Foreningerne samles om omstilling
34 foreninger, frivillige og grupper er gået sammen om den grønne bæredygtige omstilling i et nyt netværk i Frivilligcenter Rudersdal.
Der er masser af foreninger, frivillige og grupper som engagerer sig i den bæredygtige omstilling i Rudersdal. Nu samles de i et nyt netværk under Frivilligcentret for at fremme fællesskab om omstilling til et bæredygtigt liv og inspirere flere til at gøre mere. Netværket skal styrke kendskab til det, der allerede er i gang udveksle erfaring og dele viden, om det der virker og samarbejde på tværs, når det giver mening.
Alle kan være med. Netværket samles en til to gange om året, om det der rør sig på den bæredygtige dagsorden i Rudersdal. Netværket udveksler erfaringer, inspirerer hinanden og samles om en god sag.
Strategisk indsats
Frivilligcentret etablerer omstillingsnetværket som en del af en strategisk indsats for at fremme et bæredygtigt liv og involvere foreningerne i omstillingen. Strategien er blevet til i samspil med medlemmerne og er en opfølgning på de seneste års aktiviteter, der på mange måder har stået i omstillingens tegn.
- Vi vil gerne være med til at skabe en fremtid med et grønt, klimavenligt, miljørigtigt liv i fællesskab med foreningerne. Vi er faktisk allerede i gang med masser af fælles aktiviteter, der kan skabe grøn livsglæde og klimahåb. Det sker når vi er med på bæredygtigheden og når vi selv holder omstillingsdag. Og der er stemning for at fortsætte samarbejdet på tværs af foreninger og grupper, så vi kan inspirere og støtte hinandens indsatser, siger Lisbeth Eckhardt-Hansen leder af Frivilligcenter Rudersdal.
Netværket holdt sit første møde den 16. april, hvor der var en præsentation af kommunens klimastrategi og plan ved Marie Aarup fra klimasekretariatet. Hun lagde vægt på frivillig deltagelse for at nå kommunens klimamål om at blive klimaneutral i 2040. Her blev der drøftet initiativer som deletransport og klimafamilier der vil gå foran og fremme bæredygtige vaner i hverdagen.
Klimakærlig mad og vild have
Anette Rosholm fra foreningen Verdensmål i Hverdagslivet præsenterede to at foreningens mange forskellige klimavenlige tiltag. Foreningen sætter netop nu fokus på grønne madvaner og vil involvere skolerne i at lave vegetarmad og få nye gode vaner. Foreningen vil også sammen med Havarthigården arbejde med vilde haver for at fremme biodiversitet.
Klimabevægelsen hjælper i gang med grøn omstilling
Anders Westenholz fra Klimabevægelsen i Rudersdal præsenterede deres arbejde med grøn omstilling. Han fortalte om deres initiativer til at reducere klimabelastningen i lokalsamfundet og styrke biodiversiteten række ud til borgerne i boligforeninger, grundejerforeninger og foreninger i Rudersdal kommune og hjælpe dem i gang med omstilling i praksis. Konkret har de pakket viden om klimavenlig omstilling af alt fra forbrug af tøj, transport, energi og biodiversitet.
Grønne aktiviteter overalt
De 24 deltagere i første møde præsenterede deres egne grønne projekter, og der er masser af foreninger der er i gang med den grønne omstilling, selvom det ikke er deres egentlige formål.
Dansk Syrisk Kulturforening har fx fokus på grøn syrisk mad, plastikposefrit Rudersdal. Eva er Vild Have Mentor og klar til at hjælpe andre med viden og frøbank og har ofte aktiviteter på biblioteket. Repair Cafe hjælper med reparationer af mindre ting i Frivilligcentret og på Birkerød Bibliotek. Haveforeningen er vidensbank og har 600 medlemmer og er i gang med en bevægelse mod det grønne. Kulnaturforeningen Skodsborg holder til i Bøllemosen og Kulnaturhuset ved Skodsborgs Station. Her bruger de skoven som spisekammer og træningslokale og sætter fokus på naturens værdi. SIND er interesseret i at sætte fokus på sammenhæng mellem grøn sund kost og mental trivsel og har netop nu en ’madskole’ hvor deltagerne laver og spiser sund street food i et forløb i Holte. Skolehaven i Birkerød sætter fokus på skolebørns møde med naturen. Her mødes de flere gange om året for at dyrke grøntsager og lave mad over bål og lærer børnene hvor deres mad kommer fra. Plastikposefrit Rudersdal syr indkøbsnet af reststof osv osv.
Fælles handling undervejs
Frivilligcentret fremsatte et forslag til fælles handling, som fik opbakning i netværket. Frivilligcentret vil nu søge fondsmidler til projekt, der skal involvere flere i den grønne omstilling i praksis med fire grønne fælles aktiviteter på tværs af foreninger henover et år.
Kom med
Alle er velkomne i netværket, som mødes næste gang efter sommerferien.
Læs meget mere om omstillingsnetværket, se deltagerlisten, referat af første møde og kommissorium her https://frivilligcentret.dk/foreninger/omstillingsnetvaerk.html
Tilmeld dig her:
https://frivilligcenterrudersdal.nemtilmeld.dk/215/
Se også
Seneste nyheder