Skip to main content

Nyhed -Patient og pårørende

Nyhed -Patient og pårørende

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: 14 foreninger og 64 deltagere til pårørendemødet den 13. marts kom med nye forslag til handlinger der støtter pårørende.

14 foreninger og 64 deltagere til pårørendemødet den 13. marts kom med nye forslag til handlinger der støtter pårørende. De fleste var enige om, at pårørende er guld for deres nære og kære og for sundhedssystemet. Men der er stort behov for at støtte pårørende, så de ikke brænder ud.

Formanden for Frivilligcenter Rudersdal Preben Etwil bød velkommen til møde om pårørende. Han understregede, at næsten hver anden dansker i dag er pårørende, hvilket en ny undersøgelse bekræfter. Samtidig belyste han de udfordringer, mange pårørende står over for, når de balancerer deres omsorgsrolle med arbejde, fritid og eget helbred.

Bag det velbesøgte møde var 14 foreninger, der sammen arbejder for at forbedre vilkårene for pårørende.

Ny undersøgelse af de pårørende
En af dagens vigtigste indsigter kom fra en landsdækkende undersøgelse, gennemført af Danske Patienter med støtte fra TrygFonden og VIVE. Projektleder Kamilla Samson Rapin fra Danske Patienter præsenterede udersøgelsen, der bl.a. viser:

  • Omfang: Næsten halvdelen af befolkningen er pårørende.
  • Opgaver: De fleste hjælper med motivation, støtte og praktiske opgaver.
  • Konsekvenser: 25 % af de pårørende oplever forringet mentalt helbred, mens 15 % oplever fysiske konsekvenser.
  • Manglende viden: Mange pårørende kender ikke deres rettigheder eller de støttemuligheder, der findes. De efterspørger råd og vejledning og næsten hver anden ville tage imod hjælp og støtte.

Kommunens nye pårørendepolitik
Områdechef Margrethe Wivel præsenterede kommunens nye pårørendepolitik, der har været undervejs fra november 2022 og blev godkendt i juni 2024 efter en lang proces, hvor både foreninger og medarbejdere og borgere er blevet hørt.

Den nye pårørendepolitik vil styrke samarbejde mellem borgere, deres pårørende og kommunens medarbejdere. Pårørende og medarbejdere skal bl.a. blive bedre til at forstå hinandens roller, og informationen til pårørende skal styrkes. Kommunen vil samtidig sikre et aktivt arbejde med pårørendesamarbejdet gennem løbende opfølgning på konkrete handleplaner.

Pårørendemøde03 25 3MargretheWivel

Modige vidnesbyrd og foreningernes tilbud
Under mødet delte modige patienter og pårørende deres personlige erfaringer.

Elisabeth Ildal er ramt af Parkinson. Hun fik sin diagnose i 2013, men skjulte den i tre år. Først i 2016 tog hun modet til sig og fortalte omverdenen om sygdommen. Elisabeth har i mange år været ked af at føle sig som en byrde for sine pårørende i hverdagen. For to år siden tog hun konsekvensen og flyttede hjemmefra. Hun ser stadig sin mand, sine børn og sine børnebørn regelmæssigt. Men hun bor for sig selv, og passer på sig selv, og det har givet de nære relationer nyt og frit liv. Hun deler de tunge stunder med sin gode veninde, som også er ramt af Parkinson.

Lillan var pårørende til sin elskede mand Henning, som fik demens og forsvandt mere og mere. Henning viste hende sin kærlighed til det sidste, og Lillan var der for ham hver dag i hele processen. Hun fortalte deres livshistorie, hun læste højt, hun spillede deres yndlingssange og sad tæt. I dag har hun brugt sin livserfaring til at skrivebogen ’Stærkere samvær med højtlæsning’.

Tilka er mor til et barn med spiseforstyrrelse og har gennem mange år stået til rådighed, når der var brug for det. En opgave hun aldrig lægger fra sig, så hun er i alarmberedskab, hver gang telefonen ringer. Der er alt for lidt hjælp til hendes barn, og Tilka oplever at hun står alene i rollen som pårørende.

Pårørendemøde03 25 VidnesbyrdLillanTilkaElisabeth

Mange forslag til handlinger
De tre vidnesbyrd var et rørende udgangspunkt for den efterfølgende debat om behovet for støtte.
Alle deltagerne gav værdifulde input til kommunens videre arbejde med en handlingsplan, der skal følge op på pårørendepolitikken.

Forslag om at give bedre overblik over tilbud om støtte i kommunen og foreningslivet

  • Indfør Social Kompas i Rudersdal som andre steder i landet
  • Få en pårørendevejleder
  • Giv information fra kommunen
  • Giv overblik på hjemmeside,
  • Henvis til foreningerne
  • Samarbejde med foreningerne
  • Lav en vejledning til kommunens sagsbehandlere.

