Skip to main content

Mester i bordtennis og frivilligt arbejde

Elisabeth Ildal har levet i 10 år med Parkinson. I dag er hun verdensmester i bordtennis og ildsjæl der engagerer sig i at forbedre forholdene for Parkinsonramte lokalt og internationalt

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

Fotos: Jan Andersen og Elisabeth Ildal

 

Chok og fornægtelse var de første reaktioner, da Elisabeth Ildal for 10 år siden fik konstateret den uhelbredelige sygdom Parkinson.

I dag har den 63-årige konservative politiker fra Rudersdal et godt liv med sygdommen, og hun er netop blevet verdensmester i bordtennis for Parkinson-patienter. Ved VM på Kreta fik hun også en sølv- og en bronzemedalje.

Elisabeth Ildal bruger en meget stor del af sin tid på det frivillige arbejde, både lokalt og internationalt, for at forbedre forholdene for Parkinson-patienter.

”Jeg kan slet ikke forstå, at jeg er blevet verdensmester. Det var en meget stor oplevelse,” siger Elisabeth Ildal. Hun har spillet bordtennis, siden hun var 13 år, og sporten er en meget vigtig faktor årsag til, at hun i dag har en meget bedre funktionsniveau som Parkinson-patient.

Elisabeth Ildal 3 FrivAns 

Den stolte guldvinder på sejrsskamlen på Kreta med sin guldmedalje.

Elisabeth Ildal 2 FrivAns

Tre medaljer blev det til ved VM på Kreta, guld, sølv og bronze for Elisabeth Ildal, der har spillet bordtennis siden hun var 13 år. Sporten hjælper hende i en svær hverdag med Parkinson.

 

”Recept på bordtennis”

Derfor kæmper hun for, at Parkinson-patienter populært sagt kan få en recept på bordtennis i stedet for kun til fysioterapi. Hun træner selv bordtennis tre gange om ugen.

”Både kroppen og hjernen udfordres ved bordtennis. Det handler om koordination mellem øjne, hånd og balance. Det er dokumenteret, at bordtennis er rigtigt godt for Parkinson-patienter. Alle, der spiller, har forbedret sig. Mange holder op med at ryste, når de får et bat i hånden,” siger Elisabeth Ildal.

Hun har arbejdet med frivilligt arbejde, siden hun var spejder, og er stifter og formand i foreningen Cure4Parkinson og formand for Rudersdal Neuro Bordtennis Center i Rundforbihallen, hvor den de daglige aktiviteter ledes af to ildsjæle, Peter Zimmermann og Rashid Hajbib.

 

Håber på lokalt rehabiliteringscenter

Elisabeth Ildal vil meget gerne have etableret det første kommunale Neuro Rehabiliterings Center i Rudersdal: ”Det er min største drøm. Det skal være for alle hjernesygdomme, ikke kun Parkinson, men også sclerose, demens og alzheimers,” siger hun.

”Behandling af neurologiske lidelser er afgørende for menneskers værdighed og livskvalitet – og vi kan redde mange ressourcer, hvis mennesker ramt af disse lidelser får kvalitetsmæssig behandling i nærmiljøet. Rudersdal må og skal på Danmarkskortet, som en af de fremsynede kommuner, der ikke bare lader stå til,” siger hun.

Et neuro-rehabiliteringscenter skal kunne tilbyde træning, viden, coaches, fysioterapi og en vifte at både velkendte og eksperimenterende behandlingsformer som musik, bordtennis, dans, cykling, padel, yoga og boksning.

Mange Parkinson-patienter bliver socialt isoleret, og det gør noget ved ens psyke. Det vil et rehabiliterings-center også hjælpe på.

Elisabeth Ildal har også engageret sig i det internationale arbejde for parkinsonpatienter.

Elisabeth Ildal 4 FrivAns

Det frivillige arbejde for Parkinson-ramte fylder meget i Elisabeth Ildals liv. Hun arbejder blandt andet for at få et lokalt neuro-rehabiliteringscenter i Rudersdal.

 

”Sad i et sort skab i tre år”

I juli 2013 fik hun besked fra lægen om, at hun havde Parkinson. Hun var netop kommet tilbage fra bordtennisklubbens sommerlejr med 65 børn.

”Det har jeg i hvert fald ikke!” udbrød hun.

”Jeg fik et chok. Jeg kørte rundt i to timer i min bil, før jeg ringede til min mand og fortalte det,” siger Elisabeth Ildal.

Derefter satte hun sig ind i ”et sort skab i tre år” og fortalte kun de nærmeste om sin sygdom.

Hun blev valgt til kommunalbestyrelsen i Rudersdal for Liberal Alliance, men sagde ikke noget om sin sygdom hverken før eller efter valget. Først i 2016 valgte hun at fortælle kommunalbestyrelsen, at hun var syg. Hun ringede til Frederiksborg Amts Avis og så var nyheden ude.

”Det var en lettelse,” siger Elisabeth Ildal, der i dag er medlem af Konservative og næste år stiller op som kandidat til europaparlamentet. Hun har siddet 10 år i kommunalbestyrelsen i Rudersdal, de første seks år for LA, og de sidste fire år for Konservative.

