Skip to main content

Nyhed -Ukrainenetværk

Nyhed -Ukrainenetværk

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: En ny dansk forening af frivillige ildsjæle har til formål at støtte Ukraine med humanitær hjælp, indkøbe og donere personlig udrustning til ukrainsk beredskab og politi og afholde kulturelle arrangementer i Danmark

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

En ny dansk forening af frivillige ildsjæle har til formål at støtte Ukraine med humanitær hjælp, indkøbe og donere personlig udrustning til ukrainsk beredskab og politi og afholde kulturelle arrangementer i Danmark med ukrainske kunstnere for at rejse midler til formålet.

I maj lykkedes det at indsamle 1.285.000 kr. ved salg af billetter til to ukrainske kulturaftener i Det Kongelige Teater, hvor Dronning Margrethe deltog den første aften, og prinsesse Benedikte den anden aften.

Billetindtægten gik ubeskåret til den ukrainske præsidentfrue Olena Zelenska´s Humanitære Fond, der hjælper Ukraines krigsramte børn og unge.

Succesen i Det Kongelige Teater har givet de to initiativtagere, advokat Philip Maury og Rudersdal-borgeren arkitekt Henrik von Scholten, mod på mere.

Musik i Cirkusbygningen

Derfor har Henrik von Scholten, der er knyttet til Frivilligcenter Rudersdal, netop stiftet den nye humanitære forening ”Dansk Støtte Til Ukraine” med hjælp fra en række frivillige personer, blandt andre danske politifolk og advokat Jens Peter Henriksen, der er næstformand i foreningen.

Et nyt kulturelt arrangement planlægges 10. marts næste år i Cirkusbygningen med ukrainske musikere, artister og sangere. Målet er at sælge 2000 billetter og indsamle en million kr., der skal gå til det civile beredskab, brand og redning og politi i Zaporizjzja oblast.

Der bliver tale om to galla-forestillinger i Cirkusbygningen med titlen ”Ukrainske overraskelser”.

”Kulturen og kunsten kan som bekendt ikke slås ned,” siger Henrik von Scholten.

Arrangementet i Cirkusbygningen sker i samarbejde med producenten Per Brynoldt, PB 7 Talentscenen, og kunstnerisk programlægger advokat Philip Maury.

I marts i år stod PB 7 for et musikalsk show i Cirkusbygningen, hvor 350 flygtninge, børn, unge og deres forældre deltog sammen med et dansk publikum.

Omfattende ønskeliste

Den nye forenings formand, Henrik von Scholten, har været i dialog med politiet i Zaporizjzja, og der er udarbejdet en omfattende ønskeliste, fordi det civile beredskab i området mangler alt, både personlig udrustning, kommunikationsudstyr og beskyttelse mod atomare udslip.

Foreningen ”Dansk Støtte Til Ukraine” vil udelukkende levere beskyttelsesudstyr til det civile beredskab og politiet, og beskæftiger sig naturligvis ikke med våbenindkøb, understreger Henrik von Scholten.

Behovet for hjælp hos det civile beredskab i Ukraine er enormt. De omfattende donationer fra stater i Vesten går først og fremmest til militæret, men beredskabet har også store behov.

Derfor vil foreningen også forsøge at få indtægter fra indsamlinger og sponsorer, fordi indtægterne fra de kulturelle arrangementer ikke vil kunne dække behovet.

Foreløbig har foreningen ambition om at levere op til 300 sæt komplet udstyr til ukrainske politibetjente i Zaporizjzja og Oblast-regionen. Senere håber foreningen at få samlet midler også til brandvæsen og redningsberedskab.

Ukraine Stötte Henrik von Scholten Ukrainenetverk Nyhed

Henrik von Scholten har været frivillig i Ukraine-netværket siden krigen brød ud. Han har nu taget initiativ til en ny forening af frivillige kræfter, der skal samle penge ind til indkøb af udstyr til det civile beredskab i Ukraine, redningsberedskab og politi, hvis udstyr er slidt helt ned af krigen.

Logo Ukraine stötte Grafik Mikkel Lund  Logo Grafik: Mikkel Lund

Beredskabet i Ukraine er slidt ned

Hver dag må beredskab og politi i Oblast-regionen i Ukraine hente mennesker ud af knuste bygninger, slukke brande og tage imod lemlæstede soldater og civile.

Dét slider på beredskabets udstyr, og politiet har for eksempel knapt nok støvler og uniformer, og betjentene må selv købe meget af det udstyr, der skal beskytte deres liv såsom skudsikre veste og hjelme.

Det fortæller Henrik von Scholten, formand for foreningen ”Dansk Støtte Til Ukraine”, efter at han har holdt møder med ukrainske politifolk.

”Vores fokus er at hjælpe med at sikre de personer, som skal udføre det civile beredskab. Hvis ikke de kan beskytte sig selv, kan de heller ikke hjælpe den civile befolkning. Der er områder i Zaporizjzja og Oblast, hvor russerne også skyder efter politiet,” siger Henrik von Scholten.