Forslag om at institutioner inddrager pårørende mere

  • Involver pårørende på institutionerne
  • Se og hør de pårørende fra start til slut. Vi ved, hvad vi taler om.
  • Lav handlingsplaner der er synlig og realistisk med inddragelse af både syge og pårørende.
  • Særlig indsats for enlige uden pårørende
  • Giv vejledning og korrekt information om hvor beboerne kan søge hjælp
  • Lav en velkomstfolder og vær opmærksom på at det ofte er hele familien, der er ramt.

Forslag om støtte til pårørende

  • Jeg mangler fællesskaber, der kan hjælpe pårørende
  • Jeg føler mig isoleret og vil undgå ensomhed
  • Der er ingen tilbud til børn som pårørende
  • Inkluder forældre til børn i pårørendepolitikken
  • Lær af Regionen, der har Cames med pårørendevejleder og patientvejleder
  • Brug for opsøgende indsats

Forslag om at aflaste pårørende ved at give flere tilbud til syge og udfordrede

  • Flere ressourcer til pleje og aflastning
  • Aflast pårørende ved at give patienter et frikvarter

Pårørendemøde03 25 KamilleRapin1

Mange tilbud i foreningerne
Afslutningsvis fik foreningerne mulighed for at præsentere deres tilbud til pårørende, herunder selvhjælpsgrupper, individuel rådgivning og støttetilbud.

Der var tilbud om livscoach og bisidder i Frivilligcentret, hvor der også er samtalegrupper om stress, ensomhed, pårørende til misbrugere, pårørende til syge og voksne børn af demente. Desuden skriveterapi som forløb.

Pårørende til demente kan året rundt være med i DemensNetværk Rudersdal. Kræftramte og deres pårørende kan få støtte hos Kræftens Bekæmpelse.  Pårørende psykisk syge kan hente støtte i SIND. Bedre Psykiatri er en landsdækkende forening, der kæmper for en bedre psykiatri og for de pårørende til psykisk syge. ÆldreSagen har masser af tilbud til seniorer. www.Cure4Parkinson. com hjælper med at anvise træning, grupper, holder foredrag og events for pårørende om mennesker ramt af parkinson som er verdens hurtigst voksende hjernesygdom.

Vejen frem
Frivilligcentrets formand Preben Etwil afsluttede mødet med en opfordring til fortsat at tale de pårørende og holde emnet varmt frem til kommunalvalget.

"Frivilligcentret vil fortsætte med at tale de pårørendes sag – og vi skal nok sende jeres synspunkter videre til kommunen."

Tilfredse deltagere

De fremmødte var godt tilfredse med mødet, som de vurderede til 4,2 på en skala fra 1 til 5.

Pårørendemøde03 25 Mentimetertal

Mere information
Se slides om hovedresultater af undersøgelsen fra Kamilla Samson Rapin kommer her.
Se hovedresultater af undersøgelse fra Danske Patienter og Vive her.
Se Rudersdal Kommunes Pårørendepolitik her
Se alle deltagernes ideer og forslag i opsamling på Mentimeter her

Se Frivilligcentrets tilbud om støtte for pårørende her

 

LogoerTemaForPårørende 2025beskåret

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 308
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Mødet samlede foreninger og frivilliggrupper, der arbejder med patienter og pårørende, til en vigtig dialog om fremtidens indsats på området og der kom gæster fra Rudersdal Kommune og Kræftens Bekæmpelse

Billedet er genereret af ChatGPT.

Den 21. august blev der afholdt et inspirerende foreningsmøde i Frivilligcenter Rudersdal, hvor fokus var på pårørendepolitik og børn som pårørende. Mødet samlede foreninger og frivilliggrupper, der arbejder med patienter og pårørende, til en vigtig dialog om fremtidens indsats på området og der kom gæster fra Rudersdal Kommune og Kræftens Bekæmpelse. 

Dialog om pårørendepolitik
Margrethe Wivel, områdechef fra Rudersdal Kommune takkede foreningerne for deres værdifulde høringssvar til den nyligt behandlede pårørendepolitik i Social- og Sundhedsudvalget.

Margrethe Wivel præsenterede udvalgets beslutning om at revidere politikken, så den bliver mere tydeligt retningsgivende og bedre understøtter det fremtidige samarbejde mellem kommunen og foreningerne.

Overordnede tanker for den nye pårørendepolitik

Målet med den nye pårørendepolitik er at styrke trivslen for både borgere og deres pårørende. Der lægges vægt på en konkretisering af politikken, hvor pejlemærker og tværfaglige strategier bliver tydeligere, og der udvikles lokale planer for udmøntningen på de enkelte enheder.

