Samtalen om at bekæmpe ensomhed er i gang

115 deltog i konferencen Rudersdal mod Ensomhed.

Ea Skibsted Nielsen, udviklingskonsulent i Røde Kors, talte om at bryde tabuer ned med afsæt i den nationale ensomhedsstrategi.

Sangerinden Mathilde Falch sang og fortalte om mistrivsel, psykisk lidelse og ensomhed med udgangspunkt i sine personlige oplevelser.

Lene Lilja Petersen, konstitueret områdechef for Social Indsats i Rudersdal Kommune præsenterede fakta fra Sundhedsprofilen 2021 og fortalte blandt andet, at 10 procent af borgerne i kommunen føler sig ensomme.

Anders Riis, Mary Fonden arbejder med nye metoder til at opspore ensomhed blandt unge og hjælpe dem inden ensomheden bider sig fast og bliver langvarig.

Projektleder i Ventilen, Julie Amanda Jakobsen, fortalte, hvordan Ventilen arbejder med unge i 22 byer landet over for at afhjælpe unges ensomhed.

I debatten om ensomhed deltog (fra venstre) Lisbeth Eckhardt-Hansen, leder af Frivilligcenter Rudersdal, Nada Naanaah, formand for Dansk-Syrisk Kulturforening, Stine Hviid Madsen, afdelingschef i Væksthuset og Anette Vendelbo, Kræftens Bekæmpelse.

Lokalpolitikerne i debat på scenen.

Moderator på konferencen var Jannie Nørregaard Rasmussen fra konsulentvirksomheden Tænksomhed.

