Skip to main content

Selvhjælpsgrupper

Selvhjælpsgrupper

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Mød ligesindede og få hjælp til at passe på dig selv og stå stærkere i samværet med en misbruger.
  • Datoen for arrangementet: Starter d. 7. maj 2025
Mød ligesindede i dette nye gruppeforløb for pårørende til misbrugere - og få hjælp til at passe på dig selv og stå stærkere i samværet med en misbruger.
 
Tilmeld dig her på NemTilmeld
 
Vil du være en del af et netværk af ligesindede, hvor du kan dele dine tanker og bekymringer?  
 
Er du bekymret for at en af dine nære er havnet i et misbrug? Ved du ikke hvad du skal stille op når din partner, bror, søster, ven eller dit barn ikke vil i behandling for sit overforbrug eller er faldet i igen? Er du optaget af at finde på undskyldninger, der dækker over din pårørendes misbrug? Tager alkohol eller stoffer så meget plads i hverdagen, at du helt glemmer at sørge for dig selv? Oplever du, at du er alene om udfordringen?  
 
Så er dette gruppeforløb noget for dig. Her møder du andre pårørende, og sammen sætter vi fokus på hvordan du trives i samværet med en nærtstående med et misbrug.  
 
Her kan du øve dig i at blive bedre til at sørge for dig selv. Hvis du som pårørende bliver i stand til at hjælpe dig selv, så bliver du også bedre i stand til at forholde dig til og bidrage til at ændre de dårlige mønstre som alkohol eller stoffer skaber i jeres relation. 
 
Hvem kan deltage? 
Gruppen er for dig, som er tæt på et menneske med et misbrug. Måske har du allerede deltaget i pårørendeforløb i forbindelse med, at en af dine nære har været i et kommunalt eller privat behandlingsforløb og har du brug for at fortsætte i et netværk. Du er også velkommen, hvis det er første gang, at du er klar til at være en del af et netværk af ligesindede, hvor du kan dele dine tanker og bekymringer med. 
 
Vi arbejder med de udfordringer, som ofte følger med at være pårørende. Du inviteres til at dele dine erfaringer på mødet. Men du er også velkommen til at være med på en lytter. Du deltager i et fortroligt forum med 5 – 8 deltagere. Du kan naturligvis være anonym. 
 
Hvad sker der? 
På møderne udveksler vi erfaringer i at leve med/være pårørende til en misbruger. Gennem delingen af erfaringer får vi inspiration til hvordan vi hver for sig kan forbedre vores situation. Nogle gange bruger vi tid til at snakke om særlige temaer. Det kan fx være 
  • Hvordan bryder du tabuet?
  • Hvad er hjælpsomt for dig som pårørende?
  • Hvordan oplever du alkoholen påvirker dit liv?
  • Hvordan foretager du forandringer?
  • Hvordan håndterer du konflikter?
  • Hvad gør du for at passe på dig selv?
  • Hvor søger du hjælp og hvordan kan du bruge dit netværk? 
  • Hvem styrer forløbet?
Forløbet foregår i en gruppe, der styres af to af vores frivillige gruppeledere: Tove, Flemming og Julie. De har alle gennemgået en særlig uddannelse i selvhjælpsmetoden hos Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark, og de har selv erfaringer med livet tæt på misbrug. Derfor ved de hvordan det føles, når rusen vender op og ned på ens hverdag. 
 
Hvornår? 
Næste forløb starter, når der er minimum 5 deltagere.  
Mødetid: Vi mødes seks onsdage fra 19:00 – 21.00 
7. maj, 14. maj, 21. maj., 28. maj. 4. juni og 11 juni. 
 
Adressen er Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246A, 2840 Holte. Lokale 205. 
Information og tilmelding 
Du kan tilmelde dig her på NemTilmeld
 
Temamøde: Bryd tabuet og bryd fri af misbrug

Kom og hør Marie Brixtofte fortælle sin personlige historie om at bryde fri af alkoholkulturen i familien, og få ny viden om hvordan du som pårørende eller selvramt kan hente hjælp og støtte i Rudersdal

Temamøde den 5. maj fra 19-21, Birkerød Bibliotek, Stationsvej 38, Birkerød - Store Sal

Tilmeld dig her NemTilmeld

Pårørende, Misbrug

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 847
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Kortvarig stress er ikke et problem, men bliver den langvarig, er den skadelig og sætter sig i både krop og sind. Gruppen er for dig, der lever med stress og er klar til at dele erfaringer med andre.
  • Datoen for arrangementet: starter igen 26. marts 2025

 

Andelen af voksne danskere med en høj stress-score
er steget fra 25% i 2017 og 29% i 2021. I 2021 gjaldt det for kvinder 34% og for mænd 25%.
Endelig er der også dokumentation for, at hvad enten man er i job eller ej, er livskvaliteten for mange voksne negativt påvirket af stress.

