Skip to main content

Begivenheder -Patient og pårørende

Begivenheder -Patient og pårørende

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Få ny viden om pårørendes livssituation og hør om mulighederne for at få hjælpe og støtte på Birkerød Bibliotek.
  • Datoen for arrangementet: 13 marts

Få ny viden om pårørendes livssituation og hør om mulighederne for at få hjælpe og støtte på gratis temamøde.

Tid og sted: 13 marts fra 17 – 19, Store Sal Hovedbiblioteket, Stationsvej 38, Birkerød

14 foreninger i Rudersdal sætter fokus på pårørende på temamøde.  Kom med og få indblik i ny forskning om pårørendes svære livssituation. Hør om Rudersdal Kommunes nye pårørendepolitik. Programmet byder også på vidnesbyrd fra pårørende og du får mulighed for at være med i samtalen om hvordan vi kan blive bedre til at støtte de pårørende i Rudersdal. Sidst på mødet kan du høre om nogle af de mange foreningers tilbud om hjælp og støtte til pårørende.

Næsten hver tredje dansker lever med en eller flere kroniske sygdomme og pårørende er en enorm ressource for både patienten og sundhedsvæsenet. Pårørende kender den nærtståendes behov, symptomer og sygdom. Men pårørende belastes selv, når deres nærmeste rammes af alvorlig sygdom, handicap mv. At være pårørende kan have en række negative psykiske, fysiske og sociale konsekvenser.

Næsten halvdelen af alle pårørende udvikler selv symptomer som stress, mistrivsel og nedtrykthed, viser undersøgelser fra Foreningen Pårørende i Danmark. Undersøgelsen bekræftes af patientforeninger. Bedre Psykiatri melder at hver anden pårørende i psykiatrien føler sig psykisk belastet, hver tredje forælder til et barn med epilepsi har posttraumatisk stress (Epilepsiforeningen). 1 ud af 5 pårørende til kræftpatienter oplever et generelt dårligere helbred (Kræftens bekæmpelse) osv.

Mødet går tæt på livet med udfordringer, som ændrer sig markant for både den som er ramt og den som er pårørende.

Program

Ordstyrer Jakob Guldberg, Kræftens Bekæmpelse

 17.00 Velkomst ved Preben Etwil, formand for Frivilligcentret

17.10 At være pårørende
Projektleder Kamille Samson Rapin fra Danske Patienter & VIBIS præsenterer resultaterne af en ny national kortlægning af pårørende i Danmark. Kortlægningen består af en spørgeskemaundersøgelse udsendt til 100.000 danskere og en interviewundersøgelse, og Kamille vil med udgangspunkt i undersøgelserne fortælle om, hvem de pårørende i Danmark er, deres trivsel og hvilke behov de har.

17.40 Pårørendepolitik i Rudersdal Kommune

Margrethe Wivel, områdechef Sundhed og Forebyggelse præsenterer Rudersdal Kommunes nye pårørendepolitik

17.55 Vidnesbyrd fra pårørende og patienter

- Elisabeth Ildal der lever med Parkinson har valgt at sætte sine pårørende fri. Hør hende fortælle om sine bevæggrunde, om de svære valg og de nye relationer

- Lillan Albeck deler egen erfaring som pårørende og som pårørendeunderviser og instruktør af kurset ’Lær at tackle hverdagen som pårørende’

- Tilka Schneider fortæller om livet som pårørende til en psykisk sårbar datter

- Julie Heedahl deler erfaringer om at være pårørende til misbruger

18.15 Samtaler ved bordene
Hvordan bliver vi bedre til at støtte de pårørende? Uanset om det er pårørende til udfordrede nære i eget hjem, på bosteder, plejecentre eller andet. Hvordan får vi meningsfulde relationer, når livet er svært? Er der et ønske til handlingsplan for kommunen?