”Der er hårde kampe i området og mange civile ofre, og beredskabets udstyr er nærmest slidt op. Man kan ikke kalde det andet end terror mod civile” siger han.

I Zaporizjzja er situationen dødsensalvorlig, fordi de cirka 2500 politifolk i området forbereder sig på risikoen for at det store atomkraftværk bliver sprængt i luften.

”De tror, det vil ske. Og de skal evakuere rigtigt mange mennesker, men mangler udstyr som masker, filtre og kommunikationsudstyr, så de kan arbejde i små grupper,” siger Henrik von Scholten.

Han håber også på et samarbejde med de øvrige danske foreninger, der støtter Ukraine, så kræfterne kan samles om at få udstyr afsted.

Foreningens støtte til Ukraine skal ske i samarbejde med ukrainske myndigheder og diplomati:

”Denne udfordring må vi tage på os, for vi skal operere fuldt transparent og i forståelse med de ukrainske myndigheder,” siger Henrik von Scholten.

Foreningen vil bygge videre på den store støtte og det engagement, som den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, og hans hustru udviste i forbindelse med de to ukrainske kultur-aftener i Det Kongelige Teater.

Mærkede en fantastisk støtte

Det var oplevelsen med de to kultur-aftener i Det Kongelige Teater i maj, der overbeviste Henrik von Scholten om, at der skal gøres endnu mere for at hjælpe Ukraine.

”Vi arbejdede hårdt i 70 dage for at få stablet de to kultur-aftener på benene, og det var fantastisk at mærke den støtte, vi fik fra alle, som vi spurgte om hjælp. Alle smed, hvad de havde i hænderne, for at få arrangementet på plads,” siger Henrik von Scholten.

Donationen på 1.285.000 kr. til den ukrainske præsidentfrues humanitære fond er netop blevet overført og regnskabet for arrangementerne i Det Kongelige Teater lukket.

”Vi ser frem til inden længe at kunne give sponsorer, donorer, leverandører og privatpersoner en rapportering om resultatet,” siger Henrik von Scholten.

Frivillig forening: Dansk Støtte Til Ukraine CVR-nummer: 44246430

Yderligere oplysninger:

Henrik von Scholten

Cell +45 2384 0670  

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Støtte , Kultur, Integration, Donation

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1099
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Ukrainske unge fra Rudersdal og flere frivillige kræfter er engageret i kulturaften på Det Kongelige Teater, hvor hele overskuddet går til Ukraines præsidentfrues humanitære fond til krigens mest sårbare ofre, børnene.

Ukrainske unge fra Rudersdal og flere frivillige kræfter er engageret i kulturaften på Det Kongelige Teater, hvor hele overskuddet går til Ukraines præsidentfrues humanitære fond til krigens mest sårbare ofre, børnene

Af Jan Andersen

”Der er krig i verden. Der er sorg i verden. Det rammer os alle sammen. En fortabthed, en ensomhed og en uforståelig tilværelse, som vi er midt i. Hvad skal vi gøre, hvor skal vi gå hen?”

Sådan siger skuespiller Ghita Nørby om krigen i Ukraine i en video, der præsenterer en unik ukrainsk kulturaften på Det Kongelige Teaters gamle scene den 23. og 24. maj, der er arrangeret for at støtte Ukraines børn – og dermed Ukraines fremtid.

Ghita Nørby svarer selv på spørgsmålet om, hvor vi skal gå hen: ”Til musikken, til kunsten, til kulturen, som er evigt til stede under os som blodårer”.

Håber på udsolgt hus

Arrangørerne af Ukraine-aftenen, blandt andre Henrik von Scholten, der ligesom Ghita Nørby bor i Rudersdal, håber på udsolgt hus, så overskuddet fra de i alt 2.550 billetter går ubeskåret til Ukraines førstedame Olena Zelenska's humanitære fond.

Præsidentfruen byder selv velkommen til de to aftener i en videooptagelse, der vises på storskærm i Det Kongelige Teater.

”Det er topkunstnere, der kommer til Det Kongelige Teater. Så vi håber og tror, at alle billetter bliver solgt til støtte for Ukraines børn,” siger Henrik von Scholten.

”I krigens uhyggelige skygge er det ofte let at overse kunstens styrke. Kom og kæmp med kunstnerne, kom og se hvad ukrainerne ofrer deres liv for også at bevare, siger Ukraines ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk.

Fotoudstilling fra ukrainske unge i Rudersdal

Et-årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, den 24. februar, blev blandt andet markeret i Rudersdal med en rørende fotoudstilling ”Light in the memories”, Lys i minderne, der blev skabt af 15 unge ukrainere i Rudersdal i alderen 12 - 16 år. Fotoudstillingen kommer nu til Det Kongelige Teater, hvor gæsterne til de to ukrainske kultur-aftener i maj kan se udstillingen ved indgangen og i foyeren til Det Kongelige Teater.

