Skip to main content

Forældre og handicappede børn danner venskaber for livet

Af Jan Andersen

Forældre, der få et barn med et udviklingshandicap, står med en livslang opgave.

Hverdagen bliver med et vendt på hovedet.

Forældrene kan nemt føle sig alene og magtesløse, og skilsmisseprocenten for par med udviklingshæmmede børn er meget høj.

Barnet tager al energi og opmærksomhed, og forældrene har ikke længere tid til hinanden.

Også søskende til det udviklingshæmmede barn bliver ramt. Livet ændrer sig radikalt den dag, man får et handicappet barn - på godt og ondt.

Men der er hjælp at hente - ud over den hjælp som kommunen og det offentlige yder.

I år kan ”Forældreforeningen i Rudersdal” fejre 20-års fødselsdag. 35 familier med udviklingshæmmede børn, mange er nu unge og voksne, har fundet et fællesskab i foreningen, der er ret unik i Danmark.

Fælles udfordringer for forældre

Foreningen henvender sig til forældre og pårørende til børn, unge og voksne med et udviklingshandicap. Det kan være autisme, ADHD, udviklingshæmning, hjerneskade, epilepsi, cerebral parese eller fysiske handicap.

Udfordringerne for forældrene er i vidt omfang de samme, og i foreningen finder både de voksne og børnene er fællesskab.

Foreningen holder året rundt forskellige arrangementer som fastelavn, bowling, kreative dage. museumsbesøg og udflugter med overnatning.

Anne Bonné tog initiativet til at stifte foreningen sammen med en lille kreds af andre forældre med handicappede børn.

Har plads i Handicaprådet

Dengang var der intet bofællesskab for udviklingshæmmede i den daværende Søllerød Kommune. Kommunen købte sig til pladser i andre kommuner med alle de udfordringer for forældre og børn, som det gav, for eksempel i form af lang transport til besøg.

”Et bofællesskab i kommunen var vores vigtigste emne dengang,” siger Anne Bonné. Det tog 10 år, men i 2013 åbnede bofællesskabet på Langebjerg i Nærum med plads til 17 beboere. De fleste af beboerne er i begyndelsen af 30´erne.

Der er personale døgnet rundt, og Forældreforeningen er meget glade for bofællesskabet. De 17 pladser opfylder dog ikke hele behovet, så Rudersdal Kommune må stadig ”købe” sig til pladser i bofællesskaber udenfor kommunen.

”Bofællesskabet er det største, vi politisk har opnået. Men ellers er det de mange venskaber mellem forældre og børn, der er blevet knyttet,” siger foreningens formand Steen Christensen.

Anne Bonné sidder også i Handicaprådet i Rudersdal Kommune, hvor Forældreforeningen er tildelt en plads.

”Føler I, at I bliver hørt?”

”Meget. Vi har et rigtigt godt samarbejde med kommunen, som bruger os meget og tager os med på råd, når der skal træffes beslutninger,” siger formand Steen Christensen.

Han og hustruen har i mange år været plejefamilie for børn med udviklingshandicap. Deres ældste plejebarn er nu 23 år, og parret har også børn på aflastning:  ”Vi har nok mere overskud end andre, fordi de ikke er ens egne biologiske børn,” siger Steen Christensen.

De øvrige fem medlemmer af Forældreforeningens bestyrelse har selv børn med handicaps.

Jytte Pedersen, der er kasserer i foreningen, siger at mange føler, at: ”Det kan være meget svært at erkende, at man har fået et handicappet barn”.

Medlemmer af Forældreforeningen har børn fra syv år og helt op til 60 år.

Venskaber bliver knyttet

Anne Bonné siger, at det allerbedste, der er kommet ud af foreningens arbejde, er venskaberne:

”Dybe tætte venskaber på kryds og tværs blandt vores børn og unge og blandt alle forældrene. Venskaber i sjov og ballade og fest, og venskaber, når livet er svært og gør ondt. Langvarige, ja, livslange venskaber,” siger hun.

”Da vi stiftede ”Forældreforeningen i Rudersdal” talte vi selvfølgelig om, at vi ville danne netværk. Men vi er så heldige, at disse netværk i meget høj grad har udviklet sig til personlige venskaber, hvilket man jo ikke kan hverken forvente eller vide i forvejen, men som vi bare må skønne på og være rigtig glade for,” siger Anne Bonné.

Jytte Pedersen siger, at venskaberne kom til udtryk under corona-nedlukningen, hvor alle arrangementer i foreningen var lukket ned – til børnenes store ærgrelse.