De nye sigtelinjer imødekommer flere af de ønsker, som foreningerne har fremsat, herunder behovet for bedre information til pårørende om rådgivning og støtte samt en styrket vejledning til relevante tilbud i civilsamfundet og foreningslivet.

Foreninger ønsker stadig at kommunen inkluderer alle pårørende i politikken – også børn og forældre.

Margrethe Wivel fortalte, at udvalget forventer at godkende den reviderede politik i oktober 2024, hvilket vil markere et vigtigt skridt fremad i samarbejdet. 

Fokus på børn som pårørende

Efter en engageret debat om pårørendepolitikken blev fokus vendt mod et vigtigt emne: børn som pårørende.

Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse holdt et tankevækkende oplæg, der satte spot på de udfordringer, som børn står overfor, når de er pårørende til syge forældre eller søskende. Bøge fremhævede, at børns sorg er et voksent ansvar, og at det er vigtigt, at børn bliver set, hørt og forstået i deres sorg. Han præsenterede forskning, der viser, at børn, der mister en forælder, har en øget risiko for psykiske problemer, problemer med uddannelse, og sværere ved at håndtere stress og relationer senere i livet.

Bøge understregede også vigtigheden af at etablere sorggrupper i skolerne, hvor børn kan få støtte i deres hverdag af kendte voksne. Han opfordrede foreningerne til at samarbejde med kommunen om at sikre, at der er let tilgængelige tilbud til børn i sorg, og at ingen børn skal stå alene med deres følelser. 

Næste skridt

Deltagerne gik hjem med nye idéer og fornyet energi til det fortsatte arbejde. Foreningerne ser frem til at bygge videre på det gode samarbejde og sikre, at både voksne og børn som pårørende får den nødvendige støtte.

Se slides fra Margrethe Wivel, Rudersdal Kommune her

Se slides fra Per Bøge, Kræftens Bekæmpelse her

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 865
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Kom til gratis foredrag om børn som pårørende, når ungechef i Kræftens Bekæmpelse Per Børge kommer til Frivilligcentrets foreningsmøde den 21. august.

Billedet er genereret af ChatGPT

Kom til gratis foredrag om børn som pårørende, når ungechef i Kræftens Bekæmpelse Per Børge kommer til Frivilligcentrets foreningsmøde den 21. august

Når børn oplever livstruende sygdom i hjemmet, eller mister en forælder eller søskende, er det vigtigt at huske på, at deres sorgreaktioner i mindst lige så høj grad har rod i de ændrede livsvilkår, som i selve dødsfaldet.

Børnene føler sig anderledes og ensomme og trives generelt dårligere end deres jævnaldrende kammerater. Deres reaktioner er bl.a. koncentrationsbesvær, angst, følelsesmæssig ustabilitet og mere fravær fra skole og daginstitution. Dette har selvsagt store negative konsekvenser i forhold til børnenes muligheder for alderssvarende læring, trivsel og socialt liv.

En tidlig opdagelse og forebyggende indsats kan have afgørende betydning for disse børns muligheder for – på trods af de radikalt ændrede forhold i hjemmet- at trives og have en nogenlunde meningsfyldt barndom.

Dette vil Per Bøge, Børne- og ungechef i Kræftens Bekæmpelse komme med nogle bud på. Per har igennem hele sit mere end 30-årige virke i Kræftens Bekæmpelse arbejdet for at bedre forholdene for børn som pårørende.

Foreningsmøde

Foreningsmødet byder også på dialog om kommunens pårørendepolitik. Se hele invitationen til mødet her.

Tilmeld dig her.

Yderligere information om Kræftens Bekæmpelses indsatser for børn som pårørende kan findes på: www.omsorg.dk.

Nedslagspunkter:

· Status på børn som pårørende nationalt og i Rudersdal Kommune

· Hvorfor skærpet opmærksomhed på dette område?

· Behov for oprustning på området, f.eks. gennem etablering af sorghandleplaner, sorggrupper og ressourcepersonuddannelse?

· Hvad kan være en realistisk model for skærpet opmærksomhed på børn som pårørende i Rudersdal kommune?

 

Pårørende, Kræft

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 855
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Frivilligcenter Rudersdal har sendt sit høringssvar om den nye pårørendepolitik til kommunen. Vi er glade for, at kommunen tager sig tid til at lytte til alle de høringssvar, der er indsendt, og vi ser frem til at se et nyt udkast, hvor flere af vores kommentarer og forslag er indarbejdet.

Frivilligcenter Rudersdal har sendt sit høringssvar om den nye pårørendepolitik til kommunen. Vi er glade for, at kommunen tager sig tid til at lytte til alle de høringssvar, der er indsendt, og vi ser frem til at se et nyt udkast, hvor flere af vores kommentarer og forslag er indarbejdet.

