: Elisabeth Ildal (tv) sammen med lederen af Frivilligcenter Rudersdal Lisbeth Eckhardt-Hansen. Plakaten er for den årlige støttekoncert til fordel for Parkinsonforskning. Den finder sted 27. november på spillestedet Bartof Station på Frederiksberg med kendte musikere, der har spillet med Bruce Springsteen.

 Støttekoncert for Parkinson forskning 27. november 2023 på Bartof Station, Frederiksberg:

https://www.billetsalg.dk/Event/LIGHT%20OF%20DAY%20-%20COPENHAGEN%202023/5053?fbclid=IwAR1yzYH2XJdlnw_HnMICwmU8G8miAHiUd9rXo_WvWcCt26K935il80I9qDE

Light of day, der støtter forskning i Parkisnon:

https://www.lightofday.org/

Video fra VM i bordtennis for Parkinson-patienter i 2021 i Berlin:

https://www.youtube.com/watch?v=U25VRK7X-fM

Træningslejr for bordtennis på Bornholm:

https://tv2bornholm.dk/artikel/bordtennis-hjaelper-paa-parkinsons-sygdom

 

 • Oprettet den .
 • Sidst opdateret den .
 • Læst: 589
 • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: ”Du er kendt som en enorm kapacitet, der ikke gør et stort væsen af sig selv. De ord dine samarbejdspartnere forbinder med dig er derimod stilfærdig ro, imødekommenhed, lune, samarbejdsvillighed, ordentlig og grundighed. ...

Kim Sørensen modtog årets Kulturpris for sin mangeårige indsats for Birkerød Lokalhistoriske Forening og Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museum - i folkemunde BLAM.

Kulturprisen gives hvert år til en frivilligt engageret borger i kommunen, der i særlig grad bidrager til, at Rudersdals kulturliv er både omfangsrigt og mangfoldigt.

”Du er kendt som en enorm kapacitet, der ikke gør et stort væsen af sig selv. De ord dine samarbejdspartnere forbinder med dig er derimod stilfærdig ro, imødekommenhed, lune, samarbejdsvillighed, ordentlig og grundighed. Og det kan godt være, at du ikke gør et stort væsen af dig selv, men som en vigtig daglig forvalter af Birkerøds lokalhistorie har du en vældig betydning,” sagde Knud Skadborg ved prisuddelingen.

”Historien – og ikke mindst lokalhistorien – er fundamental i forhold til at forstå, hvor vi kommer fra, hvad vi er rundet af, og hvilken fortælling vi som tilflyttere skriver os ind i. Mange tak for, at du i flere årtier har været med til at forvalte og formidle dette fundament,” sagde han.

Kultur, Frivillige

 • Oprettet den .
 • Sidst opdateret den .
 • Læst: 788
 • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: ”Som kaptajn er du en slags anfører for gardens medlemmer, og i corona-perioden gjorde du alt, hvad du kunne for at gardens gode aktiviteter kunne fastholdes og for at engagementet blev opretholdt. Og det lykkedes, ...

Flora Mohr fik prisen som årets ungdomsleder takket være sin indsats i Vedbæk Garden. Med prisen fulgte en bronzestatuette af Bent Madsen og 3000 kr.

Ungdomslederprisen gik til Flora Mohr, kaptajn for Vedbæk Garden. Prisen uddeles til et ungt menneske, der i sin fritid engagerer sig i en ledelsesmæssig indsat i den del af Rudersdal Kommunes foreningsliv, der er særligt målrettet børn og unge.

Knud Skadborg (K) Kultur- og Fritidsudvalget i Rudersdal Kommune sagde om prisen til Flora Mohr:

”Vedbæk Garden er kendt af rigtig, rigtig mange her i Rudersdal og i omegnskommuner som de både festlige og altid toptjekkede bebudere af sommer, sol og søndagsstemning. Men Vedbækgarden er meget mere end god musik, flotte uniformer og avancerede marchkoreografier. Foreningen sætter en stor ære i at give børn og unge selvtillid gennem fællesskab, give dem mulighed for udvikling og lære dem at tage ansvar. Man behøver ikke kunne spille en tone, når man begynder – men man bliver lynhurtigt en del af et helt unikt sammenspil, hvor alle er vigtige.”

Flora Mohr begyndte i Vedbæk Garden som 11-årig og er i dag kaptajn.

”Som kaptajn er du en slags anfører for gardens medlemmer, og i corona-perioden gjorde du alt, hvad du kunne for at gardens gode aktiviteter kunne fastholdes og for at engagementet blev opretholdt. Og det lykkedes, for garden blomstrer lige nu i en grad, som den ikke har gjort længe.

De seneste tre år har du været gardens SoMe-ansvarlige– og når du går ind i arbejdet med gardens sociale medier er det også med gardens værdier i fokus - både her og med i samarbejdet med forældre og andre nøgleressourcer og partnere har du en sjælden evne til at række ud med empati, nysgerrighed og et åbent sind.

Vi ser frem imod at følge din og Vedbækgardens rejse mod Danmarksmesterskaberne i garderkorps i 2024,” sagde Knud Skadborg.