Måske kan du nikke genkendende til noget af det følgende:
Hjertebanken, hovedpine, svimmelhed, søvnproblemer, træthed, humørsvingninger, irritabilitet, rastløshed, angst, tristhed, svigtende koncentration og hukommelse. Det kan også være, at dine vaner har ændret sig, fx med hensyn til kost, alkohol, sukker, og tobak og måske oplever du overdreven eller nedsat fysisk aktivitet. Kortvarig stress er ikke et problem, men bliver den langvarig, er den skadelig og sætter sig i både krop og sind.

En række faktorer kan bidrage til, at man udvikler stress
De kan fx findes på arbejdspladsen og i de nære relationer.
Fælles for dem er, at de handler om ubalance mellem krav, ressourcer og oplevelsen af kontrol, fx:
- Uklare og/eller modsatrettede mål og krav
- Ubalance mellem opgaver, tid og ressourcer
- Usikker jobsituation
- Økonomisk usikkerhed
- Konflikter i arbejdet eller i de nære relationer
- Manglende værdsættelse og anerkendelse
- Magtesløshed
- Fysisk eller psykisk sygdom hos dig selv eller dine nærtståendee

Hvad er en selvhjælpsgruppe?
Gruppen bygger på gensidighed, ligeværd og medmenneskelighed og er ikke et terapiforløb. Vi skaber et frivilligt, fortroligt og trygt rum, hvor vi ud fra fælles principper taler om alt det, der ligger os på sinde. Samtalen er omdrejningspunktet, og igennem den deler vi erfaringer, spejler hinanden, lytter og lærer af hinanden. I samværet med andre i lignende situationer kan vi opleve en erfaringsbaseret forståelse, som ofte helt forskellig fra den, vi kan opnå med venner, kolleger og familie.
Det betyder, at vi kan opleve og huske hinanden på, at:
Vi er normale
Vi er ikke alene
Vi er værdifulde ;
Vi kan finde os til rette i vores liv

Gruppelederne :
Gruppen ledes/faciliteres af Line Maria Sønderskov og Tilka Schneider.
Line bruger sin erfaring med at facilitere mange forskellige slags samtaler både for grupper og individuelt,
sin coachinguddannelse og sin vilje til at lytte og skabe plads til alle.
Tilka bruger sin baggrund som retoriker, ergoterapeut, coach og mange års erhvervs- og livserfaring som facilitator.

Hvem kan deltage?
Gruppen er for dig, der lever med stress og er klar til at dele erfaringer med andre. Vi bliver max. 8 deltagere.

Tid & sted
Gruppeforløbet er gratis og strækker sig over følgende 7 onsdage:
26/3, 2/4, 9/4, 23/4, 30/4, 7/5 og 14/5 2025
Det er klokken 16.30-18.30 i Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246A, 2840 Holte. Lokale 202

Tilmeld dig HER


Du kan tilmelde dig på e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
på hjemmesiden: www.frivilligcentret.dk hvor du også kan læse mere.

Stress, Angst

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2229
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Gratis samtalegruppe mod ensomhed starter 11. april 12.30 – 14.30 og fortsætter 6 fredage til d. 23 maj i Frivilligenter Rudersdal
  • Datoen for arrangementet: Starter d. 11. april 2025

Gratis samtalegruppe mod ensomhed starter 11. april 12.30 – 14.30 og fortsætter 6 fredage til 23 maj i Frivilligcenter Rudersdal

"Selvom jeg stadig oplever ensomhed fra tid til anden, kan jeg se, at jeg er et andet sted, end da jeg startede i gruppen " Deltager fra efterårets gruppe

Ensomhed kan ramme os alle – og det kan være svært at tale om. Måske savner du nogen at dele hverdagen med, eller måske føles livet tomt og meningsløst uden nære relationer. Måske føler du dig alene, selv når du er omgivet af mennesker.

