Skip to main content

Portræt af ”PYT-kongen”

79-årig arbejder frivilligt syv dage om ugen for at hjælpe andre

Af Jan Andersen

Hver søndag står Henrik Høyer-Hansen på Holte Loppemarked for at sælge ting, som borgere i Rudersdal har doneret til ham.

Sammen med salget af hans berømte PYT-knapper og PYT-bøger går hele indtægten til de cirka 300 fordrevne ukrainere, der bor i Rudersdal Kommune.

Ugens syv dage er alle fyldt op med forskellige former for frivilligt arbejde, som den 79-årige ildsjæl yder for at hjælpe andre mennesker.

Foruden at stå for stadet på loppemarkedet underviser han ukrainske flygtninge i dansk, holder foredrag, blandt andet for pensionister på plejehjem, underholder børnene i en børnehave og hjælper ukrainske gymnasieelever med gratis privat undervisning.

Frivilligt arbejde betyder alt

Han lever af sin pension, og indtægterne fra aktiviteterne, salget af loppeting og hans PYT-merchandise går ubeskåret til medmenneskelig hjælp.

Han har for eksempel doneret store indtægter fra PYT-knapperne og bøgerne til Sankt Lukasstiftelsens børnehospice.

Hvad betyder det frivillige arbejde for dig?

”Det betyder alt. Hele mit liv er bygget op omkring det frivillige arbejde,” siger 79-årige Henrik Høyer-Hansen – bedre kendt i Rudersdal som ”Pyt-kongen”.

Hans 10. ”Pyt-bog” udkommer 24. maj, og næste år kommer endnu én: ”Det bliver så den sidste. Men det siger jeg hver gang,” griner Henrik Høyer-Hansen.

Han er pensioneret lærer, har rejst over hele verden og er vild med at lære sprog – og lære fra sig.

Ghita Nørby er vild med bøgerne

En af hans første PYT-bøger blev ”opdaget” hos bogtrykkeren i Holte af skuespilleren Ghita Nørby, der er Rudersdal-borger, og hun blev så begejstret for idéen og bogen, at hun gav Henrik Høyer-Hansen idéen til at sprede sit budskab. Det har han så gjort lige siden.

Han har hele livet samlet på ordsprog. Mere end 6000 er det blevet til, og ordsprogene bruger han i sine PYT-bøger, der helt kort bygger på princippet: ”Lad være med at ærgre dig”.

Livet er for kort til ærgrelser og ord som ”problemer”, ”umuligt” og ”sur” findes ikke i Henrik Høyer-Hansens ordbog.

Hans seneste PYT-bog bliver med hans egne ord ”en tankevækkende bog med ”guldkorn” fra hele verden”. Bøgerne bliver trykt blandt andet med hjælp fra lokale sponsorer i Rudersdal.

Hans PYT-knapper går også som varmt brød. Flere end 6000 er solgt, og det er en af de varer, der sælges mest på hans stade på Holte Loppemarked, hvor køberne véd, at hele indtægten går til ukrainske flygtninge i Rudersdal.

PYT-knappen siger ”Rolig nu”, ”Træk vejret dybt” og ”Pyt”, når man trykker på den. En stor model sælges typisk til arbejdspladser.

Mange borgere i Rudersdal donerer fine salgbare ting, brugte som nye, til Henrik Høyer-Hansens loppe-stand, så han har måttet leje en garage som lager til loppe-tingene.

Pengene fra salget går for eksempel til at købe lærebøger, som han donerer til ukrainske flygtninge. Hans lejlighed i Holte er også ét stort kontor, som han siger.

En god søndag

Hans gavmildhed er også velkendt. Da Frivilligcentrets udsendte er forbi Holte Loppemarked en solrig søndag, donerer han et brugt armbåndsur til en ukrainsk flygtning, hvis familie mistede alt, da deres hjem i Kharkiv blev lagt i ruiner af et russisk missil.

En ukrainsk pige i 11-års alderen forelsker sig i en helt ny og ret dyr lyseblå taske, som en Rudersdal-borger har doneret.

Hendes storesøster synes ikke, at de har råd, så Henrik Høyer-Hansen beslutter sig for at give pigen tasken – og siger til hendes storesøster, at hun kan betale det, hun kan, på mobilepay. Søsteren overfører et beløb, og den lille pige får en lykkelig søndag.

”Jeg ved ikke, hvad hun betalte. Det vil jeg ikke engang tjekke,” siger Henrik Høyer-Hansen.

Du kan læse mere om, hvordan Henrik Høyer-Hansen underviser ukrainske flygtninge i Rudersdal i dansk her.

Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig et par timer om ugen eller mere, som sprogunderviser, jobmentor eller noget helt andet, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere på Frivilligcenterets hjemmeside: https://frivilligcentret.dk/

Portræt Pyt kongen Holte Loppemarked Nyhed Frivillighedens mange ansigter


Antal visninger 1859