Med billederne fortæller de unge deres historier og søger tilbage til minderne, hvor de forsøger at huske og føle de mest lyse og smukkeste øjeblikke fra det seneste års tid.

Du kan læse mere om de unge ukraineres fotoudstilling her.

Unge ukrainske flygtninge fra Rudersdal får også en rolle de to aftener i maj i at modtage gæsterne og dele aftenens program ud.

Hundredvis, hvis ikke tusindvis af Ukraines kunstnere er blevet sendt til frontens skyttegrave eller tvunget i eksil fra hjemlandet og revet bort fra deres kære. Ikke så få er endda revet bort for altid.

Derfor bliver de to aftener i Det Kongelige Teater en unik opvisning af ukrainsk kultur.

Et rigt program

Den ukrainske eksilballet, United Ukrainian Ballet, kommer til København for at opføre ”Step Lightly” af den verdensberømte koreograf Paul Lightfoot og Sol León samt balletten ”Wartime Elegy”, en ukrainsk ballet skabt i krigens første kaotiske dage.

Fra Kyiv kommer blandt andre den internationale operastjerne Serhii Mahera, bassist, og en ny stjerne på operahimlen Yuriy Mynenko, kontratenor.

Børne danse-ensemblet ”Ensemble Virskogo”, der har optrådt i 60 lande kommer også til Kongens Nytorv sammen med nogle af den klassiske ballets stærkeste pas de deux´er opført af ukrainske solister.

Det ukrainske præsidentpalads sender Det Ukrainske Præsidentielle Orkester til København under ledelse af maestro Husak Maksym for at spille fra Det Kongelige Teaters orkestergrav.

Du kan købe billetter til denne unikke aften på Det Kongelige Teater her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20222023/ekstern-arrangor/ukrainsk-aften

Se skuespiller Ghita Nørbys præsentation af Ukraine-aftenen på dette link:

https://vimeo.com/821637425

 

Kulturaften Ukraine fotoudstilling Artikel Nyhed

Fotoudstillingen ”Light in the memories”, Lys i minderne, der blev skabt af 15 unge ukrainere i Rudersdal i alderen 12 - 16 år til markeringen af et-årsdagen for krigen, bliver udstillet i Det Kongelige Teater ved de to ukrainske kultur-aftener i maj. (Foto: Jan Andersen)

Kulturaften Ukraine aften Det kgl. Artikel Nyhed

Kunstnere fra Ukraine er også sendt i krig, men i maj vil en række af landets bedste kunstnere optræde i Det kongelige Teater. (Foto: Det kongelige Teater)

Kulturaften ukrainsk aften Artikel Nyhed

Musik, opera og ballet står på programmet de to aftener i maj, hvor målet er at sælge 2550 billetter til støtte for Ukraines børn. (Foto: Det Kongelige Teater).

Musik, Kultur, Integration

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1855
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: 350 flygtninge, børn, unge og en del forældre - heraf 100 fra Rudersdal Kommune - havde en musikalsk fest i Cirkusbygningen i København

 Ambassadør Vydoinyk Mykhailo havde selskab ved sit bord af otte ukrainske unge.

Af Jan Andersen

350 flygtninge, børn, unge og en del forældre - heraf 100 fra Rudersdal Kommune - havde en musikalsk fest i Cirkusbygningen i København, da foreningen PB 7 Talentscenen inviterede dem til et forrygende show med TV-værten Johannes Langkilde og 150 talentfulde solister og musikere.

I fire timer blev flygtningene samt en række betalende gæster underholdt i Cirkusbygningen søndag 12. marts med en buket af jazz, pop, musicals, Brass-Band og rytmisk musik.

Fra Rudersdal deltog flygtninge fra Ukraine, Eritrea og Syrien, flest fra Ukraine. Rudersdal Kommune har modtaget knapt 300 ukrainske flygtninge, mange enlige mødre med børn.

Ambassadøren rørt

Ukraines ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, og flere af hans medarbejdere deltog også i Cirkusbygningen, og ambassadøren sad sammen med otte ukrainske unge, som han talte med i løbet af aftenen.

”Ambassadøren var overvældet og rørt over arrangementet,” siger Per Brynoldt, der er formand for den frivillige forening PB 7 Talentscenen, der målrettet arbejder på, at unge musikere får mulighed for at afprøve deres talenter i et professionelt miljø.

”De øver i adskillige timer i øvelokaler, men de vil naturligvis gerne ud at spille på en professionel scene som Cirkusbygningen. Det hjælper vi dem med som en non-profit forening,” siger Per Brynoldt.

Han håber også, at arrangementet i Cirkusbygningen kan være med til at rekruttere nye talenter blandt de unge ukrainske flygtninge: ”Mange af dem er musikalske, og vi kunne godt tænke os at sætte noget praktisk i gang med de børn og unge,” siger Per Brynoldt.