18.35 Rådgivning, støtte og hjælp til pårørende

Interview med frivillige fra selvhjælpsgruppe for pårørende, selvhjælpsgruppe for pårørende til misbrugere, livscoach, bisidder, SIND, Kræftens Bekæmpelse, Bedre Psykiatri og andre

19.00 Afrunding ved Preben Etwil, Frivilligcentret

Vi håber at du kan gå fra mødet med ny viden om pårørendes udfordringer, der kan have konsekvenser for både helbred og trivsel. Men vi håber også, at du kommer med ny inspiration til at passe bedre på dig selv, samtidig med at du kan være der for dine nære og kære. Sidst men ikke mindst, så får du et overblik over hvor du kan hente hjælp og støtte i foreningslivet og kommunen. Efter mødet samler vi dagens anbefalinger til Rudersdal Kommunes handlingsplan.

Det er gratis at deltage, men der er begrænset plads.
Tilmeld dig på NemTilmeld

Gruppe for pårørende - Er du tæt på et menneske med langvarig, kronisk eller alvorlig sygdom, så er en selvhjælpsgruppe for pårørende måske noget for dig! Gruppen mødes 6 tirsdage fra kl. 16.30 – 18.30 i Frivilligcentret. Gruppen starter den 11. marts 2025. Se datoer og tilmelding via link:Tilmeld dig her

 

 Kamille Samson Rapin 2

Kamille Samson Rapin

 Margrethe Wivel 2

Margrethe Wivel

 Elisabeth Ildal 2

Elisabeth Ildal

 Lillan Albeck

Lillan Albeck

Tilka Schneider 2 

Tilka Schneider

Jakob Guldberg Madsen 2 

Jakob Guldberg Madsen

Julie 2 

Julie Heedahl

Preben Etwil 2020 9

Preben Etwil

Mange hilsner

LogoerTemaForPårørende 2025beskåret

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2359
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Vi får besøg af Margrethe Wivel som er områdechef i Rudersdal Kommune, som præsenterer den nye pårørendepolitik og vi tager fat på diskussionen af hvordan vi kan få et godt samspil om de konkrete planer for at gennemføre politiken.
  • Datoen for arrangementet: 8. jan. 2025

Kom og hør om den nye pårørendepolitik og bidrag med dine ideer til handlinger i kommunen og i det frivillige miljø. Du møder også den nye borgerrådgiver, når foreninger og frivillige mødes i netværket

Tid og sted 8. januar fra 16 – 18 i Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A

Foreninger og frivillige er inviteret til netværksmøde om pårørende. Vi får besøg af Margrethe Wivel som er områdechef i Rudersdal Kommune, som præsenterer den nye pårørendepolitik og vi tager fat på diskussionen af hvordan vi kan få et godt samspil om de konkrete planer for at gennemføre politiken.

Den nye borgerrådgiver Michael Visbech Jonasen kommer forbi og Frivilligcentret fremlægger et forslag til et borgerrettet temamøde og invitere foreningerne til at bidrage til programmet.

Alle foreninger og grupper er velkomne til at tilmelde sig.
Tilmelding på NemTilmeld

Dagsorden:

16.00 Velkommen til mødet og kort præsentationsrunde

16.10 Pårørendepolitik
Områdechef Margrethe Wivel Rudersdal Kommune fremlægger den nye pårørendepolitik

16.30 Dialog om samspil om handlingsplan
Hvilke konkrete ønsker har vi til handlingsplanen i kommunen?
Hvordan kan civilsamfundet bidrage?
Hvordan kan vi udbrede kendskabet til tilbud for pårørende? Er Social Kompas en farbar vej https://socialkompas.dk/ ?

16.50 Kort Pause

17.00 Borgerrådgiver
Rudersdal Kommunes nye borgerrådgiver Michael Visbech Jonasen præsenterer sig

17.15 Temamøde for pårørende
Frivilligcentret præsenterer et rammeprogram for møde for pårørende, som vi har udviklet i samspil med Sind og Kræftens Bekæmpelse. Formålet med at lave et temamøde for pårørende er at støtte pårørende og give pårørende bedre forståelse for egen livssituation og indblik i, hvordan de kan få hjælp til at bearbejde deres livssituation i selvhjælpsgrupper, i foreningslivet og kommunen.

