Foreningerne samarbejder om grøn omstilling på netværksmøde
Tirsdag den 18. september 2024 afholdt Omstillingsnetværket endnu et vigtigt møde, hvor fokus var på konkrete tiltag for at fremme bæredygtighed i Rudersdal Kommune. Mødet bød på oplæg om både Klimarådets seneste arbejde samt delemobilitetsprojekter og så gik netværket i gang med at samskabe indholdet i omstillingsdage, der skal involvere flere borgere.
Klimarådet – en drivkraft for grøn omstilling
Forperson for Klimarådet, Ander Westen gav en opdatering i udviklingen i Klimarådet. Klimarådet består af en bred repræsentation fra både grønne foreninger, boligforeninger, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner og politiske partier. Klimarådets opgave er at rådgive kommunalbestyrelsen, men rådet vil også gerne danne netværk og fremme grønne vaner overalt.
Klimarådet har sendt 15 anbefalinger til kommunalbestyrelsen. Rådet anbefaler bl.a. at de kommunale måltider fremover skal følge de officielle kostråd, og at bæredygtighed bliver integreret som pædagogisk praksis i både dagtilbud og uddannelsesinstitutioner. Rådet anbefaler også at skærpe den kommunale indkøbspolitik og fremme transport med cykel m.v.
Flere foreninger var glade for at der er fremdrift i arbejdet, og netværket vil gerne være i samspil om udviklingen. Der var bla forslag om en indsats for at mindske emballage og en indsats for at fremme biodiversitet med korridorer. Desuden en opfordring til at samarbejde med de netværk, der allerede eksisterer i omstillingsnetværket fremfor at bruge kræfter på at starte helt ny netværksskabelse.
Delemobilitet i Rudersdal - vejen til grønnere transport
Marie Aarup fra Rudersdal Kommunes Klimasekretariat, holdt oplæg om delemobilitet og etableringen af "HUB+", som er en del af et større EU-finansieret projekt. Dette projekt har til formål at reducere privat bilejerskab og skabe en mere fleksibel og bæredygtig transportstruktur i kommunen.
Projektet inkluderer både delebiler og elcykler, og målet er at skabe koblinger mellem offentlig transport og delemobilitet, så transporten bliver mere fleksibel, særligt i de sidste kilometer til hjemmet. Initiativet skal hjælpe med at reducere CO2-udledningerne og fremme grøn transport, især i områder med begrænset parkeringsplads.
Foreningerne i netværket efterlyser brugerrettet kommunikation, så det bliver tydeligt, hvad det koster og hvad reglerne for at låne cykler og biler er. Desuden opfordres til fortsat fokus på offentlig transport.
Omstillingsdage for at inspirere til grønne vaner
Netværket er desuden i fuld gang med at samskabe indholdet til fire kommende omstillingsdage, der skal inspirere borgerne til at tage nye grønne vaner til sig. På omstillingsdagene vil der være folkekøkken, folkeoplysning og praktisk grøn handling. Klimaudvalget på Nærum Gymnasium vil undersøge, om gymnasiet kan danne ramme om den første omstillingsdag, og flere foreninger er allerede klar til at bidrage med bæredygtige måltider, sylteværksteder, bytte-bikse og repair-aktiviteter.
Frivilligcentret fortsætter med forberedelserne til omstillingsdagene, som er støttet af Norderafonden. Derudover arbejdes der på at søge supplerende midler fra omstillingspuljen eller i samarbejde med Klimasekretariatet.
Mange grønne aktiviteter i Rudersdal
Der er masser af grønne aktiviteter i gang i Rudersdal.
Genbrugsdag på Holte Loppemarked var et tilløbsstykke og Dansk Syrisk Kulturforening havde kø til reparationsværkstedet.
Klimaudvalget på Nærum Gymnasium er i gang med at forberede workshop om at reparere og redesigne genbrugstøj i forbindelse med Gymnasiernes Nationale Klimahandledag den 20. september og har fået stor hjælp fra Dansk Syrisk Kulturforening, Frivilligcentret og Klimabevægelsen og Røde Kors. Havarthigaarden er i gang med at tage de første konkrete skridt til at etablere bæredygtigt havefællesskab. Klimabevægelsen har indledt samarbejde med grundejerforeningerne, som sender inspirationsmateriale ud til at arbejde med bæredygtig have og byggeri.
Vi glæder os til at følge alle projekterne og fremme bæredygtige løsninger overalt.
Se slides om Klimarådet
Se slides om delemobilitet
Se også
Seneste nyheder