Julie Amanda Jakobsen fra Ventilen delte erfaringerne med arbejdet for at gøre unge mindre ensomme.
Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal
Fotos: Jan Andersen, Preben Etwill, Lisbeth Eckhardt-Hansen
Ensomheden i Danmark er i vækst, både hos unge og ældre.
Godt 12 procent af befolkningen er ramt af en form for ensomhed. Men hvordan bekæmper vi ensomheden, inden den bider sig fast, bliver langvarig og skadelig for helbredet? Ja, ensomhed kan være livsfarlig, fordi den kan føre til alvorlig sygdom og selvmord.
Det var emnet for konferencen ”Rudersdal mod Ensomhed”, der 12. oktober blev holdt på Kulturcenter Mariehøj med en række aktører fra frivillige personer til foreninger, eksperter og politikere.
Billede: Konferencen fandt sted på Kulturcenter Mariehøj med deltagere fra det frivillige arbejde, foreninger og politikere.
Konferencen var arrangeret af Frivilligenter Rudersdal og medfinansieret af Velliv.
Formanden for Frivilligcenter Rudersdal, Preben Etwill bød velkommen til de 115 deltagere i konferencen og indledte med at slå fast, at 12,5 procent af den danske befolkning føler en form for ensomhed, og det er et højt tal.
”En naturlig følelse”
Moderator på konferencen var Jannie Nørregaard Rasmussen fra konsulentvirksomheden Tænksomhed. Hun arbejder med ensomhed i Nyborg Kommune og ”Folkebevægelsen mod Ensomhed”.
”Ensomhed er en naturlig følelse, men der hvor det bliver rigtigt svært, er, når ensomheden bliver langvarig,” sagde Jannie Nørregaard Rasmussen.
Mathilde Falch spillede sig ud af ensomhed
Sangerinden Mathilde Falch var som teenager psykisk sårbar med misbrug og spiseforstyrrelser, som førte hende ind i en dyb ensomhed:
”Glæden begyndte at forsvinde. Jeg følte ikke, jeg hørte til nogen steder og stoppede med at se mine venner og droppede fritidsinteresser. Alt handlede om min anoreksi. Til sidst var jeg ved at dø af sult, blev indlagt og blev tvangsfodret med sonde,” fortalte hun.
Mathilde Falch var stærkt selvmordtruet, men kom langsomt ud på den anden side og begyndte at skrive dagbog og spille guitar: ”Musikken gav mig livet og livslysten tilbage. Jeg fandt mennesker at spille sammen med,” sagde hun.
Fællesskab er afgørende
”Det er altafgørende i ens liv at være en del af et fællesskab,” sagde Mathilde Falch, der de seneste 15 år har arbejdet for at gøre forholdene bedre for psykisk sårbare og ensomme.
Når hun er ude og give sine fortællekoncerter, fortæller folk hende ofte deres egne og lignende historier og oplevelser. Mathilde Falck sang og spille flere af sine sange ved konferencen som ”Suk hjerte, men brist ej” og ”Når du er her”.
I Rudersdal Kommune er ensomheden lidt mindre i resten af Region Hovedstaden, nemlig 10 procent mod 13 procent i Region Hovedstaden. Men der er sket en forværring i Rudersdal fra Sundhedsprofilen 2017 og til den nyeste undersøgelse Sundhedsprofilen 2021.
Faktisk er der en stigning på alle seks parametre: Ensomhed, uønsket alene, begrænset social støtte, tegn på social isolation, høj score på stressskala og lav score på mentalt helbred.
Det fortalte Lene Lilja Petersen, Social Indsats i Rudersdal Kommune. Hun gjorde rede for kommunens ønsker og visioner på socialområdet, herunder ”Vi har alle brug for fællesskaber”.
Deltagerne i konferencen så to stærke videoer om ensomhed ”Hvor længe kan du holde vejret”, der er blevet til i et samarbejde mellem Ventilen og Mary Fonden, og ”Vøgg”, fra Mary Fonden og Trygfonden.
Den første film handler om ensomhed blandt unge, den anden om en 69-årig enkemand Vøgg fra Amager, der følte en enorm tomhed og isolation, da hans kone døde: ”Jeg er et socialt væsen. Jeg kan ikke være alene. Vi skal jo leve, vi kan ikke bare give op,” siger Vøgg i filmen.
Opsporer unge ensomme
Anders Riis, projektleder i Mary Fonden, fortalte om fondens redskaber til at opspore unge, der er ensomme, og hjælpe dem ud af isolationen, så de får langvarige fællesskaber.
”Der er unge, som frygter for at blive ”dømt” og stigmatiseret af andre unge, og derfor bliver det et let valg for dem at isolere sig,” fortalte han.