”En fest”

”Det er helt klart, at de havde en fest,” siger Per Brynoldt. Han er netop fyldt 80, spiller selv trompet, og fortsætter ufortrødent sit frivillige arbejde for unge musikalske talenter.

”Musik er sundt for hjernen,” siger Per Brynoldt.

De 350 billetter til ukrainske flygtninge blev fordelt gennem kommuner og organisationer, herunder Frivilligcenter Rudersdal, hvor den frivillige Henrik von Scholten tog imod flygtningene fra Rudersdal ved indgangen til Cirkusbygningen.

”De var spændte, og det var virkelig flot musik,” siger Henrik von Scholten.

Ambassadør Vydoinyk Mykhailo blev interviewet på scenen af TV-værten Johannes Langkilde, hvor ambassadøren slog fast, at krigen i Ukraine vil få en ende og landet blive samlet igen.

Ambassadøren vil glæde sig til at invitere danskerne til Ukraine, når krigen er slut, og han udtrykte taknemmelighed for al den hjælp, som Danmark og danskerne yder Ukraine og de tusindvis af fordrevne, der opholder sig i Danmark.

Anna Baburkina, der samlede de ukrainske unge til arrangementet, siger, at teenagerne var glade: ”Det var en fantastisk koncert, og vi har fået mange positive reaktioner. Tak fordi I tager jer så godt af os,” siger Anna.

Alsidigt program

Det musikalske program omfattede blandt andet et ungdoms Big Band med talenter fra hele Sjælland, der spillede klassiske evergreens inspireret af Frank Sinatra, Count Basie og Benny Goodman arrangeret af professionelle musikere fra blandt andre DR Big Band og Tivoli.

Popgruppen The Cosmic Twins, der debuterede I det danske Melodi Grand Prix 2021, indtog scenen i Cirkusbygningen med et forrygende show. Så fulgte Danmarks ældste amatørorkester, Rødovre Concert Band, med musik fra blandt andet kendte musicals. Orkesteret har vundet adskillige konkurrencer og rummer eliten af Danmarks unge musiktalenter.

Studerende fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorie under ledelse af musikprofessor Jesper Windfeldt Juul spillede en buket af populær Brass Band musik med forskellige temaer.

Showet blev rundet af med et festfyrværkeri af rytmisk musik og danserytmer leveret af Copenhagen Showband.

Vil du donere fribilletter til arrangementer, så kontakt Frivilligcenter Rudersdal Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Vil du være med i DFUNK Rudersdal, Dansk Flygtningehjælp Ungdom, så kontakt Erik Rame Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Her kan du læse mere om den frivillige forening PB 7 Talentscenen https://pb7talent.dk/

Cirkus_1-Ukraine-Nyhed.jpg Glade ukrainske unge til musikshow i Cirkusbygningen. I midten Ukraines ambassadør i Danmark Vydoinyk Mykhailo. 
 Cirkus 6 Ukraine Nyhed Et udpluk af de forventningsfulde ukrainske unge foran Cirkusbygningen
 Cirkus 7 Ukraine Nyhed  
 Cirkus 13 Ukraine Nyhed Per Brynoldt fra PB 7 Talentscenen spillede selv trompet til arrangementet. Han brænder for at hjælpe unge musiktalenter frem.

 

Integration, Fest

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1396
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Der blev tændt lys i mørket på et-års dagen for russernes invasion af Ukraine, der blev markeret i Rudersdal den 24. februar
  • Gæster og børn malede glaslanterner som et symbol på fred og frihed

  • ”Lys i minderne”

    Billeder af deres liv i Ukraine kort før krigen

  • Alona Adamchuk, 16

    med sin fotocollage med lyse minder fra Ukraine

  • Da Victoria sang, for tåre af øjnene

  • Ønsketræet med fremtiden

Der blev tændt lys i mørket på et-års dagen for russernes invasion af Ukraine, der blev markeret i Rudersdal den 24. februar

Tekst og fotos: Jan Andersen

24. februar blev ét-års dagen for Ruslands uprovokerede krig mod sit fredelige og demokratiske naboland Ukraine markeret i Rudersdal af flere hundrede fordrevne ukrainere og lokale danskere.

Alle stod vi sammen i sorgen over krigen, men også i håbet om snarlig fred, så ukrainerne kan få deres største ønske opfyldt: At vende hjem til deres elskede fædreland, til familie, venner og arbejdet med at genopbygge landet.

Mens vi venter, bor de 300 ukrainske flygtninge i Rudersdal på seks kommunale bosteder og hos private venner. De er i sikkerhed her i Danmark, men savnet af Ukraine er enormt.

Lys i minderne

Det var for eksempel tydeligt i en rørende fotoudstilling ”Light in the memories”, ”Lys i minderne”, der er skabt af 15 unge ukrainere i Rudersdal i alderen 12 – 16 år med deres egne fotos, fra før livet blev revet i stykker i Ukraine og fra deres nye liv i Danmark.