Rammeprogrammet kunne være

  • Foredrag fx ved Danske Patienter / Vive som er aktuelle med en ny undersøgelse ’At være pårørende’
  • Præsentation af kommunens pårørendepolitik
  • Testimonials fra pårørende om ’vendepunkter’
  • Summeøvelser om hvad pårørende drømmer om
  • Interview med frivillige fra selvhjælpsgruppe for pårørende, selvhjælpsgruppe for pårørende til misbrugere, livscoach, bisidder, SIND, Kræftens Bekæmpelse, Bedre Psykiatri, DH osv  
  • Folderbuffet med alle tilbud fra foreningsliv og kommune  

17.45 Patient- og Pårørendenetværkets egen runde
Foreningerne fortæller om en aktuel begivenhed, som kan være relevant for andre.

18.00 Farvel og tak

Læs mere og patient- og pårørendenetværket her 

Inspiration

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1516
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Pårørendepolitik og børn som pårørende er på programmet, når foreninger med patienter og pårørende som målgruppe mødes
  • Datoen for arrangementet: 21. aug.

Foreningsmøde om pårørende

Pårørendepolitik og børn som pårørende er på programmet, når foreninger med patienter og pårørende som målgruppe mødes den 21. august kl. 16.30 – 18.30
 
Foreninger og frivilliggrupper som har patienter og pårørende som målgruppe er mere end velkomne til møde i patient- og pårørendenetværket i Frivilligcentret.
 
Der er lagt op til spændende møde om pårørende, hvor vi fortsætter dialogen om samarbejde og pårørendepolitik og får inspiration til at arbejde med børn som pårørende.
 

 
Dagsorden
 
- Kl. 16.30
Velkommen og præsentationsrunde
 
- Kl. 16.45
Dialog om pårørendepolitik og samarbejde med kommunen
Vi får besøg af områdechef Margrethe Wivel fra Rudersdal Kommune. Hun vil på vejne af Social- og Sundhedsudvalget takke for høringssvarene om pårørendepolitikken, som udvalget behandlede på møde den 12. juni. Udvalget besluttede på baggrund af høringssvarene, at der er behov for at udforme en revideret udgave af pårørendepolitikken, som er mere tydeligt retningsgivende og bl.a. konkretiserer udmøntningen yderligere.
På mødet fortsætter dialogen om en ny pårørendepolitik og det fremadrettede samarbejde med Patient- og pårørendenetværket.
 
- Kl. 17.45
Børn som pårørende
Vi får også besøg af Kræftens Bekæmpelses Områdechef, Per Bøge Kræftens Omsorg som holder oplæg om børn som pårørende.
 
- Kl. 18.25
Tak for i dag og næste skridt
 

Referat af Social- og Sundhedsudvalgets møde den 12.06.2024 findes her.
 
Tilmeld dig gerne på NemTilmeld.
 
 

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1441
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Frivillige fra selvhjælpsgrupper og foreninger fik redskaber til at håndtere egen og andres lidelse med større omsorg og empati, hvilket er essentielt i det frivillige arbejde.
  • Datoen for arrangementet: Den 12. juni 2024

Et godt værktøj til at styrke både egenomsorg og fællesskab.

Frivillige fra selvhjælpsgrupper og foreninger fik redskaber til at håndtere egen og andres lidelse med større omsorg og empati, hvilket er essentielt i det frivillige arbejde. 16 deltagere var samlet til kurset om compassion den 12. juni med Tilka Schneider som oplægholder. Frivilligcenter Rudersdal holdt kurset i samarbejde med SIND.

Hvad er compassion?

Compassion defineres som en sensitivitet over for egen og andres lidelse, kombineret med en forpligtelse til at afhjælpe denne lidelse. Det handler om at møde svære følelser med venlighed og omsorg, både over for sig selv og andre.

Hvorfor er compassion vigtigt?