”Ventilen Danmark” har 22 mødesteder landet over for unge, der føler sig ensomme. Hele 22,9 % af unge mellem 16 og 24 år føler sig ensomme.
”Det er virkelig mange,” sagde Julie Amanda Jakobsen, der er projektleder i Ventilen.
”Der er enormt mange skift i tilværelsen, når man er ung, og det et mellem disse skift, at ensomheden kan opstå. Man trækker sig og bliver afvisende, når man har brændt nallerne på det sociale. Det er en negativ spiral, hvor man bliver mere og mere isoleret og begynder at se tingene negativt,” sagde Julie Amanda Jakobsen.
Mange af de unge i Ventilen fortæller, at de i sociale sammenhænge føler sig ”anderledes” og ”stikker ud”.
Sådan blev konferencen mod ensomhed bedømt af deltagerne:
Ensomhed blandt seniorer er et voksende problem
Mens konferencen satte fokus på ensomhed blandt unge i Kultursalen på Mariehøj, gik typisk de ældre deltagere til salen ”Per Kirkeby”, hvor emnet var ensomhed blandt ældre.
David Vincent Nielsen, ensomhedskonsulent i Ældre Sagen, talte om ensomhed blandt seniorer, som er et voksende problem, og kom med bud på, hvad der skal til for at vende udviklingen.
En deltager opfordrede seniorer til at gå til Frivilligcentret med ens ideer og ønsker, både hvis man søger frivillige, vil starte noget op eller har brug for at finde en aktivitet eller forening. Frivilligcentret hjælper alle foreninger.
David Vincent Nielsen foreslog, at vi skal blive bedre til at aktivere foreningslivet og lave opsøgende arbejde med at finde dem, der er udsat for ensomhed.
”Rudersdal er en stor kommune. Hvad med dem, som ikke bor tæt på de forskellige aktiviteter,” sagde han.
Han opfordrede til, at man henviser til hinandens aktiviteter og foreninger og at vi bliver bedre til at organisere besøgstjenester.
En deltager mente, at de yngre generationer ikke er aktive i foreninger og ikke tager ansvar for det frivillige arbejde.
David Vincent Nielsen: ”Man skal huske, det er andre vilkår og situationer de andre generationer har. Så man kan ikke sammenligne forskellige generationers frivillige arbejde.”
En deltager sagde, at ensomhed fylder meget, når man er i genoptræning efter en skade: ”Der oplever jeg stor ensomhed blandt alle, der er i genoptræning.”
Vidnesbyrd
Den fire timer lange konference sluttede med to paneldebatter, først med lokale parter, der aflagde ”vidnesbyrd” så det blev klart at ensomhed optræder i mange former.
Anette Vendelbo fra Kræftens Bekæmpelse understregede, at en pårørende til en alvorligt syg kan føle sig frygteligt ensom, men der er frivillige, som har været i samme situation, der kan hjælpe.
Nada Naanaah, formand for Dansk-Syrisk Kulturforening med 230 medlemmer, fortalte, at mange flygtninge føler sig ensomme, især når de er syge eller føler sorg, og at mange føler sig ”anderledes” på arbejdsmarkedet.
”De vil meget gerne have kontakt med danskere og ud i det danske samfund. Der mangler kontinuitet i kontakten med danskerne,” sagde hun.
Lisbeth Eckhardt-Hansen, Frivilligcenter Rudersdal møder mange mennesker i livets svære øjeblikke, hvor der er større risiko for også at opleve ensomhed i situationen. Hun nævnte, at frivilligcentret har en række tilbud til ensomme, både unge og ældre, og selvhjælpsgrupper, hvor man kan mødes med ligesindede, spejle sig i hinanden og føle sig mindre ensomme – og så viser frivilligcentret vej til fællesskabet i mere end 100 foreninger. Endelig opfordrede hun politikerne politikerne til et endnu stærkere samspil med det frivillige miljø – også når det gælder ensomhed.
Politiker: Jeg var også ensom
Lokale politikere kom med deres bud på, hvordan ensomheden i Rudersdal kan bekæmpes. Fra venstre Jacob Netteberg, Radikale Venstre, Khaled Mustapha, Lokallisten, Lisette Jespersen, Enhedslisten, Anette Maj Billesbølle, Socialdemokraterne, Anika Ree, Venstre, og Knud Skadborg, konservative.
En åben samtale med repræsentanterne fra politiske partier, som også svarede på spøgsmål fra salen lukkede dagen.
