Skip to main content

Voksne mod ensomhed i naturens rammer

Mangler du nogen at dele dine tanker om livet med?  Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor voksne er sammen mod ensomhed i naturens rammer. Otte torsdage fra kl. 10 – 12 fra den 11. januar til 7. marts

Alle kan opleve ensomhed og i Rudersdal er en af ti ensomme. Måske kan du også genkende følelsen at ensomhed, tomhed og tristhed, fordi du mangler nogen at dele hverdagen med. Måske mangler du sociale relationer. Måske oplever du at være ensom blandt mennesker, fordi der mangler intimitet og nærhed i din omgangskreds.

Der kan være situationer, hvor ensomheden trænger sig på i forbindelse med livets svære overgange. Det kan f.eks. være ved skilsmisser, tab af en partner, egen eller en pårørendes sygdom, tab af job eller bolig og meget andet. Måske er ensomheden kommet snigende som følgesvend, selvom der ikke er en entydig forklaring.

Er du en af dem, der har det svært med fællesskabet. Eller oplever du, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre. Så er du velkommen i gruppen.

Gruppen samler voksne, der gerne vil bryde ud af ensomhed. Vi samles i naturen, hvor vi kan være mere frie. Her skal du ikke præstere. Naturen bedømmer ikke, den stiller ingen krav – den er der bare. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind både når det gælder kronisk syge, ensomme og mennesker der er ramt af stress, angst og depression. (https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/forskning-naturen-opleves-lindrende-syge-og-ensomme)

Hvem kan være med?

Voksne som ønsker at bryde ud af ensomheden, kan være med i gruppen.

Du skal have mod på at opholde dig i naturen, for vi starter hvert møde med at gå en kort tur, inden vi

I gruppen vil vi være 5 - 8 personer.

Hvad foregår der?

Vi starter hvert møde med at gå en kort tur i den friske luft. Bagefter samles vi om bålet til kaffe og the og god snak i en rar atmosfære.

Her har du mulighed for at dele nogle af de tanker, følelser og oplevelser du går med og blive hørt af mennesker, der selv har oplevet ensomhed. Erfaringen viser, at det er rart at bearbejde hverdagen sammen, høre andres perspektiver og få ny inspiration med hjem til hverdagen. Her er et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært - og alt det vi ønsker os. Hvert møde har et tema f.eks.

  • Hverdagen med ensomhed 
  • At møde nye mennesker 
  • Højtider og ensomhed 
  • Hvad kan hjælpe på ensomhedsfølelsen  
  • At række ud til fællesskaber uden for selvhjælpsgruppen 

Du møder
Frivillig facilitator som hjælper gruppedeltagerne igennem forløbet. Hun har fået træning i at holde samtalegrupper om ensomhed på kurser i Frivilligcentre i Danmark.

Susan Schou-Bille trækker på mange års frivilligerfaring fra partelefonen, hvor hun hjælper par i krise videre. Her har hun også kørt børneskilsmissegrupper. Susan har mærket ensomhed på sin egen krop, da hun for 6 år siden blev syg med sclerose og måtte sige farvel til kolleger og en karriere som chefoptiker og et rigt social liv – og være mange timer med sig selv. I dag har hun fundet en ny vej til at se livets glæder. Hun har flyttet sig fra identitetkrise efter sygdom til at have et aktivt liv med foredrag om kronisk sygdom, parforhold, seksualitet og singleliv. Hun vil gerne støtte andre i deres rejse.

"Jeg har øje for mennesket og de resurser vi nogle gange glemmer, at vi har i os selv. Jeg ved at ensomhed kan opstå af rigtig mange årsager", siger hun.

Hvor og hvornår
Gruppen mødes 8 torsdage fra kl. 10 – 12. Første gang den 11. januar og sidste gang den 7. marts

Gruppen mødes i naturen på bålpladsen ved naturlegepladsen lige bag Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246 A, Holte. Der er mulighed for at trække ind efter gåturen, hvis vejret er dårligt.

Du tilmelder dig via NemTilmeld

Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af den frivillige gruppeleder for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurdere om gruppen er relevant for dig.

Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne.


Citater

”Ensomhed er dels tanken, men også den der meget tunge følelse i kroppen og ondt i maven”

”Stilhed, tomhed. At klare sig selv. At det er hårdt. At det gør ondt. At det skal skjules. At have en maske på. Og at spille et spil”

”Det er en mangeltilstand. Jeg kan mærke, at jeg mangler at se nogle folk. Jeg mangler det der nærvær. Hos mig hænger det også sammen med, at jeg ikke har en partner. Jeg mangler omsorg og intimitet”

Citater fra ’Ensomhed midt i livet’, s 10, 11 udgivet af Mary Fonden og Ensomme Gamles Værn


Antal visninger 834

Seneste artikler

Vi tænder lys for fred

Blixen III undervejs

Mester i bordtennis og frivilligt arbejde