Hovedpunkter fra høringssvaret:

· Konkretisering af mål og opfølgning: Vi efterlyser klare mål og succeskriterier, så politikken kan omsættes til praksis og vurderes løbende.

· Udvidet definition af pårørende: Vi anbefaler, at alle pårørende inkluderes, uanset aldersgruppe og type af udfordringer (fysisk sygdom, psykisk sygdom, funktionsnedsættelse, sociale udfordringer som misbrug).

· Samspil med Frivilligcentret og foreningslivet: Politikken bør inkludere et afsnit om samspillet med Frivilligcentret og de mange tilbud fra patient- og pårørendeforeningerne.

· Vejledning og støtte: Der er behov for en funktion, der kan vise pårørende vej i systemet, samt en beskrivelse af, hvordan kommunen vil støtte pårørende, der er under pres og i risiko for at brænde ud.

· Information og kurser: Behov for en nem adgang til oplysninger om kommunens tilbud til pårørende samt kurser og oplæg om specifikke sygdomme og håndtering af hverdagen som pårørende.

Vi håber, at vores input vil bidrage til en endnu bedre politik, der støtter og hjælper pårørende i Rudersdal Kommune. Læs mere om høringen og de mange indsendte høringssvar på kommunens hjemmeside her. Se Frivilligcentrets høringssvar her.

 

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1145
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Der er lagt op til spændende møde med gæsteoplæg fra områdechef Margrethe Wivel der vil fortælle om den nye pårørendepolitk, som er undervejs og præsentere rammerne for udviklingen af en sundhedspolitik.

Pårørendepolitik, sundhedspolitik, borgerrådgiver og erfaringsudveksling er på programmet, når foreninger med patienter og pårørende som målgruppe mødes den 25. april kl. 16.30 – 18.30


Foreninger og frivilliggrupper som har patienter og pårørende som målgruppe er mere end velkomne til møde i patient- og pårørendenetværket i Frivilligcentret.

Der er lagt op til spændende møde med gæsteoplæg fra områdechef Margrethe Wivel der vil fortælle om den nye pårørendepolitk, som er undervejs og præsentere rammerne for udviklingen af en sundhedspolitik.

Foreningerne kommer også til at møde borgerrådgiver Birgitte Elisa Ohlendorff og til at udveksle egne erfaringer.

Alle foreninger og grupper er velkomne til at tilmelde sig
Læs mere og patient- og pårørendenetværket her https://frivilligcentret.dk/patient-og-parorendenetvaerket.html

Dagsorden:

  1. Velkommen til mødet og kort præsentationsrunde
  1. Pårørendepolitik, sundhedspolitik og omstruktureringer i kommunen

Områdechef Margrethe Wivel med ansvar for sundhed og forebyggelse kommer på besøg. Vi skal høre om

  • Pårørendepolitik, hvad indeholder den og hvordan planlægger kommunen hørings og formidlingsaktiviteter. Pårørendepolitikken er undervejs og forventes at komme i høring medio april. Vi eftersender den, så snart den er klar.
  • Sundhedspolitik, hvad er rammerne for udviklingen af sundhedspolitik og hvordan kan foreningerne bidrage meningsfyldt
  • Omstruktureringen af social- og sundhedsområdet i kommunen

Der bliver også tid til spørgsmål og kommentarer fra netværket.

  1. Hvad mener foreningerne om pårørendepolitikken i Rudersdal

Politiken er til høring, og vi drøfter pårørendepolitikken og får inspiration til egne høringssvar. Vi beslutter om der er basis for et fælles høringssvar.

  1. Kort pause
  1. Borgerrådgiveren på besøg

Borgerrådgiver Birgitte Elisa Ohlendorff kommer på besøg og følger op fra sidst med en status over hvilke sager hun ser og hvad de drejer sig om bl.a. lang sagsbehandlingstid. Hun vil også sige noget overordnet om sagsbehandlingsfristerne på hjemmesiden, som flere foreninger spurgte til sidst og endelig lidt om det nye samarbejde med Frivilligcentret om at tilbyde åben rådgivning der hvor foreningerne og medlemmerne er den første mandag i hver måned.

  1. Sundhedsdag

Frivilligcentret fremlægger ide til en sundhedsdag som patient- og pårørendeforeningerne kan planlægge i fællesskab efter sommerferien. Netværket drøfter ideen og kommer med forslag til indhold og vi nedsætter en planlægningsgruppe, hvis er er opbakning til det.

  1. Patient- og Pårørendenetværkets egen runde

Foreningerne fortæller om en aktuel begivenhed, som kan være relevant for andre.

  1. Næste skridt og næste møde

Pårørende, Netværk

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1073