De unge ukrainere er i en svær periode i deres liv. Langt væk fra deres hjem, familie og venner, og de savner den tilværelse, de havde i Ukraine, før krigen brød ud.

Med billederne fortæller de unge deres historier og søger tilbage til minderne, hvor de forsøger at huske og føle de mest lyse og smukkeste øjeblikke fra det seneste års tid.

Danyil Lebediev er blot en af de unge, og han skriver i teksten til sine egne billeder:

”For mig er lyse minder, når jeg var sammen med min familie og venner. Jeg kan godt lide at være i Danmark, men jeg savner mit hjem. Når jeg ser på billederne, husker jeg tiden i Ukraine. Jeg spillede skak, fodbold, tennis og lærte mange forskellige sprog. Jeg savner Ukraine meget”.

14-årige Eva Krasnovska skriver: ”For mig, lys i minderne, er, når du ser et billede og din sjæl føles varm, men samtidig føler du sorg, fordi det allerede er i fortiden og formentlig ikke bliver gentaget.”

Alexander Levchenko husker fra krigens start, at familien altid slukkede lyset om aftenen, så ingen kunne se huset i mørket. Han kan stadig fornemme duften af stegte kartofler, og at han luftede sin bedstemors hund, Molly.

Yefrem Krasnovskiy savner sin hund, Amadeus, og at være sammen med sine venner, skriver han. ”Det var ”cool”, da vi var sammen.”

16-årige Alona Adamchuk skriver: ”Lys i minderne er for mig trøst, det er øjeblikke, der er fyldt med oprigtighed. Lys i minderne er for mig, hvor jeg føler mit sande jeg, det er øjeblikke med de bedste mennesker. Lys i minderne er for mig at værdsætte hvert øjeblik”.

1 år Ukraine IMG 9962

15 unge ukrainere i alderen 12-16 år stod bag fotoudstillingen ”Lys i minderne” med deres egne billeder af deres liv i Ukraine kort før krigen og deres nye tilværelse i Danmark.

1 år Ukraine IMG 2583 2

Alona Adamchuk, 16, med sin fotocollage med lyse minder fra Ukraine.


Trine Bjørn: I er stærke

” I er stærke og giver jeres børn en mulighed for ro og tryghed, mens de vokser op, og I følger jeres lands kamp, mens I bevarer håbet om fred.”

Trine Bjørn, mangeårig frivillig for flygtninge i Rudersdal Kommune og nu ansat i kommunens Center for Sociale Indsatser, bød velkommen til alle på Gården i Nærum, der var ramme om markeringen af ét-års dagen for Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Trine kommer dagligt på ukrainernes bosteder, og hun har fulgt de fordrevne ukraineres kamp for at få en hverdag til at fungere i Danmark:

”Forestil dig, at du skal forlade dit arbejde, din hverdag, dit hjem og mennesker, du elsker. For alle jer har denne krig haft ubeskrivelige konsekvenser, og I har måttet træffe umenneskelige beslutninger,” sagde Trine Bjørn.

”I en tid hvor sorg og stress har fyldt jeres sind og jeres hjerter, har I skullet møde en ny tid, et nyt system og mange nye mennesker. I Danmark har vi haft muligheden for at åbne vores hjerter og hjem for jer. Jeg har været vidne til jeres styrke. Jeres mod og kraft til at påbegynde børnehave, skoler og job. Vi har fået lov til at være ved jeres side og se, hvordan I fylder kommunen med liv og en ny smuk kultur,” sagde Trine Bjørn.

Mange frivillige i Rudersdal tog imod de første ukrainske flygtninge, og frivillige har det seneste år hjulpet med opgaver som at indrette bostederne, søge arbejde, lære de offentlige systemer at kende og undervise i dansk og engelsk.

Borgmesteren: - Man føler den enorme sorg

Uden de mange frivillige i kommunen havde ukrainerne også haft det sværere. Det pointerer borgmester Ann Sofie Orth (K) overfor Frivilligcentrets udsendte journalist:

”De frivillige i Rudersdal Kommune har igen vist, hvad de kan,” siger hun.

Hvis der skulle komme en ny bølge af ukrainske flygtninge, er borgmesteren sikker på, at de frivillige kræfter igen stiller op for at hjælpe.

På ét-års dagen hejste Rudersdal Kommune det ukrainske flag ved Rådhuset og flere andre steder, og borgmesteren synes, at dagen var svær og modsætningsfyldt:

”Man føler den enorme sorg hos ukrainerne, og man får tårer i øjnene. Samtidig er der en utrolig glæde ved at se så mange her, og at vi er sammen. Jeg tænkte, kan man overhovedet tillade sig at smile, men det er umuligt ikke også at blive glad,” siger borgmesteren.

Frivillige hentede 1000 ukrainere til Danmark

Lisbeth Eckhardt-Hansen, centerleder for Frivilligcenter Rudersdal, præsenterede fra scenen tre af de ildsjæle, som det seneste år har forsøgt at gøre livet nemmere og bedre for de ukrainske fordrevne.