Compassion styrker den mentale sundhed og øger følelsen af forbundethed. Det mindsker tendensen til at undertrykke egne følelser og styrker immunforsvaret. For frivillige kan compassion betyde en større trivsel og glæde i arbejdet, samt en bedre evne til at håndtere de udfordringer, der opstår.

Hvordan træner man compassion?

Kurset introducerede flere praktiske øvelser, herunder mindfulness og meditation, der fokuserer på at udvikle compassion. Øvelserne inkluderede at stabilisere sindet og visualisere et ideelt sted fyldt med omsorg og visdom. Der blev lagt vægt på daglig opmærksomhed og intention om at møde verden med åbenhed og venlighed.

Compassion for dig selv og andre

En væsentlig del af kurset handlede om egenomsorg – evnen til at være venlig og ikke-dømmende over for sig selv. Dette inkluderer at anerkende fælles menneskelighed og ikke føle sig isoleret i sin lidelse. Desuden blev det diskuteret, hvordan man kan udvise compassion over for andre, selv dem, der har påført én lidelse.

Et værktøj til frivillige

For frivillige er compassion et vigtigt værktøj. Det hjælper med at skabe et sundt og støttende miljø, hvor både frivillige og de, de hjælper, kan trives. Det handler ikke om altid at være glad og finde sig i alt, men om at kunne rumme svære følelser med venlighed og handle derpå.

Med compassion som grundlag kan frivillige bedre håndtere de udfordringer, de møder, og skabe en positiv og støttende atmosfære for alle involverede. Kurset var en påmindelse om, at det at være menneske indebærer både glæde og lidelse, og at vi alle har kapaciteten til at møde dette med åbent hjerte.

Mere information

Hent slides her. Læs mere om vores kommende kurser og aktiviteter her. Læs mere om selvhjælp her.

 

Sundhed, Inspiration

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1241
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Vi glæder os til at se interesserede foreninger og frivillige til dialogmøde om sundhedspolitik. Hør om rammerne for udviklingen af sundhedspolitikken og vær med til at præge udviklingen.
  • Datoen for arrangementet: 19. juni 2024

Dialogmøde den 19. juni 2024 kl. 16 – 18, Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A, Holte, lokale 202

Vi glæder os til at se interesserede foreninger og frivillige til dialogmøde om sundhedspolitik. Frivilligcentret og patient- og pårørendeforeningerne samarbejder med Rudersdal Kommune om dette dialogmøde, hvor du kan høre om rammerne for udviklingen af sundhedspolitikken og allerede nu være med til at præge udviklingen.

Rudersdal Kommune har skudt arbejdet med den nye sundhedspolitik i gang i slutningen af april. Med udgangspunkt i de store sundhedsudfordringer arbejdes der med 3 indsatsområder i 3 grupper. De tre fokusområder er:

- Bedre mental sundhed og trivsel

- Mere aktiv hverdag

- Mindre nikotin, alkohol og stoffer

Frem til udgangen af august er tiden sat af til at inddrage målgrupper og den 29. august inviterer kommunen til borgermøde. Men foreninger kan altså allerede nu komme i dialog med kommunen om de vigtige indsatsområder.

Frivilligcentret byder på kaffe, the og en god snack.

Dagsorden

Kl. 16.00 Velkommen og præsentationsrunde

Kl. 16.10 Proces for udvikling af sundhedspolitikken

Vi får besøg af kommunens fagkonsulenter, der præsenterer de tre fokusområder

Bedre mental sundhed og trivsel ved Tonie Rasmussen

Mere aktiv hverdag ved Rikke

Mindre nikotin, alkohol og stoffer ved specialkonsulent Ina Skafte

Kl. 16.40 Anbefalinger fra Frivilligcentret og patient- og pårørendeforeningerne

Hør anbefalinger og erfaringer fra de seneste års arbejde i Frivilligcentret og Patient- og Pårørendenetværket: ensomhed, ulighed i sundhed og selvhjælp

Kl. 16.50 Fælles drøftelser og input til det videre arbejde

Kl. 17.50 Afrunding og tak for i dag.

Tilmeld dig gerne på NemTilmeld.

 

Sundhed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1027