 

Børn, Unge, Frivillige

 • Oprettet den .
 • Sidst opdateret den .
 • Læst: 752
 • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: ”De flotte resultater har du opnået indenfor kemi er kommet ved ekstremt hårdt arbejde, og du anses nu for at være et meget stort talent på området ...

Mikkel Bindslev Loesch elsker kemi og badminton. Han fik Talentprisen 2023. Han tog tre års kemistudier på et år og fik karakteren 12 og fik en af blot fire pladser på OL-landsholdet i kemi.

Rudersdal Kommunes Talentpris uddeles som en anerkendelse af og opmuntring til en ung udøver. Der indstilles kandidater inden for tre kategorier:

Idræt – Science – Kunst og kultur, og i år havde Folkeoplysningsudvalget valgt, at Talentprisen for 2023 tildeles inden for kategorien Science.

Talentprisen gik til Mikkel Bindslev Loesch.

Da Mikkel Bindslev Loesch afsluttede 9. klasse havde han ingen særlige evner eller interesse for kemi. Men det ændrede sig i gymnasiet, hvor han besluttede at tage tre år kemi på et år. Det gjorde han og fik karakteren 12.

Han besluttede sig for at forsøge at komme på OL landsholdet i kemi. Det kræver fem store test indenfor teoretisk og praktisk kemi. Mikkel fik en af de fire pladser på landsholdet og i juni var han med ved de Nordiske Mesterskaber i kemi og OL i kemi Schweiz.

”De flotte resultater har du opnået indenfor kemi er kommet ved ekstremt hårdt arbejde, og du anses nu for at være et meget stort talent på området, sagde Knud Skadborg ved prisoverrækkelsen.

Mikkel Bindslev Loesch fik ikke blot Talentprisen for sit engagement i kemi, men også fordi han er en talentfuld badmintonspiller.

I december 2022 stillede han op i herresingle til Sjællandsmesterskaberne i U19 eliterækken i badminton.

”Selvom du kun var førsteårs spiller, lykkedes det dig at vinde hele turneringen og dermed blive Sjællandsmester. Og du er nu kommet i godt selskab med Danmarksmester i herresingle i senior nemlig Hans-Kristian Vittinghus. Til dagligt spiller du på senior 1. holdet i 3. division i Holte Badmintonklub, og jeg kan også roligt sige, at du også inden for badminton anses for at være et meget stort talent,” sagde Knud Skadborg.

Mikkel er også en af de to hovedtrænere i Holte Badmintonklub, og han er utrolig vellidt blandt de unge spillere i klubben.

”Dine evner inden for kemi og badminton er hver især helt exceptionelle. At se begge dele i en person er helt unik, og derfor får du Talentprisen,” sagde Knud Skadborg.

Frivillige

 • Oprettet den .
 • Sidst opdateret den .
 • Læst: 728
 • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Holde øje med 'Frivillig fordi'- kampagnen de sidste tre uger i september. Der vil være spots i Reprise Teatret og i Birkerød Biograf, plakater ved busstoppesteder og på kulturinstitutioner.

Kampagnen ’Frivillig Fordi…’ sætter fokus på de gode oplevelser, frivillighed kan give i hele Rudersdal. Her fortæller 17 lokale frivillige, hvorfor de er frivillige.

Kampagnen er en del af det nationale tiltag Frivillig Fredag. I 2023 fejres Frivillig Fredag den 29. september og 'Frivillig Fordi' inviterer flere med i de frivillige fællesskaber.

I Rudersdal skal du primært holde øje med 'Frivillig fordi'- kampagnen de sidste tre uger i september. Der vil være spots i Reprise Teatret og i Birkerød Biograf, plakater ved busstoppesteder og på kulturinstitutioner. Desuden vil de deltagerne foreninger selv formidle plakaterne flere steder, så hold også øje i dit eget lokalmiljø.

Afsenderne på kampagnen er Rudersdal Kommune, Frivilligcenter Rudersdal, BUS Rudersdal, Rudersdal Idrætsråd og Kulturparaplyen samt alle medvirkende foreninger. Kampagnen er finansieret af Folkeoplysningsudvalget. 

Der er mange gode grunde til at blive frivillig. Forskningen siger, at vi styrker vores mentale helbred ved at gøre noget sammen, gøre noget aktivt og gøre noget meningsfyldt. Det er der mange muligheder for i det frivillige miljø.

Når man spørger de frivillige selv, så viser undersøgelser, at der er mange forskellige argumenter for at blive frivillig:

 • vi gør en forskel
 • vi bliver gladere
 • vi bliver klogere
 • vi får netværk og nye venner
 • vi får gode oplevelser
 • vi får større indsigt i vores samfund.

Vil du med?

Du er også velkommen i det frivillige miljø. Du kan kontakte den forening, du er interesseret i at være med hos, kigge i de mange opslag på frivilligjob.dk eller blot henvende dig til frivilligcentret, så hjælper vi dig i gang, der hvor det har din interesse. Skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Frivillige

 • Oprettet den .
 • Sidst opdateret den .
 • Læst: 1086