Skip to main content

Ny forening støtter beredskab i Ukraine

Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal

En ny dansk forening af frivillige ildsjæle har til formål at støtte Ukraine med humanitær hjælp, indkøbe og donere personlig udrustning til ukrainsk beredskab og politi og afholde kulturelle arrangementer i Danmark med ukrainske kunstnere for at rejse midler til formålet.

I maj lykkedes det at indsamle 1.285.000 kr. ved salg af billetter til to ukrainske kulturaftener i Det Kongelige Teater, hvor Dronning Margrethe deltog den første aften, og prinsesse Benedikte den anden aften.

Billetindtægten gik ubeskåret til den ukrainske præsidentfrue Olena Zelenska´s Humanitære Fond, der hjælper Ukraines krigsramte børn og unge.

Succesen i Det Kongelige Teater har givet de to initiativtagere, advokat Philip Maury og Rudersdal-borgeren arkitekt Henrik von Scholten, mod på mere.

Musik i Cirkusbygningen

Derfor har Henrik von Scholten, der er knyttet til Frivilligcenter Rudersdal, netop stiftet den nye humanitære forening ”Dansk Støtte Til Ukraine” med hjælp fra en række frivillige personer, blandt andre danske politifolk og advokat Jens Peter Henriksen, der er næstformand i foreningen.

Et nyt kulturelt arrangement planlægges 10. marts næste år i Cirkusbygningen med ukrainske musikere, artister og sangere. Målet er at sælge 2000 billetter og indsamle en million kr., der skal gå til det civile beredskab, brand og redning og politi i Zaporizjzja oblast.

Der bliver tale om to galla-forestillinger i Cirkusbygningen med titlen ”Ukrainske overraskelser”.

”Kulturen og kunsten kan som bekendt ikke slås ned,” siger Henrik von Scholten.

Arrangementet i Cirkusbygningen sker i samarbejde med producenten Per Brynoldt, PB 7 Talentscenen, og kunstnerisk programlægger advokat Philip Maury.

I marts i år stod PB 7 for et musikalsk show i Cirkusbygningen, hvor 350 flygtninge, børn, unge og deres forældre deltog sammen med et dansk publikum.

Omfattende ønskeliste

Den nye forenings formand, Henrik von Scholten, har været i dialog med politiet i Zaporizjzja, og der er udarbejdet en omfattende ønskeliste, fordi det civile beredskab i området mangler alt, både personlig udrustning, kommunikationsudstyr og beskyttelse mod atomare udslip.

Foreningen ”Dansk Støtte Til Ukraine” vil udelukkende levere beskyttelsesudstyr til det civile beredskab og politiet, og beskæftiger sig naturligvis ikke med våbenindkøb, understreger Henrik von Scholten.

Behovet for hjælp hos det civile beredskab i Ukraine er enormt. De omfattende donationer fra stater i Vesten går først og fremmest til militæret, men beredskabet har også store behov.

Derfor vil foreningen også forsøge at få indtægter fra indsamlinger og sponsorer, fordi indtægterne fra de kulturelle arrangementer ikke vil kunne dække behovet.

Foreløbig har foreningen ambition om at levere op til 300 sæt komplet udstyr til ukrainske politibetjente i Zaporizjzja og Oblast-regionen. Senere håber foreningen at få samlet midler også til brandvæsen og redningsberedskab.

Ukraine Stötte Henrik von Scholten Ukrainenetverk Nyhed

Henrik von Scholten har været frivillig i Ukraine-netværket siden krigen brød ud. Han har nu taget initiativ til en ny forening af frivillige kræfter, der skal samle penge ind til indkøb af udstyr til det civile beredskab i Ukraine, redningsberedskab og politi, hvis udstyr er slidt helt ned af krigen.

Logo Ukraine stötte Grafik Mikkel Lund  Logo Grafik: Mikkel Lund

Beredskabet i Ukraine er slidt ned

Hver dag må beredskab og politi i Oblast-regionen i Ukraine hente mennesker ud af knuste bygninger, slukke brande og tage imod lemlæstede soldater og civile.

Dét slider på beredskabets udstyr, og politiet har for eksempel knapt nok støvler og uniformer, og betjentene må selv købe meget af det udstyr, der skal beskytte deres liv såsom skudsikre veste og hjelme.

Det fortæller Henrik von Scholten, formand for foreningen ”Dansk Støtte Til Ukraine”, efter at han har holdt møder med ukrainske politifolk.

”Vores fokus er at hjælpe med at sikre de personer, som skal udføre det civile beredskab. Hvis ikke de kan beskytte sig selv, kan de heller ikke hjælpe den civile befolkning. Der er områder i Zaporizjzja og Oblast, hvor russerne også skyder efter politiet,” siger Henrik von Scholten.

”Der er hårde kampe i området og mange civile ofre, og beredskabets udstyr er nærmest slidt op. Man kan ikke kalde det andet end terror mod civile” siger han.

I Zaporizjzja er situationen dødsensalvorlig, fordi de cirka 2500 politifolk i området forbereder sig på risikoen for at det store atomkraftværk bliver sprængt i luften.

”De tror, det vil ske. Og de skal evakuere rigtigt mange mennesker, men mangler udstyr som masker, filtre og kommunikationsudstyr, så de kan arbejde i små grupper,” siger Henrik von Scholten.

Han håber også på et samarbejde med de øvrige danske foreninger, der støtter Ukraine, så kræfterne kan samles om at få udstyr afsted.

Foreningens støtte til Ukraine skal ske i samarbejde med ukrainske myndigheder og diplomati:

”Denne udfordring må vi tage på os, for vi skal operere fuldt transparent og i forståelse med de ukrainske myndigheder,” siger Henrik von Scholten.

Foreningen vil bygge videre på den store støtte og det engagement, som den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, og hans hustru udviste i forbindelse med de to ukrainske kultur-aftener i Det Kongelige Teater.

Mærkede en fantastisk støtte

Det var oplevelsen med de to kultur-aftener i Det Kongelige Teater i maj, der overbeviste Henrik von Scholten om, at der skal gøres endnu mere for at hjælpe Ukraine.

”Vi arbejdede hårdt i 70 dage for at få stablet de to kultur-aftener på benene, og det var fantastisk at mærke den støtte, vi fik fra alle, som vi spurgte om hjælp. Alle smed, hvad de havde i hænderne, for at få arrangementet på plads,” siger Henrik von Scholten.

Donationen på 1.285.000 kr. til den ukrainske præsidentfrues humanitære fond er netop blevet overført og regnskabet for arrangementerne i Det Kongelige Teater lukket.

”Vi ser frem til inden længe at kunne give sponsorer, donorer, leverandører og privatpersoner en rapportering om resultatet,” siger Henrik von Scholten.

Frivillig forening: Dansk Støtte Til Ukraine CVR-nummer: 44246430

Yderligere oplysninger:

Henrik von Scholten

Cell +45 2384 0670  

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Antal visninger 1099