 

Seks års ventetid

Det tog seks år, før Elisabeth Ildal fik stillet diagnosen Parkinson, selvom hun var ude og inde af hospitalerne og tre gange var indlagt på neurologisk afdeling på Glostrup Hospital.

”I 2006, da jeg kom hjem fra en træningslejr i Kina, følte jeg, at der var noget galt. Min ene arm ”hang og dinglede”, fortæller hun. Mange Parkinson-ramte har ondt i skulderen, begynder at ryste, man taber ting og ens håndskrift begynder at ændre sig, så man ikke selv kan læse, hvad man har skrevet.

”Der er faktisk 60 forskellige symptomer på Parkinson. Sygdommen har ry for kun at blive værre. Den køber jeg ikke. Men det kræver en personlig indsats, hvor man både træner og arbejder med det mentale. Det er ikke en option bare at give op,” siger Elisabeth Ildal.

 

Ny bog om Parkinson på vej

Hun arbejder i dag frivilligt kun for Parkinson-ramte. Gennem Cure4Parkison er hun med til at rejse penge fra blandt andet fonde. Foreningen har blandt andet en ambition om at få personale på plejehjem og hjemmehjælpere bedre uddannet til at tage sig af Parkinson-patienter. De skal have medicin på de rigtige tidspunkter og i de rigtige doser.

Det er for eksempel en udfordring hvis Parkinson-patienter bliver indlagt på hospitalet, som typisk ikke har medicinen på lager. Derfor har mange deres egen medicin på sig 24-7.

Medicinen mod Parkinson, Levopoda, er udviklet i 1967, og forskerne har ikke fundet et nyt middel siden da.

”Medicinen gør en stor forskel for ens bevægelighed,” siger Elisabeth Ildal.

Næste år til marts udkommer hendes bog ”Styr dig”, som hun skriver sammen med professor Lars Larsen, der er psykolog og hjerneforsker på Aarhus Universitet.

”Bogen handler om sygdommen og om, hvad man selv kan gøre, og hvad jeg har gjort,” siger Elisabeth Ildal, der også er begyndt at male, fordi det også hjælper mod symptomerne.

Elisabeth Ildal 1 FrivAns

Borgmester Ann Sofie Orth (K) lykønskede Elisabeth Ildal, der også er borgmesterens partifælle, med verdensmesterskabet i bordtennis for Parkinson-ramte.

 


Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig hjælper et par timer om ugen eller mere i Rudersdal, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Der er mange foreninger og sårbare mennesker, der har brug for din hjælp.

Læs mere på Frivilligcenterets hjemmeside: https://frivilligcentret.dk/

Årsagen til Parkinson er ukendt

Cirka 12.000 danskere lever med sygdommen Parkinson. På verdensplan har mellem syv og 10 millioner mennesker sygdommen.

Det er en kronisk lidelse, som langsomt tiltager. Patienterne mister flere og flere af de nerveceller i hjerne, som indeholder signalstoffet dopamin. Det er forklaringen på de motoriske symptomer.

Parkinson er hyppigere hos mænd end kvinder. De fleste rammes i 60 - 62 års alderen, men cirka fem procent rammes før 50 år.

Årsagen til Parkinson er ikke kendt. Forskere skønner, at cirka fem procent har en arvelig form for Parkinson. Ukrudtsmidler mistænkes for at kunne øge risikoen.

Påfaldende mange landmænd i USA får sygdommen. Men historisk er Parkinsons sygdom beskrevet før pesticider blev taget i brug, hvorfor andre forhold også må gøre sig gældende.

Parkinsons sygdom påvirker især bevægeevnen. Det største problem er langsomme bevægelser og små bevægeudslag. Til trods for at man har normal kraft i musklerne, får man svært ved at bevæge sig. Kroppens naturlige bevægelser ‘krymper’, bliver mindre og langsommere.

Senere kan der også komme gang- og balanceproblemer, og tale- og synkeproblemer.


Elisabeth Ildal 5 FrivAns

Billedtekst: Elisabeth Ildal (tv) sammen med lederen af Frivilligcenter Rudersdal Lisbeth Eckhardt-Hansen. Plakaten er for den årlige støttekoncert til fordel for Parkinsonforskning. Den finder sted 27. november på spillestedet Bartof Station på Frederiksberg med kendte musikere, der har spillet med Bruce Springsteen.

 Støttekoncert for Parkinson forskning 27. november 2023 på Bartof Station, Frederiksberg:

https://www.billetsalg.dk/Event/LIGHT%20OF%20DAY%20-%20COPENHAGEN%202023/5053?fbclid=IwAR1yzYH2XJdlnw_HnMICwmU8G8miAHiUd9rXo_WvWcCt26K935il80I9qDE

Light of day, der støtter forskning i Parkisnon:

https://www.lightofday.org/

Video fra VM i bordtennis for Parkinson-patienter i 2021 i Berlin:

https://www.youtube.com/watch?v=U25VRK7X-fM

Træningslejr for bordtennis på Bornholm:

https://tv2bornholm.dk/artikel/bordtennis-hjaelper-paa-parkinsons-sygdom

 


Antal visninger 590