En af dem, Anne, fortalte rørt om, hvordan hun reagerede, da krigen i Ukraine brød ud:

”Det er smerteligt for mig at være her i dag. Men jeg følte, at jeg MÅTTE gøre noget. Sammen med nogle bekendte fik vi på kun fem dage dannet en forening og hyret busser. Vi kørte til Polen og fik hentet 1000 kvinder, børn og deres dyr til Danmark,” fortalte Anne.

”Jeg er stolt af at bo i Rudersdal, fordi kommunen var hurtig til at tage imod flygtningene,” sagde Anne. Hun er i dag frivillig og meget engageret på to af bostederne: ”Her har jeg skabt gode relationer til mange fantastiske mennesker,” sagde hun.

Lokalsamfundet gav masser af donationer

En anden af de frivillige (navn mangler) fortalte, hvordan hun og andre frivillige har hjulpet med at skabe glæde i en svær tid. Da ukrainerne kom til Rudersdal, fik de til at starte med en seng, en dyne, sengetøj og et lille køkkensæt.

Bostederne var tomme huse, men lokalsamfundet bakkede hurtigt de frivillige op. Der blev oprettet en Facebook-gruppe for donationer til ukrainerne, og snart var gymnastiksalen på Egebækskolen fyldt med donationer fra borgerne, så bostederne kunne indrettes med møbler og alt andet indbo.

1 år Ukraine IMG 2587

Borgmester Ann Sofie Orth (K) fandt dagen bevægende og modsætningsfyldt. For der var både sorg og glæde.

 1_år-Ukraine-IMG_2606_2.jpg

Centerleder Lisbeth Eckhardt-Hansen, Frivilligcenter Rudersdal, præsenterede tre af de frivillige som for et år siden var med til at tage imod de ukrainske flygtninge i Rudersdal.

 1 år Ukraine IMG 2594 2

Trine Bjørn (tv) byder i samarbejde med en herboende ukrainsk tolk velkommen til markeringen af ét-års dagen for krigen.


 Frygtede hvad russerne kunne finde på

24. februar var også en dag fyldt med fornyet frygt hos de ukrainske flygtninge i Rudersdal – frygten for, hvad den russiske enehersker, Vladimir Putin, kunne finde på for at markere ét-års dagen fra russisk side.

Kom der nye massive missilangreb mod ukrainske byer og en ny offensiv?

”Det er en meget vanskelig dag følelsesmæssigt. Vi har frygtet for den 24. februar. For hvad russerne kunne finde på. Vi har stadig vores familier derhjemme.”

Det siger Victoria Viunnykk og Inna Romenko, der deltog i markeringen i Nærum, hvor Victoria blandt andet sang ukrainske folkesange for publikum.

De to ukrainske kvinder var ellers glade for dagen. For fællesskabet med danskerne, der har taget så godt imod dem. De er glade for at være i sikkerheden i Danmark, men vil naturligvis gerne hjem.

”Vi ønsker at krigen ender, så vi kan komme hjem til vores familie og venner. Hele vores liv er i Ukraine,” siger de.

1 år Ukraine IMG 9986

Inna (tv) og Victoria er glade for sikkerheden i Danmark, men længes hjem. De frygtede, hvad Rusland kunne finde på 24. februar. Kvinderne har stadig familier i Ukraine.


Ønsker om fred og frihed

Der var lækker ukrainsk suppe, borsjt, med løgbrød og creme fraische til gæsterne, alt hjemmelavet af Anastacia, og den store sal på Gården i Nærum blev fyldt med ukrainsk og international sang og musik, da ét-års dagen blev markeret.

Arrangementet kom i stand som et samarbejde mellem Rudersdal Kommune, herboende ukrainere, Rudersdal Frivilligcenter og Dansk-Syrisk Kulturforening.

Markeringen var tænkt som et trygt og roligt rum med plads til tanker, minder, tro og håb.

Ønsketræet

Ved de unge ukraineres fotoudstilling stod et ”ønsketræ”, hvor gæsterne kunne skrive og hænge en seddel med deres ønsker for fremtiden. Det var ordene ”Fred”, ”Pax”, ”Ingen krig” og ”Freedom”, der gik igen og igen.

”Freedom” var også sangen, der blev sunget med kraft, fylde og begejstring af Nærum Gymnasiums store kor, der sang for fred. Korets optræden blev afsluttet med en fællessang med publikum, John Lennons berømte ”Imagine”.

Inden koret sluttede den mindeværdige dag, optrådte også den ukrainske sanger Victoria Viunnykk med ukrainske folkesange med et kor af ukrainske børn.

Da Victoria sang den ukrainske folkesang ’Oi u luzi chervona kalyna’ rejste publikum sig op af respekt, og mange tørrede en tåre af øjnene. Victoria arbejder i dag i Rema1000 i Nærum sammen med sin 16-årige søn Nazar.