Knud Skadborg, konservativ og formand for kultur- og fritidsudvalget, fortalte at netop muligheden for at være med til at skabe fællesskaber overalt var grunden til, at han overhovedet gik ind i politik. Vi er blevet så optaget af hvert vores, men der er brug for at skabe fælllesskaber overalt, sagde han.
Anette Maj Billesbølle, socialdemokraterne og medlem af Handicaprådet, fortalte, at hun følte sig ensom, da hun mistede sin søn for seks år siden: ”Vi kommer alle til at være ensomme på et tidspunkt i vores liv. Jeg deltog i et sorg-tilbud i frivilligcentret, og det var supergodt,” sagde hun og mente, at kommunen skal være bedre til at finde ud af, hvornår det er bedst at understøtte det frivillige miljø, og hvornår kommunen skal give professionelle tilbud – og så kunne være godt at få en pårørende-vejleder i kommunen.
Annika Ree fra Venstre bekymrede sig særligt for den store ensomhed blandt unge. ’Vi skal væk med perfekthedskulturen, og så skal vi have frivillige ind i skolerne’ sagde hun.
I politiker-panelet fortalte Lisette Jespersen, Enhedslisten, at hun netop havde besøgt en nabo, der var kommet på plejehjem efter et fald og som følte sig meget ensom, fordi hun ikke har nogen familie. Hun mente, at en rig kommune som Rudersdal bør have tilbud til de borgere, som har brug for det.
Khaled Mustapha, Lokallisten, der kom direkte fra Libanon til Birkerød som 15-årig sagde, at det tog ham mange år at indse, at det sværere at etablere venskaber i Danmark end i Mellemøsten: ”Man har svært ved at identificere sig og spejle sig i jævnaldrende,” sagde han.
Jacob Netteberg, Radikale Venstre, sagde, at ikke alt bliver bedre, når politikerne blander sig, men at de skal skabe nogle rammer for frivillige: ”Er der nogen rammer vi kan forbedre?” spurgte han deltagerne.
Politikerne fik ’Den Nationale Ensomhedsstrategi’ med hjem til det videre arbejde og en opfordring til at tage civilsamfundet med på råd, når der skal arbejdes med ensomhedsstrategi i Rudersdal.
Mere information
Den Nationale Ensomhedsstrategi her https://sammenmodensomhed.dk/wp-content/uploads/2023/06/NPE_National-Strategi-mod-Ensomhed.pdf
’Ensomhed i Fritidsfællesskaber’ Mary Fonden og Social Respons har udgivet i maj 2023 https://www.maryfonden.dk/viden/ensomhed-og-fritidsfaellesskaber-blandt-unge/
Lift Lift er et initiativ i Mary Fonden, der skal sikre at unge der føler sig svært ensomme, bliver set, får hjælp til at bryde med ensomheden og støtte til at indgå i meningsfulde relationer. https://www.maryfonden.dk/projekt/lift/
Film: ”Hvor længe kan du holde vejret” – samarbejde mellem Ventilen og Mary Fonden. Produceret af Mayday film.https://vimeo.com/221223278
Film: ”Vøgg” – samarbejde med Mary Fonden og Trygfonden. Produceret af PinkPin Productions https://vimeo.com/354833190
SLIDES: Hvordan ser ensomheden ud i Rudersdal? Lene Lilja Petersen, Social Indsats, Rudersdal Kommune
SLIDES: Tal om ensomhed Ea Skibsted Nielsen, Røde Kors
SLIDES: Julie Amanda Jakobsen, Ventilen, Unge og ensomhed
SLIDES: Unge, ensomhed og fritidsfællesskaber, Anders Riis, Mary Fonden
SLIDES: Ensomhed blandt seniorer – David Vincent Nielsen, Ældre Sagen
Det svarede konference deltagerne på spørgsmål om ensomhed ved hjælp af værktøjet Mentimeter
Læs mere om ensomhed i Rudersdal her:
https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=1369&catid=42
https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=927&catid=8
https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=1370&catid=52
https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=1383&catid=71
https://frivilligcentret.dk/?view=article&id=1337&catid=71
Vil du være frivillig?
Velkommen i det frivillige fællesskab.
Se alle de frivilligjob, som lige nu er slået op i Rudersdal her
Se frivillige stjernestunder her
Se frivillighedens mange ansigter her
Tak for samarbejdet Væksthuset, Dansk-syrisk Kulturforening, Kræftens Bekæmpelse Rudersdal, Aktive Birkerød Seniorer, DGI Nordsjælland, Bedre Psykiatri Lyngby/Rudersdal, Rudersdal Kulturparaply Ældre Sagen, Røde Kors Søllerød, Danske Handicaporganisationer Rudersdal.
Konferencen blev holdt med tilskud fra Velliv Foreningen