Træd varsomt med Ældrereformen
Af Preben Etwil, formand for Frivilligcenter Rudersdal
Frivilligcenter Rudersdal deler både Ældresagens begejstring og bekymring vedr. regeringens udspil til den nye Ældrereform. Se Frederiksborg Amts Avis d. 31.1.2024.
Frivilligcenteret er bekymret over, at Ældrereformens praktiske implementering vil blive langt dyrere end den milliard, som regeringen foreløbig har sat af til formålet. Det betyder i praksis, at hvis staten ikke kompenserer kommunerne fuldt ud, så vil pengene til reformen reelt vil blive taget fra andre kommunale områder som fx børnepasning og skoleområdet.
Men bekymringen ligger faktisk mere på de ældre og svage borgeres retssikkerhed.
Uden en visitation har de ældre borgere ingen retskrav, og uden dokumentation har de ældre, eller deres pårørende, ingen reelle muligheder for at klage, og få rettet op på forhold, der ikke er tilfredsstillende.
Visitation er også det der sikrer, hvad der er en myndighedsopgave – og hvad der påhviler frivillighedssektoren. Man kan frygte, at reformen visse steder vil blive brugt som en glidebane til at overlade de tidligere myndighedsopgaver til frivillig arbejdskraft.
Mange ældre på plejehjem er ikke i stand til at forklare omgivelserne, hvad der er hændt dem i løbet af dagen, og dermed er det umuligt for både pårørende og skiftende personale at få afgjort om den ældre har modtaget en ”værdig pleje” – ja, sågar om de har fået deres livsvigtige medicin, været på toilettet, afsat tid til lægebesøg eller lignende.
Så det er naivt at tror, at manglende dokumentation altid er overflødigt og unødvendigt bureaukrati. Dokumentation er faktisk den ældres retsgaranti, og eneste reelle mulighed for myndighederne til at sikre deres tilsynsforpligtelse.
Det er sjældent at se, at en revisor godkender et regnskab uden at der forelægges nogle bilag.
Der ligger også en retsusikkerhedsfaktor i forslaget om en centraliseret tilsynsmyndighed i et meget decentraliseret plejesystem. Der er ingen tvivl om, at tilsynet vil kunne bidrage med et fagligt løft, men til gengæld er det usikkert – især for borgerne - hvad der sker, hvis et plejecenter bevidst eller ubevidst vælger ikke at følge de påbud, som de bliver pålagt. Helt grelt bliver det, hvis de også slipper for dokumentationskravet.
Frit valg er et must i den nye Ældrereform, og den del af reformen skal hilses velkommen. Men til virkeligheden hører, at rigtig mange borgere på plejehjem, ikke er i stand til at udtrykke deres reelle ønsker og behov. Hvem skal så tildeles den rolle?
Så det er ikke alt det der skinner, der nødvendigvis er lavet af Det Pureste Guld.
Se også
Seneste nyheder