Derefter overtog operasangeren Leila Sherzai scenen og sang klassisk opera, der fyldte salen akkompagneret af en herboende ukrainsk pianist. Leila Sherzai er også flygtning fra Ukraine og bor nu i Nærum sammen med sin mand og lille datter.

1 år Ukraine IMG 9984 2

Koret fra Nærum Gymnasium sang for fred og frihed, blandt andet sangene ”Freedom” og ”Imagine”.

 1 år Ukraine IMG 2600

Operasangeren Leila Sherzai på scenen. Hun er også flygtning fra Ukraine og bor med sin mand og barn i Nærum.

 1 år Ukraine IMG 2591

Sangeren Victoria Viunnykk på scenen med et kor af ukrainske børn og unge.

 1 år Ukraine IMG 9992 2

Gæster og børn malede glaslanterner som et symbol på fred og frihed.

 1 år Ukraine IMG 2578 2  1 år Ukraine IMG 2579

Ukrainerne bød på hjemmelavet traditionel ukrainsk suppe borsjt.

 1 år Ukraine IMG 2571 2  1 år Ukraine IMG 2576 2

På ønsketræet ved fotoudstillingen kunne gæsterne hænge små sedler med deres ønsker for fremtiden.

 

Se også


Andre nyheder


Integration

Læs mere …En svær dag – men smuk

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1573
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: En af de største udfordringer for fordrevne ukrainere, der kommer til Danmark, er at lære vores sprog. Derfor er der hårdt brug for både sprogskoler og frivillige ildsjæle som Henrik Høyer-Hansen, 79, i Rudersdal kendt som ”Pyt-kongen”.

En gruppe af ukrainere samles hver mandag på Egebækskolen for at følge Henrik Høyer-Hansens danskundervisning. Foto: Jan Andersen

Ildsjælen Henrik Høyer-Hansen gør sin undervisning sjov, så eleverne glemmer ”terperiet”

Af Jan Andersen

En af de største udfordringer for fordrevne ukrainere, der kommer til Danmark, er at lære vores sprog. Dansk er nøglen til at få et arbejde og forsørge sig selv, og det er netop dét, som ukrainske flygtninge gerne vil.

Derfor er der hårdt brug for både sprogskoler og frivillige ildsjæle som Henrik Høyer-Hansen, 79. Han er i Rudersdal kendt som ”Pyt-kongen”. Forklaring følger.

Henrik Høyer-Hansen, der er uddannet folkeskolelærer, har undervist udlændinge i dansk i mere end 50 år. Han startede, da de første tyrkiske ”fremmedarbejdere” kom til Danmark i 60´erne.

Og da de ukrainske fordrevne begyndte at komme til Danmark efter russernes invasion af Ukraine 24. februar 2022, var der igen bud efter Henrik Høyer-Hansen.

”Det skal være sjovt”

I dag underviser Henrik Høyer-Hansen hver mandag grupper af ukrainere på bostedet Egebækskolen. Det gør han både pædagogisk og underholdende, så undervisningen bliver sjov både for ham og eleverne, selv om det grundlæggende er ’terperi’, som han siger.

Han har selv kendskab til 21 sprog, og han har udviklet en metode til, hvordan man lærer et sprog hurtigt.

Kun 80 ord er selve basen, som man derefter kan udvikle sproget fra.

”De 80 ord er vigtige. Man skal kunne almindelige ord som ”tak” og ”velkommen” og man skal kunne tallene fra 1 - 10 og 10 - 100. Så er der menneskekroppen, arme, ben, næse, hals og så videre, farverne, og årstiderne. Ugedagene og månederne og så de 10 spørgeord, så man kan spørge ”hvad er det”,” fortæller Henrik Høyer-Hansen.

”Man kan nå rigtigt langt med det her – og så bygger man sproget op på det,” siger han.

Værktøjskassen

Han har sin ”værktøjskasse” med til undervisningen, som rummer en masse dagligdags ting fra skeer til en saltbøsse, et slips, en hånd i træ, et halstørklæde og meget andet.

Det er nemlig nemmere at lære, hvad en ting hedder og hvilken farve den har, når man også ser den fysisk og kan røre ved den – end blot at tegne på en tavle.

Hans undervisning er blevet så ”berømt” at Rudersdals borgmester Ann Sofie Orth har besøgt Henrik Høyer-Hansens klasse på Egebækskolen to gange for at følge ukrainernes sproglige udvikling.

”Mine bedste elever er allerede ”forsvundet” ud i samfundet, fordi de har fået arbejde. For eksempel havde jeg to dygtige kvinder, enlige mødre, der begge er højtuddannede, hvor den ene nu er smørrebrødsjomfru, og den anden arbejder i Lions Park,” siger Henrik Høyer-Hansen.

Pyt-filosofien

Trods sin høje alder arbejder han syv dage om ugen med frivilligt arbejde i forskellige former, på plejehjem, med børn og gymnasieelever. Men ukrainerne fylder meget.