Hvis du kan genkende dig selv i det, så er du ikke alene. Vores nye samtalegruppe giver dig mulighed for at møde andre, der også oplever ensomhed, og sammen kan vi tage de første skridt mod mere fællesskab og nærvær.

Fælles udfordring
Ensomhed er et voksende problem – både nationalt og lokalt i Rudersdal, hvor én ud af ti oplever ensomhed. Mange kan genkende følelsen af tomhed og tristhed, når sociale relationer mangler, eller når der mangler nærhed i omgangskredsen. Ensomhed kan opstå i forbindelse med livets svære overgange som skilsmisse, tab af en partner, sygdom eller job- og boligsituationer. Nogle gange kommer ensomheden snigende uden en tydelig årsag.

Hvem kan deltage?
Samtalegruppen er for voksne, der ønsker at bryde ensomheden. Gruppen består af 5-8 deltagere, og alle er velkomne.

Hvad kan du forvente?
Vi mødes i en rar atmosfære over en kop kaffe eller te og deler tanker, følelser og oplevelser med hinanden. Sammen kan vi bryde tabuet om ensomhed, udveksle erfaringer og finde ny inspiration til hverdagen. Hvert møde har et tema, som f.eks.:

  • Hverdagen med ensomhed
  • At møde nye mennesker
  • Højtider og ensomhed
  • Hvad kan hjælpe på ensomhedsfølelsen
  • At række ud til fællesskaber uden for gruppen

 

Mød vores gruppeledere
Julie og Janni vil facilitere samtalerne og sikre, at alle føler sig trygge og inkluderede.  De har begge træning i at facilitere grupper i konceptet fra Frivilligcentre & Selvhjælp i Danmark.

Julie har en baggrund inden for mindfulness og stor erfaring som frivillig i forskellige sammenhænge. Hun ønsker at skabe et trygt rum for mennesker, der oplever ensomhed, og give dem værktøjer, der kan hjælpe dem videre i fællesskaber.

Janni har en baggrund inden for pædagogik og mange års erfaring med at støtte mennesker i svære livssituationer. Hun er under uddannelse som familierådgiver og brænder for at skabe trygge rum, hvor mennesker kan dele deres oplevelser og finde vej ud af ensomheden.

Hvor og hvornår?
Samtalegruppen starter tirsdag 11. april fra 12.30 – 14.30 og forløber over følgende dage 11. april, 25. april, 2. maj, 9. maj, 16. maj og  23. maj. Det er gratis at deltage.

Tilmelding

Du kan tilmelde dig via NemTilmeld

Eller du kan skrive du på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Om projektet
Gruppen er en del af det landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed”, som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står bag. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond og har til formål at udvikle selvhjælpsgrupper, styrke trivsel og mental sundhed samt mindske ensomhed blandt deltagerne.

Fællesskab , Ensomhed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2856
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Ved regelmæssig skrivning opnår man et dybere kendskab til sig selv og man begynder at forstå sine værdier, reaktioner og indstillinger til livet og andre på en ny måde.
  • Datoen for arrangementet: Starter igen 28/4 -2/6

Vær din egen sjælsdetektiv - Forløb med Skriveterapi 28/4 - 2/6 2025

Dette gratis forløb er for alle som ønsker at udforske sig selv og styrke egen sundhed igennem skriveterapi

Med skriveterapi kan du lære dig selv bedre at kende og samtidig styrker du din psykiske sundhed (faktisk også din fysiske).  

De fleste har skrevet dagbog, her går vi lidt længere, idet vi både udtrykker og reflekterer over følelser og tanker. 

Det handler ikke om at være god til at skrive, for vi skriver kun for os selv.

Ved regelmæssig skrivning opnår man et dybere kendskab til sig selv og man begynder at forstå sine værdier, reaktioner og indstillinger til livet og andre på en ny måde.

Indhold

I løbet af kurset lærer du forskellige øvelser at kende, nogle som kan bruges løbende, og nogle som du kan tage fat i, når du støder på bekymringer, udfordrende relationer til andre, eller skal træffe særlige beslutninger.