”Vores børn har fået en vennekreds. Vi så det under corona, hvor telefonerne glødede mellem dem,” siger hun.

Kredsen af forældre har efterhånden så stor fælles erfaring, at de kan rådgive nye forældre om alle de udfordringer et handicappet barn giver, og om lovgivningen, der er kompleks, og forældrenes og børnenes rettigheder.

Foreningen finansieres gennem kontingenter, men især donationer fra fonde, hvis bidrag er helt afgørende for at dække udgifter til foreningens arrangementer. Foreningen får også tilskud fra Rudersdal Kommunes såkaldte §18-midler, der skal ansøges om hvert år.

Forældreforeningen holder faste tilbagevendende arrangementer. Det er nemlig meget vigtigt for børnene, at der er en fast struktur og at alt er genkendeligt, når man mødes, hvad enten det er til fastelavn, bowling eller udflugt i Kr. Himmelfarts ferien med overnatning på vandrerhjem eller lille hotel.

Foreningens 20-års fødselsdag fejres med en fest for børn og voksne 11. marts.

Foraeldreforeningen handicappede born Bestyrelsen artikel nyhed

Bestyrelsen i Forældreforeningen i Rudersdal (en var fraværende). Fra venstre siddende: bestyrelsesmedlem Annette Munkedal, formand Steen Christensen. Stående fra venstre næstformand Berit Lie Jonassen, bestyrelsesmedlen Anne Bonné og kasserer Jytte Pedersen. Foto: Jan Andersen

Foraeldreforeningen handicappede born udflugt artikel nyhed

En udflugt med middag og overnatning er fast rutine hvert år. Foto: Forældreforeningen

Foraeldreforeningen handicappede born fastelavn artikel nyhed

Både børn og forældre slår katten af tønden til fastelavn i februar. Foto: Forældreforeningen.

Foraeldreforeningen handicappede born 3 artikel nyhed

En tur med hestevogn hos Frilandsmuseet i Lyngby er altid til glæde for børnene. Foto: Forældreforeningen

Ønsker du at blive medlem eller støttemedlem af Forældreforeningen i Rudersdal kan det ske på foreningens hjemmeside:

ffrudersdal.dk

Her kan du også læse mere om foreningens arbejde.

Det koster kun 100 kr. om året, og kontingentet går til at dække udgifterne til foreningens arrangementer.

Alle bidrag til foreningen på over 500 kr. kan trækkes fra i skat.

”Åben café”: Nyt tilbud til forældrene med handicappede børn

”Åben familiecafé” er et nyt tilbud til forældre med handicappede børn i Rudersdal Kommune.

Det er Forældreforeningen i samarbejde med Frivilligcenter Rudersdal, der står bag caféen, der er åben første onsdag i hver måned, i Frivilligcentret på Øverødvej 246B fra klokken 16 til 19.

Her kan forældre med handicappede børn komme og tale med ligesindede, alene eller sammen med barnet. Forældre fra foreningen er til stede og klar til at dele deres egne erfaringer.

Forældrene i foreningen kender den store betydning af at tale med ligesindede. Det er helt forskelligt fra at snakke med venner, kolleger og den øvrige familie. I samværet med andre handicapfamilier møder man en dyb og erfaringsbaseret forståelse.

Foreningen skriver om onsdags-caféen: ”Vi taler om alt det, der ligger os på sinde. Det kan være familielivet med et handicappet barn, legekammerater, familiebesøg, daginstitutionsvalg, opdragelse, skolevalg, børnefødselsdage, måltider, læge og tandlægebesøg, aflastning, boligvalg til den voksne handicappede og ikke mindst fremtiden. Hvad sker der den dag forældrene ikke er her mere.”

Mens forældrene taler sammen kan børnene male, tegne, spille og hygge sig. Foreningen serverer kaffe, te, juice og saft og gerne et måltid mad. Man behøver ikke at tilmelde sig, men kan bare dukke op.

I første halvår af 2023 er onsdags-caféen åben 1. marts, 3. maj og 7. juni.

Foraeldreforeningen handicappede born 2 artikel nyhed

Forældreforeningen indbyder til åben familiecafé for forældre med handicappede børn.


Vil du også være frivillig?:

Hvis du også vil bidrage som frivillig hjælper et par timer om ugen eller mere i Rudersdal, så skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Der er mange foreninger og sårbare mennesker, der har brug for din hjælp.


Antal visninger 1270