Henrik Høyer-Hansen kaldes ”Pyt-kongen”, fordi han er forfatter til ”Pyt-bøgerne” og opfinder af ”Pyt-knappen”, som han blandt andet sælger hver søndag på loppemarkedet i Holte.

”Pyt-knappen siger ”Rolig nu”, ”Træk vejret dybt” og ”Pyt”, når man trykker på den. Den er solgt i 6.000 eksemplarer, og hver en krone donerer ”Pyt-kongen” til børnehospice.

Henrik Høyer-Hansens livsfilosofi og hans bøger handler netop om ”Pyt-princippet”: ”Lad være med at ærgre dig”.

Når han underviser ukrainere taler han aldrig om krigen eller Putin, fordi han netop har den grundindstilling, at hans undervisning skal være sjov.

Der bliver også grinet meget i hans klasse på Egebækskolen, hvor lokalet runger af ordene ”Wauw, Wauw, Wauw”, hver gang en af hans elever rammer de danske ord godt og rigtigt.

”Ukrainerne er meget motiverede og intelligente. Det er også meget motiverende for mig,” siger han.

Blandt denne mandags emner er for eksempel spørgsmål til ukrainerne som ”Hvilken farve har den”, ”Hvad er det” og hvordan siger man ”Jeg har ondt i maven”.

Henrik Høyer-Hansen kalder sig selv ”evighedsstudent”, fordi han aldrig holder op med at suge viden til sig. Han har blandt andet læst mellemøststudier og psykologi på universitetet og rejst jorden rundt tre gange.

 Dansk Pytkongen Henrik Høyer Hansen Nyhed Ukrainenetværk

Henrik Høyer-Hansens undervisning skal være sjov og underholdende. Det er den bedste måde til at lære det danske sprog, mener han. Foto: Jan Andersen

Dansk Pytkongen Værktøjkasse Nyhed Ukrainenetværk 

”Pyt-kongen” har altid sin ”værktøjskasse” med, så ordene kan illustreres med fysiske ting. Det gør læringen nemmere. Foto: Jan Andersen

Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig et par timer om ugen eller mere, som sprogunderviser, jobmentor eller noget helt andet, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Har du kendskab til et ledigt job:

Hvis du har en ledig stilling til besættelse af en medarbejder, som ikke nødvendigvis kan tale dansk eller engelsk, kan du skrive til Frivilligcenter Rudersdal på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Læs mere på Frivilligcenterets hjemmeside: https://frivilligcentret.dk/

 


 

Juri: - Jeg vil gerne kunne tale med danskerne

68-årig ingeniør har meldt sig til danskundervisningen hos ”Pyt-kongen”

Juri er en af ”Pyt-kongens” elever, der får ros, da han kan sige: ”Det er et halstørklæde”, selvom ordet er en udfordring for den 68-årige tidligere chefingeniør ved et kraftværk i Kharkiv.

Han flygtede i marts sidste år til Danmark sammen med sin hustru, parrets børn og to børnebørn.

”Det er meget vigtigt for mig at lære dansk. Jeg vil gerne arbejde og kunne tale med danskerne,” siger Juri.

”Er det svært at lære dansk?”

”Både og. Men jeg prøver at lære det,” siger Juri. Han har tidligere arbejdet som ingeniør både i Rusland, Indien og Iran.

Nu bor familien på bostedet Egebæk, og Juri tager flittigt notater i sin bog om Henrik Høyer-Hansens undervisning og øver sig omhyggeligt på de svære danske ord.

”Jeg bor Egebækvej 80”, er en vigtig sætning at kunne, men tallet ”80” kan godt være svært at sige for en ukrainer.

Det samme med ordet ”næse”, der ofte bliver udtalt ”nisse”, men derfor har Henrik Høyer-Hansen også både en ”næse” og en ”nisse” i sin værktøjskasse, så forskellen kan blive øvet.


 Dansk Juri Nyhed Ukrainenetværk

68-årige Juri både hygger og morer sig til danskundervisningen hver mandag med 79-årige Henrik Høyer-Hansen.

 


 

Får danskundervisning på sprogskoler

Flere frivillige undervisere arbejder for Frivilligcenter Rudersdal med at undervise ukrainske fordrevne i dansk og engelsk. Det er danskundervisningen, som trækker mest, men nogle af ukrainerne vil også gerne lære engelsk.

Mange ukrainere går til danskundervisning på sprogskoler, for eksempel Sprogskolen Speak i Hellerup eller Lyngby.

Interessen har været så stor, at der har været en flaskehals, men for tiden er der cirka en måneds ventetid på at blive visiteret hos Rudersdal Kommune til en sprogskole.

”Ukrainerne får undervisning i sprogskolen, så det er en forholdsvis lille skare, som har overskud til også at komme hos de frivillige,” siger Isabel Voss, der koordinerer de frivillige sproggrupper.


 

Uddannelse

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1390