Underviser

Lillan Albeck er certificeret coach, symbolpædagog, lær-at-tackle instruktør, pårørendeunderviser, foredragsholder, forfatter og skriveterapeut

Hvem kan deltage

Skriveterapi er for alle som ønsker at udforske sig selv og styrke egen sundhed igennem skriveterapi. Maks 10 deltagere. Medbring en linjeret notesbog og lidt forskelligt skrivetøj.

Tid og sted

Så kom og vær med, første hold løb over 6 mandage kl. 17 - 19, første gang mandag d 28. april 2025

.

Tilmelding:

Nemtilmeld: https://frivilligcenterrudersdal.nemtilmeld.dk/406/

I gang - mere info kontakt venligst tel.: 45 89 00 56 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Sundhed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2025
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.
  • Datoen for arrangementet: I gang

Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.

Mange børn af demensramte oplever, at der er brug for at træde mere til og give en hjælpende hånd med betaling af regninger, holde en fødselsdag eller hjælpe med indkøb. Når demens sniger sig ind i din familie, så vil du kunne nikke genkendende til at relationen ændrer sig. Pludselig er de ramt på deres funktionsevne, så hverdagen bliver svær at klare. Måske har dine forældre ikke længere styr på hverken deres arbejds- eller privatliv.

Efterhånden som sygdommen skrider frem, vil behovet for hjælp blive større – især, hvis den demensramte bor alene. Evnen til fx at lave mad eller bare at huske at spise, kan lige så stille forsvinde. Voksne børn får flere opgaver at se til, og på et tidspunkt bliver behovet for hjælp så stort, at det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen. Rollerne er byttet rundt, og nu er det børnene, der må tage sig af deres forældre.

Det er en stor opgave at finde ud af, hvordan du hjælper bedst og samtidig bevarer en balance i eget liv. Dertil kommer den mentale belastning og sorgen over at se sin pårørende forsvinde stille og roligt. De er her, men alligevel er de væk. Hvordan skal vi forholde os til det? Og hvad stiller vi op med alle følelserne, der følger med: uro, bekymringer, afmagtsfølelse, vrede, frustrationer, stress, sorg etc.

400.000 personer i Danmark lever med en demenspatient i familien, og der konstateres ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år, så rigtig mange af os vil få sygdommen tæt ind på livet (Alzheimer.dk).

Hvad er en samtalegruppe?

Samtalegruppen består af 5 - 8 deltagere. Alle deltagere kan komme med ønsker til samtaleemne. Tema kan fx være: dårlig samvittighed, balancen mellem ønsket om at hjælpe og tid til sig selv og egen nærmeste familie, magt og afmagt, hvordan passer vi på os selv, kvalitet i vores pårørendes eget liv, etc.

Samtalen med andre pårørende i lignende situationer er udgangspunktet for gruppen. Her har vi fælles erfaringer og du kan opleve en forståelse, som kan være meget forskellig fra den, du kan opnå i familie og vennekreds. Samtalegruppen er et trygt og fortroligt rum, hvor vi deler erfaringer, lytter til og lærer af hinanden. Der er ikke tale om et terapiforløb.

Vi opretter en facebookgruppe til de deltagere, der er interesserede, så vi kan nå hinanden mellem møderne.

Hvem kan deltage?

Samtalegruppen er for voksne med en forælder med demens. Der er plads til voksne børn med forældre der har forskellige former for demens på forskellige stadier af sygdommen.

Hvem styrer gruppen?

Samtalegruppen faciliteres af Henrik og Carina, som begge er frivillige i Frivilligcenter Rudersdal. De er begge pårørende og har egen erfaring med, hvor svært det kan være og så er de trænet i at facilitere selvhjælpsgrupper af Frivilligcentre i Danmark.

Hvornår?

Samtalegruppen mødes en gang om måneden fra kl. 19 - 21 i Frivilligcenter Rudersdal i Kulturcenter Mariehøj Lokale 202, Øverødvej 246A, 2840 Holte.

Datoer er den 16. januar, 13. Februar, 13. Marts, 10. April, 8. maj, 19, juni, 14. agust, 11. september, 9, oktober, 6. november og 4. december i 2025. 

Information og tilmelding:

Du er velkommen til at tilmelde dig på NemTilmeld

Du vil blive kontaktet til en forsamtale af en af de frivillige gruppeledere.

 

Støtte , Demens, Medmenneske

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2780